Nazovite nas 01 5515 300

Radimo 365 dana u godini!

 • HR
 • EN
 • FR
 • DE
 • IT
 • SLO

Dentalna hipnoza

Dentalna hipnoza dio je medicinske hipnoze i primjenjuje se kod pacijenata koji odgađaju odlazak stomatologu zbog raznih neugodnih psihosomatskih reakcija. Dugogodišnje izbjegavanje odlaska stomatologu može ozbiljno narušiti dentalno zdravlje pa dentalna hipnoza u takvim slučajevima može biti vrlo korisna.

Dentalna hipnoza nema nikakve veze sa hipnotičkim manipulacijama, kontrolom uma niti s promjenom percepcije kakve vidimo u filmovima i u industriji zabave. Budući da je hipnoza stanje duboke i koncentrirane pozornosti dentalnom hipnozom nastojimo postići da se um umjesto na negativne koncentrira na pozitivne senzacije. Pacijent je svjestan zahvata ali lakše prolazi kroz cjelokupno stomatološko iskustvo.

Kad se primjenjuje dentalna hipnoza?

Dentalnu hipnozu primjenjujemo za rješavanje raznih neugodnosti i strahova kakve pacijenti mogu iskusiti:

 • Opuštanje prije i tijekom zahvata
 • Kontrola anksioznosti
 • Kontrola nad škripanjem zubima (bruksizam)
 • Smanjenje nagona na povraćanje tijekom zahvata
 • Kontrola boli
 • Opuštanje prije primanja anestezije injekcijom
 • Lakše privikavanje na stomatološku opremu

Kada je riječ o teškom strahu vezano uz stomatološke tretmane govorimo o dentalnoj fobiji. Stomatolog koji je stručan u dentalnoj hipnozi može i tada pomoći. Naša iskustva, dapače, pokazuju da na dentalnu hipnozu izvrsno reagiraju upravo osobe koje su razvile snažnu dentalnu fobiju.

U Dentalnom centru Videntis pacijente dentalnom hipnozom tretira dr. Ante Vidović koji dentalnu hipnozu primjenjuje prije i za vrijeme zahvata. Doktor Vidović dentalnu hipnozu učio je pri Njemačkom udruženju za dentalnu hipnozu u Stuttgartu.

Kako izgleda tretman dentalnom hipnozom?

U Dentalnom centru Videntis s pacijentima koji žele dentalnu hipnozu možemo raditi u zasebnoj prostoriji. Međutim, većinu hipnotičkih tretmana primjenjujemo neposredno prije zahvata, u samoj ordinaciji. Tijekom zahvata dr. Vidović održava pacijenta u hipnozi.

Na kvalitetu tretmana dentalnom hipnozom ne utječe toliko okruženje, koliko kvalitetna komunikacija i analiza što kod pacijenta pobuđuje strah. Postoji niz raznih tehnika dentalne hipnoze. Za pripremu odraslih dovoljno je prije zahvata 10-15 minuta da se pacijent uvede u stanje hipnoze. Tehnike koje se pri tom koriste variraju od držanja ruke, do fiksiranja određene točke, ili pak izgovaranja određenih riječi.

Kod djece priprema čak nije potrebna; može se odmah početi sa zahvatom. Budući da djeca imaju snažnu maštu broj primjenjivih tehnika je širi: od maštanja o omiljenom crtiću, do brojenja ili zbrajanja, ovisno o interesu djeteta. Ponekad mali pacijenti zahvaljujući dentalnoj hipnozi uopće ne primijete stomatološki zahvat. Generalno, dentalni hipnotički tretmani toliko su suptilni i nenametljivi da većina pacijenata uopće ne registrira da su prošli kroz hipnozu.

Pobijedite strah od stomatologa.

Imate li strah od stomatologa obratite nam se s povjerenjem.

Mnogim pacijentima pomogli smo da se osjećaju ugodnije i počnu redovito odlaziti stomatologu. Dođite na besplatne stručne konzultacije. Svoj termin možete dogovoriti na 01/5515-300, a imate li dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte.