Nazovite nas 01 5515 300

Radimo 365 dana u godini!

 • HR
 • EN
 • FR
 • DE
 • IT
 • SLO

Parodontologija

Parodontologija: bodyguard kakvog zubi zaslužuju!

Parodontologija je specijalno područje stomatologije za liječenje potpornih struktura, odnosno zubnog mesa i kosti. Bolesti koje se liječe su gingivitis i parodontitis, a uzrok je bakterijska infekcija, koja, ako se ne izliječi, može dovesti do gubitka zuba.

Upalne promjene zubnog mesa (gingive) nazivamo gingivitis, a ako upala zahvaća dublje strukture govorimo o parodontitisu.

Bolesti parodonta su upalna stanja kod kojih dolazi do razaranja tkiva koja učvršćuju zube, tj. zubnog mesa, kosti i parodontalnog ligamenta (povezuje zube s kosti).

Uzrok nastanka ovih bolesti u prvom redu je loša oralna higijena usne šupljine, odnosno nakupljanje bakterija (plaka), zatim zubni kamenac, zaostala hrana, loši protetski nadomjesci. Parodontitis je i nasljedna bolest.

Bolesti parodonta mogu se pojaviti i kao posljedica nekih sistemskih bolesti (šećerna bolest, leukemija, AIDS i dr.) ili pak zbog nekih loših navika kao što je pušenje cigareta.

 

Prvi simptomi gingivitisa (upale gingive) su crvenilo i krvarenje kada gingiva (zubno meso) bude često crvena i počne malo krvariti. Sve počinje od nakupljanja dentalnog plaka (naslaga bakterija) oko zubnih vratova, ali i zbog zanemarivanja oralne higijene. Kasnije se plak mineralizira (otvrdne) pa nastaje zubni kamenac i više se ne može tako lako očistiti.

Ako potraje upala gingive, gingiva će se polako odvajati od zuba i nastaje tzv. parodontni džep. Jednom kad se taj džep razvije, potrebno je puno truda da ga se sanira.

Nadalje, parodontitis je infekcija koja zahvaća kost koja podupire zube, što može dovesti do gubitka zubi. Uzrok parodontitisa su milijuni bakterija, koji žive u našim ustima te je jedan od najčešćih razloga gubitka zubi kod odraslih osoba.

Nažalost, parodontitis je podmukla bolest, koja često prolazi s blagim simptomima, tako da većina ljudi i ne zna da ju imaju dok ne bude prekasno.

 

Postupak:

Inicijalna parodontološka terapija u Videntis dentalnom centru obuhvaća:

 1. Upute o oralnoj higijeni – tehnika četkanja, vrsta četkice, pomoćna sredstva (zubni konac, interdentalne četkice, vodice za ispiranje, tuš za zube i slično).
  2. Čišćenje mekih i tvrdih naslaga iznad razine zubnog mesa – ultrazvučno i uklanjanje, pjeskarenje, poliranje.
  3. Struganje i poliranje površine korijena ispod razine zubnog mesa (Deep scaling and root planing). Zahvat struganja i poliranja obuhvaća uklanjanje kamenca, bakterijskog plaka, bakterijskih toksina, oboljelog tkiva na površini korijena zuba i okolnog oboljelog mekog tkiva džepa.
  4. Sustav redovitih kontrola – svakom pacijentu se nakon provedene inicijalne parodontološke terapije individualno određuju dinamika i kontrola.

Terapija se najčešće provodi u dvije posjete, uz uporabu lokalne anestezije. U nekim slučajevima, ova inicijalna faza terapije je dovoljna kao bi se bolest držala pod kontrolom, ali ponekad je potrebno pristupiti kirurškoj terapiji i uporabi antibiotika. Takvim ili operativnim postupcima rješaVamo puno problema: uklanjamo upalu, rekonstruiramo kost i zaustavljamo napredak bolesti. Nakon završene inicijalne terapije preporuča se stalna kontrola, minimalno 3-4 puta godišnje ili češće ako tako preporuči parodontolog.

 

Pravovremena dijagnoza omogućuje primjenu brzog i ciljanog liječenja. Obavezno pristupamo inicijalnoj parodontološkoj terapiji u kojoj je cilj ukloniti glavni uzrok parodontitisa – plak sa svih zahvaćenih površina.

 

VIDENTIS DENTAL CENTAR SAVJETUJE:

U našem centru dr. Ante Stjepan Vidović  primjenjuje najnovija stručna znanja iz područja parodontologije stečena na edukacijama u vrhunskim poliklinikama Njemačke i Švicarske.

Dođite na besplatne stručne konzultacije!

Obratite nam se s povjerenjem. Nazovite nas na 01/5515-300 ili nam pošaljite upit.

Za direktan poziv s mobitela jednostavno dodirnite slušalicu.