Nazovite nas 01 5515 300

Radimo 365 dana u godini!

 • HR
 • EN
 • FR
 • DE
 • IT
 • SLO

Zubna protetika

Zubna protetika

Zubna protetika danas uspješno rješava potrebu estetskog i funkcionalnog nadomještanja zubi. U zubne protetske nadomjestke ubrajamo zubne krunice, zubne mostove, keramičke ljuskice te parcijalne i totalne zubne proteze.Parcijalna i totalna zubna proteza

Pomoću navedenih protetskih nadomjestaka možemo riješiti problem izvađenih, ispalih, polomljenih, potamnjelih te na druge načine oštećenih zubi.

U Dentalnom centru Videntis nudimo dokazana i suvremena zubna protetska rješenja a pacijente koji trebaju zubnu protetiku stručno vodi dr. Anamariji Marof, s preko 30 godina iskustva rada sa zubnim nadomjescima.

Nedostaje Vam jedan ili više zubi?

Zubna protetika odlično je i povoljno rješenje!

U svojoj ponudi imamo bezmetalne, titankeramičke i metalkeramičke zubne krunice i mostove. Za estetske korekcije nudimo keramičke ili kompozitne ljuskice. Dođite na besplatne stručne konzultacije i zajedno ćemo riješiti Vaš problem nedostatka zubi. Svoj besplatan termin možete dogovoriti na 01/5515-300. Imate li za nas pitanje, slobodno nam pošaljite upit!

Za direktan poziv s mobitela jednostavno dodirnite slušalicu.

Mobilna i fiksna zubna protetika

Zubna protetika može biti mobilna ili fiksna. Mobilna zubna protetika obuhvaća klasične parcijalne i totalne zubne proteze kao i suvremene proteze na implantatima s lokatorima.

Zubotehnički laboratorij za izradu zubne protetike

U fiksnu zubnu protetiku spadaju totalne fiksne zubne proteze na implantatima (najčešće protetska rješenja su All-on-4 i All-on-6), zubni mostovi kojima nadomještamo dio zubnog niza, pojedinačne zubne krunice i keramičke ljuskice za zube.

Od čega je izrađena zubna protetika?

U suvremenoj zubnoj protetici redovito se koristi nekoliko temeljnih materijala. Materijali od kojih se najčešće izrađuju dijelovi koji oponašaju krunu zuba jesu staklokeramika, zubna keramika, cirkonijeva keramika (kolokvijalno “cirkon”) i PEEK (polietereterketon). Baze zubnih proteza najčešće izrađujemo od akrilatne smole.

Svi ovi materijali biokompatibilni su, vrlo otporni na trošenje te zadržavaju volumen, oblik i boju. Ipak međusobno se razlikuje po cijeni, kvaliteti i estetici pa je za konačan odabir važno tražiti ravnotežu između preporuke stomatologa i očekivanja pacijenta.

Staklokeramika

Staklokeramičke ljuskice

Staklokeramičke ljuskice

Staklokeramika se u zubnoj protetici počela koristiti 70-ih godina. Posjeduje visoku mehaničku čvrstoću i iznimna estetska svojstva zbog kojih od staklokeramike izrađujemo Emax i Empress bezmetalne zubne krunice, vrlo vjerne imitacije prirodnog zuba.

Zubna keramika

Zubna keramika razvijena je iz porculana, ali od njega se razlikuje te je po sastavu i svojstvima nešto između tvrdog porculana i stakla. Zahvaljujući tome zubna keramika dijeli njihove značajke pa se, uz ostale kvalitete, odlikuje visokom tvrdoćom i estetskim svojstvima koja izvrsno dočaravaju ljepotu i translucenciju prirodnog zuba.

Cirkon

Cirkon koji se koristi u zubnoj protetici zapravo je cirkonijeva keramika bijele boje koja se dobiva iz cirkonija. U zubnoj protetici koristi se zadnjih 15-ak godina. Dok se krunice od zubne keramike peku u pećima, cirkonske baze i zubne krunice izrađuju se preciznim CAD/CAM glodanjem iz keramičkih blokova. Ovo je iznimno čvrst materijal a u kombinaciji s krunicama od zubne keramike daje iznimno lijepe estetske rezultate.

Akrilatna smola

Akrilatna smola je sintetička smola koju u zubnoj protetici koristimo kako za izradu baze za protezu. Suvremeni akrilati odlikuju se visokom estetikom i postojanošću. Od akrilata se redovito izrađuju tzv. imedijatne ili privremene zubne proteze koje pacijentu dajemo dok čeka na svoju trajnu protezu. Od svih nabrojenih materijala akrilatna smola je najpovoljnija.

Metal u zubnoj protetici

Pri izradi zubne protetike koriste se i razne vrste metala. Metal ima ulogu potpore krunica od zubne keramike a koristi se i kao unutrašnje ojačanje akrilatnih proteza.

Metale koje najčešće koristimo razlikujemo po biokompatibilnosti, otpornosti na koroziju i dugotrajnosti. Obično se koriste legure kobalta i nikla s kromom, kao povoljnija varijanta potpore, te razne titanove legure, kao skuplja inačica. U istom kontekstu mogu se spomenuti i drugi metali, pogotovo legure zlata, paladija, platine i srebra, ali one se danas rjeđe koriste.

Pečenje keramičkih krunica

Pečenje keramičkih krunica

Osnovna razlika između legura kobalta i titana je u tome što titan ima veću biokompatibilnost te se zbog toga i drugih svojstava, kao što je niska specifična težina, sve više dokazuje kao idealno rješenje za metalnu potporu keramičkim krunicama.

Estetika zubne keramike

Premda je sva današnja zubna protetika iznimno napredna po pitanju estetike najveću estetsku kvalitetu postižemo kada koristimo materijale koji izgledom sasvim nalikuju prirodnom zubu. Pri tom je jako bitan faktor ne samo mogućnost oblikovanja materijala i bijele nijanse nego i provodljivost svjetlosti kakvu posjeduju prirodni zubi. Po tome se zubna keramika u kojoj se koristi metal, tzv. metalkeramika, uvelike razlikuje od one u kojoj se metal ne koristi, tj. bezmetalna ili potpuna keramika.

Zubna metalkeramika

Obična metalkeramika sastoji se od keramičke zubne krunice na bazi načinjenoj od legura kobalta s kromom ili drugim metalima. Nju razlikujemo od titankeramike kod koje se keramička krunica stavlja na bazu od titanovih legura, ali u osnovi obje se sastoje od metalne baze i keramičke krunice.

Metalkeramičke krunice

Metalkeramičke krunice

Budući da metalna baza fizički priječi prolaz svjetlu metalkeramika i titankeramika ne ističu se velikom svjetlosnom provodljivošću i prirodnim izgledom. Osim toga, kod ovakvih krunica rub metalne baze nazire se ispod keramike što također odaje da je riječ o umjetnom zubu. Rješenje za metalni rub je dodavanje keramičkog ruba, što poskupljuje ovu inače povoljniju varijantu zubne protetike.

Bezmetalna zubna keramika

Gotovo potpuno prirodan izgled imaju zubne krunice u cijelosti načinjene od zubne keramike te Emax i Empress zubne krunice od čiste staklokeramike. Ovakve protetske nadomjestke nazivamo bezmetalnom zubnom keramikom i najčešće ih, zbog estetskih svojstava, stavljamo na prednje zube.
Pojedinačna zubna krunica od čiste keramike na zubu koji ima lijepu bijelu nijansu ima savršen prirodan izgled i ljepotu pravog zuba.

Bezmetalne krunice

Bezmetalne krunice

Zubna protetika pouzdano je rješenje.

Vrijeme je da se opet nesmetano smijete i uživate u hrani!

U svojoj ponudi imamo bezmetalne, titankeramičke i metalkeramičke zubne krunice i mostove. Za estetske korekcije nudimo keramičke ili kompozitne ljuskice. Dođite na besplatne stručne konzultacije i zajedno ćemo riješiti Vaš problem nedostatka zubi. Svoj besplatan termin možete dogovoriti na 01/5515-300. Imate li za nas pitanje, slobodno nam pošaljite upit!

Za direktan poziv s mobitela jednostavno dodirnite slušalicu.

Emax i Empress staklokeramika

Što se tiče Emax i Empress bezmetalne staklokeramičke krunice one se međusobno ne razlikuju estetski već u tvrdoći: Emax staklokeramika pokazala se tvrđom. Donedavno je stoga bilo uobičajeno da se Emax krunice postavljaju i na pretkutnjake i kutnjake gdje žvačna sila najviše može utjecati na postojanost keramičke krunice, ali danas se u toj regiji uspješnima dokazuju i novije generacije Empress zubnih krunica.

Cirkonkeramika

Postoje i druge bezmetalne varijanta zubne keramike. Jedna od njih je cirkonkeramička zubna krunica. Dvije su bezmetalne varijante korištenja cirkonijeve keramike a obje imaju vrlo prirodan izgled: krunica od obične zubne keramike s bazom od cirkonijeve keramike i zubna krunica u cijelosti izrađena od cirkonijeve keramike. Prevladava dojam da zubna keramika na cirkonskoj bazi ima vjerniji prirodan izgled od čiste cirkonske krunice.

Cijene zubne keramike

Na koncu, kada govorimo o cijenama, najpovoljnija je metalkeramika, nakon nje slijedi titankeramika a najvišu cijenu imaju estetski najkvalitetnija rješenja, bezmetalna ili potpuna keramika.

Keramičke ljuskice

Keramičke ljuskice također spadaju u protetske zubne nadomjestke. Njima uljepšavamo osmijeh te rješavamo jednostavnije funkcionalne probleme prednjih zubi.

Keramičke ljuskice mogu biti idealno rješenje:

 • za okrhnute prednje zube
 • ako je caklina prednjih zubi istrošena
 • ako su prednji zubi izjedeni karijesom
 • u slučaju pigmentacije koju ne možemo ukloniti izbjeljivanjem
 • ako su zubi fronte previše razmaknuti
 • za poravnavanje zubi, umjesto ortodontskog tretmana

Bez obzira koji je razlog za stavljanje keramičkih zubnih ljuskica rezultat će uvijek biti savršen osmijeh. Stoga se mnogi pacijenti za keramičke zubne ljuskice odlučuju već samo zbog tog razloga, ljepšeg osmijeha.

Keramičke ljuskice

Keramičke ljuskice

Zubne proteze

Najjednostavnija zamjena velikog broja nedostajućih zubi jesu zubne proteze. Dijelimo ih na parcijalne i totalne zubne proteza.

Parcijalna zubna proteza, kako i sam naziv sugerira, koristi se kada pacijentu nedostaje samo dio zubi. Totalnu zubnu protezu primjenjujemo kada nedostaju svi zubi jedne čeljusti.

Totalne zubne proteze

Totalne zubne proteze

Za izradu baze zubne proteze koristimo akrilatne smole i metal wironit. Baza proteze bojom i oblikom vrlo vjerno imitira prirodno zubno meso. Na bazu se ugrađuju zubne krunice izrađene od raznih materijala.

Parcijalne proteze mogu se osloniti na zdrave zube. To ovisi o stanju preostalih zdravih zubi pacijenta te o tipu konstrukcije zubne proteze. Međutim, totalne zubne proteze prenose žvačnu silu isključivo na zubno meso i na kost, što od pacijenta zahtijeva strpljivo navikavanje.

Proteze na implantatima

Nastankom zubnih implantata pojavile su se i zubne proteze koje se fiksiraju na ugrađene implantate. Takve zubne proteze predstavljaju najugodnije i najstabilnije rješenje za bezubost. Posebno treba spomenuti fiksne totalne proteze koje se oslanjaju na 4 ili na 6 implantata: All-on-4 i All-on-6.

Među proteze na implantatima ubrajaju se i mobilne zubne proteze na lokatorima. Lokatori su kvačice koje omogućuju pričvršćivanje proteze na ugrađene implantate. Takvu zubnu protezu pacijent može skinuti i vratiti na mjesto. Premda je mobilna, proteza na lokatorima vrlo je stabilna i čvrsta.

Obratite nam se s povjerenjem!

Nudimo Vam povoljno i trajno rješenje za zube koji nedostaju.

U svojoj ponudi imamo bezmetalne, titankeramičke i metalkeramičke zubne krunice i mostove. Za estetske korekcije nudimo keramičke ili kompozitne ljuskice. Dođite na besplatne stručne konzultacije i zajedno ćemo riješiti Vaš problem nedostatka zubi. Svoj besplatan termin možete dogovoriti na 01/5515-300. Imate li za nas pitanje, slobodno nam pošaljite upit!

Za direktan poziv s mobitela jednostavno dodirnite slušalicu.

Načini plaćanja

Zagrebačka banka: Master do 24 rate beskamatno, Maestro do 12 rata beskamatno

Privredna banka: Master, Maestro i Viza do 6 rata beskamatno

American Express: do 6 rata beskamatno, potrošački kredit od 7 do 60 rata

Dentalni centar Videntis: načini plaćanja Master, Maestro, Visa i Amex