Nazovite nas 01 5515 300

Radimo 365 dana u godini!

 • HR
 • EN
 • FR
 • DE
 • IT
 • SLO

Zubni implantati

Zubni implantati

Zubni implantat je umjetni zubni korijen načinjen od čistog titana, od legura titana ili od keramike. Arheolozi su pronašli dokaze da su se još prije više tisuća godina koristili implantati od kamena, kosti, školjaka pa čak i od bambusa. Današnji zubni implantati predstavljaju vrhunske dosege najsuvremenije medicine i rezultat su preciznih istraživanja. Stoga ne čudi da su zubni implantati danas najbolji i najsuvremeniji način nadomiještanja izgubljenih zubi.

Zašto ugrađujemo implantate?

Gubitak zuba nije samo estetski i funkcionalni problem. Na mjestu izgubljenog zuba kost i zubno meso povlače se što može dovesti do niza stomatoloških problema. Uslijed žvačnih sila okolni zubi počet će se urušavati prema upražnjenom mjestu što s vremenom može dovesti do njihova gubitka. Ugradimo li na praznom mjestu zubni implantat on će srasti u kost i poduprijeti zubni niz a čeljust će biti zdrava i funkcionalna kao i s prirodnim zubom.

Građa zuba na implantatu: implantat, nadogradnja i krunica

Kako se ugrađuje zubni implantat?

Ugradnja zubnog implantata jest oralnokirurški zahvat pri kojem na upražnjenom mjestu u čeljusti stvaramo mjesto za zubni implantat, ugrađujemo ga i zašivamo zubno meso. Danas je to jednostavan ambulantni postupak koji se izvodi pod lokalnom anestezijom. Bezbolan je i traje svega 15-ak minuta. Već sutradan nakon zahvata, pacijenti se mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Ugradnja zubnog implantata

Ugradnja zubnog implantata, nadogradnje i krunice

Dođite na besplatne stručne konzultacije!

Obratite nam se s povjerenjem. Nazovite nas na 01/5515-300 ili nam pošaljite upit.

Preporuke neposredno nakon ugradnje zubnog implantata

 • ne pušiti na dan operacije niti 12 dana nakon operacije
 • ne raditi teške fizičke poslove
 • ne jesti prije nego anestezija popusti
 • jesti samo meku i tekuću hranu
 • ne žvakati u području implantata
 • održavati kvalitetnu dentalnu higijenu ostalih zubi
 • nakon svakog obroka isprati usnu šupljinu toplom vodom
 • ne koristiti električnu zubnu četkicu na mjestu implantata
 • ne dirati implantat prstima niti konce jezikom

Tko je prikladan za ugradnju implantata?

Zubni implantati mogu se ugraditi kod svakog zdravog pacijenta koji je spreman pridržavati se kvalitetne zubne higijene. Za sve eventualne zapreke ugradnji zubnih implantata postoji rješenje koje se može postići pod nadzorom i uz savjet stomatologa.

Sve zapreke za ugradnju zubnog implantata
možemo riješiti

Ako je kod pacijenta došlo do povlačenja kosti nakon dužeg nedostatka zuba ili je kost čeljusti prirodno preuska stomatolog će predložiti nadogradnju kosti kako bi se stvorio temelj za zubni implantat. To je vrlo čest i uobičajen postupak. Imate li dovoljno kosti za ugradnju zubnog implantata stomatolog će odlučiti na temelju rentgenskog ili drugog adekvatnog snimka čeljusti. Nadogradnja kosti i implantiranje zubnog implantata mogu se izvršiti u istom zahvatu.

Ukoliko pacijent boluje od parodontitisa i upalnih procesa prije ugradnje zubnog implantata potrebno je izliječiti te bolesti.

U većim količinama ove tvari usporavaju proces oporavka. Stomatolog može preporučiti smanjenje ili prestanak konzumacije alkohola ili cigareta.

Ove bolesti mogu biti zapreka za ugradnju implantata. Prije svega, najvažnije je da pacijent kvalitetno drži bolest pod kontrolom prema savjetima svog liječnika. Svaki slučaj je individualan pa je donošenje stručnog suda prije ugradnje zubnih implantata od velike važnosti.

Pacijenti koji primaju kemoterapiju ili terapiju zračenjem glave i vrata spadaju u skupinu pacijenata koji bi trebali pričekati s ugradnjom zubnih implantata.

Postoji mogućnost odbacivanja implantata, pa je ponekad preporučljivo pričekati s ugradnjom dok period trudnoće i dojenja ne završi.

Mlade osobe kod kojih još nije završio razvoj čeljusti možda još nisu prikladni kandidati za ugradnju zubnih implantata. Ponekad će biti bolje pričekati.

Navika škripanja zubima opterećuje zube pa bruksizam može dovesti do smanjene uspješnosti zubnog implantata. Za pacijente koji žele ugraditi zubni implantat ali imaju naviku bruksizma preporučuju se udlage protiv škripanja zubima.

Podizanje sinusa: Sinus Lift

Ukoliko je sinus kod pacijenta spušten i nema dovoljno kosti za ugradnju zubnog implantata potrebno je dno sinusa povisiti ugradnjom biomaterijala za stvaranje kosti. Riječ je o danas sasvim uobičajenom postupku koji nema nikakve negativne posljedice po zdravlje sinusa i pacijenta.

Spušteni sinus stomatolog će dijagnosticirati na rentgentskoj snimci te predvidjeti podizanje sinusa prije same ugradnje zubnog implantata.

Vrste zubnih implantata

Zubni implantati dijele se na dvije osnovne vrste: zubni implantati od titana i zubni implantati od keramike. Dok su ovi prvi već nekoliko desetljeća prisutni u stomatologiji, keramički implantati predstavljaju novitet.

 

Zubni implantati Straumann: titan i keramika

Razlog zašto se za izradu zubnih implantata koriste ovi materijali jest u njihovoj biokompatibilnosti i čvrstoći. Danas uspješnost ugradnje zubnih implantata iznosi od 95% do 98%. Upravo radi veće biokompatibilnosti u uporabu su ušli keramički implantati. Prema načinjenim istraživanjima, oni imaju još veću biokompatibilnost od titanskih implantata. Želite li doznati više o keramičkim zubnim implantatima posjetite našu web-stranicu “Keramički zubni implantati – najprirodniji odabir”.

U Dentalnom centru Videntis koristimo zubne implantate renomiranih svjetskih proizvođača Dental Ratio i Straumann. Uz zubne implantate od čistog titana, koji imaju veću biokompatibilnost od zubnih implantata od titanovih legura, ugrađujemo i keramičke implantate Straumann. Tvrtka Straumann već 30 godina predvodnik je među proizvođačima zubnih implantata a njezini keramički implantati predstavljaju najnovije vrhunsko postignuće u zubnoj implantologiji.

Keramički zubni implantat Straumann

Keramički zubni implantat Straumann

Implantološka rješenja

Na implantat se može ugraditi jedna zubna krunica ili čitav niz zubnih krunica povezan u zubni most. Za razliku od klasičnih mostova i proteza ovakvo implantološko rješenje stabilno je i pacijenti se na njega lakše naviknu.

Među implantološkim protetskim rješenjima izdvajamo fiksne proteze All-on-4 i All-on-6, te mobilne proteze na implantatima, tzv. proteze na lokatorima. Riječ je o totalnim protezama kojima rješavamo problem potpuno bezubih čeljusti.

Dođite na besplatne stručne konzultacije!

Obratite nam se s povjerenjem. Nazovite nas na 01/5515-300 ili nam pošaljite upit.

All-on-4 i All-on-6

All-on-4 i All-on-6 jesu implantološka protetska rješenja ugradnje fiksne proteze na 4 ili na 6 implantata. U nekim slučajevima koristi se i 8 implantata. Što je više implantata, proteza je čvršća.

Totalna fiksna proteza All-on-4 sa Straumann implantatima

Totalna fiksna proteza All-on-4 sa Straumann implantatima

Ovakva rješenja osobito su prikladna ako pacijent nema dovoljno kosti u stražnjoj regiji. Implantati se stoga ugrađuju u prednjoj regiji i postaju oslonac za cijelu protezu.

Prednosti fiksnih proteza All-on-4 i All-on-6

 • ugodnije za nošenje od klasičnih zubnih proteza
 • lakše navikavanje za govor i žvakanje
 • potpuna stabilnost
 • veće uživanje u hrani
 • stomatolog ih može skinuti radi kontrole oralnog zdravlja te radi čišćenja ili popravka

Zubna proteza na lokatorima

U slučaju potpune bezubosti može se ugraditi i polufiksna zubna proteza na kugličnim vezama, tzv. lokatorimaBudući da u čeljusti nema zubi implantati i lokatori služe nam za učvršćenje zubne proteze.

Obično se za zubnu protezu na lokatorima ugrađuju 2 ili 4 implantata a glavna prednost ovakve polufiksne proteze jest u tome što ju pacijent može i sam skinuti. Zahvaljujući tome pacijent može održavati kvalitetnu oralnu higijenu.

Premda je zubna proteza na lokatorima polufiksna, ipak je stabilnija od klasične mobilne zubne proteze, osobito kada je u pitanju donja čeljust.

Načini obročnog plaćanja

U Dentalnom centru Videntis dostupni su Vam sljedeći načini obročnog plaćanja:

 • Master kartica Zagrebačke banke do 24 rate beskamatno
 • Maestro kartica Zagrebačke banke do 12 rata beskamatno
 • Master, Maestro i Visa kartica Privredne banke do 6 rata beskamatno
 • American Express kartica do 6 rata beskamatno
 • Potrošački kredit preko kartice American Express od 7 do 60 rata.

Dentalni centar Videntis: načini plaćanja Master, Maestro, Visa i Amex

Dođite na besplatne stručne konzultacije!

Obratite nam se s povjerenjem. Nazovite nas na 01/5515-300 ili nam pošaljite upit.

Za direktan poziv s mobitela jednostavno dodirnite slušalicu.