Welcome to website

10 korisnih savjeta i trikova za Invisalign pacijente Page 1 of 0 - Videntis Dental centar

10 korisnih savjeta i trikova za Invisalign pacijente

Što je Invisalign?

Invisalign je moderna ortodontska terapija. Pomoću napredne 3D tehnologije, pacijent ima uvid u cijeli plan terapije na temelju preporuke stomatologa, od početnog položaja zuba do konačnog željenog položaja. Pacijentu se na temelju otisaka izrađuju individualne prozirne aparatiće za ispravljanje zubi.

Ako se odlučujete za Invisalign terapiju ili ste već u procesu terapije, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta i trikova!

Invisalign savjeti i trikovi za lakše nošenje:

1. POMOĆ KOD ČIŠĆENJA INVISALIGN UDLAGA

Invisalign udlage trebate nositi 22 sata dnevno tijekom terapije, izuzev dok jedete i čistite zube. Najbolji način čišćenja udlaga je četkanjem i ispiranjem toplom vodom ili upotrebom Invisalign kristala za čišćenje. Prije nego ponovno umetnete udlage, važno je da nakon obroka dobro očistite zube. Ako niste u mogućnosti učiniti to odmah nakon jela ili kave, uzmite žvakaću gumu bez šećera kako bi se ostaci hrane donekle zalijepili na nju. Po dolasku kući odmah operite zube četkicom i koristite zubni konac.

2. POMOĆ KOD LOŠEG ZADAHA

Tijekom terapije Invisalignom moguće je da vam usta postanu suha, što može dovesti do lošeg zadaha. Unosite dovoljno tekućine, najbolje obične vode, a možete konzumirati i mentol bombone bez šećera kako bi držali zadah pod kontrolom. Preporučujemo bombone koji sadrže Xylitol (brezin šećer), koji povećava alkalnost i smanjuje kiselost u tijelu i ustima. Ima vrlo nizak glikemijski index i ne povećava šećer u krvi ili inzulinu pa je pogodan i za dijabetičare.

3. POMOĆ KOD ODRŽAVANJA ZUBI BIJELIMA

Nošenje udlaga i attachmenti na zubima tijekom Invisalign terapije smanjuju proizvodnju sline. Slina vlaži usta i pridonosi zdravlju usne šupljine. Prisutnost sline olakšava govor, ispire ostatke hrane oko zuba, neutralizira kiselinu bakterija i važna je u održavanju bjeline vaših zuba. Problemu možete pribjeći tako da koristite vodice za ispiranje s efektom izbjeljivanja. Možete ispirati njome usta bez udlaga ili naliti malo u udlagu prije nego ju vratite na zube. Možete se odlučiti i na tretman izbjeljivanja gelom koji nanesete u udlagu i nosite tijekom spavanja.

4. POMOĆ KOD ŽULJANJA I GREBANJA

Unatoč prilagođenim udlagama i savršenom prijanjanju, Invisalign povremeno može imati oštre rubove koji bi mogli iritirati vaše desni. Ako vam se udlaga zabija u desi ili grebe jezik, odmah ju uklonite i pokušajte locirati iritantni rub, a zatim ga nježno izbrusite finim brusnim papirom. Možete koristiti i novu turpijicu za nokte. Rubove vam može izbrusiti i vaš stomatolog ako se bojite učiniti to sami.

5. POMOĆ SA GUMICAMA

Kod nekih Invisalign pacijenata nužno je nošenje gumica. One znaju biti prilično dosadne za vađenje i postavljanje ali s više prakse i ponavljanja bit će vam sve lakše. Počnite s postavljanjem gumice od stražnjih zuba prema prednjima jer će ih biti lakše povući prema naprijed. Ponekad je pacijentima lakše zakačiti gumicu prvo na udlagu, a zatim umetnuti udlagu, razvući gumicu i pričvrstiti na drugi dio.

6. POMOĆ KOD PUTOVANJA SA INVISALIGNOM

Ako nosite Invisalign i putujete, obavezno sa sobom nosite vašu kutijicu. Kada vadite udlage, nemojte ih stavljati u maramicu ili na neko nesigurno mjesto, jer ćete ih izgubiti ili oštetiti. Na putovanje ponesite i putnu mini pastu, četkicu i zubni konac. Dobro je putovati i s mini zubnom vodicom jer možda nećete imati gdje oprati zube, pa je dobro barem ih isprati zubnom vodicom prije vraćanja udlaga na zube.

7. POMOĆ KOD VAĐENJA I UMETANJA UDLAGA

Udlage umetnite prstima. Nemojte ih agresivno zagrizom gurati na svoje mjesto jer bi se tako mogle oštetiti. Možete nabaviti Aligner Chewie , mekanu spužvastu plastičnu rolicu koja pomaže kod umetanja. Kada vadite udlage nemojte prethodno piti nešto hladno, neka vam ruke budu suhe i držite usta otvorena par sekundi prije vađenja kako bi se razgibala čeljust. Podignite udlage najprije s kutnjaka na svakoj strani, a zatim postupno krenite prema naprijed. Ako zapne na nekom attachmentu pokušajte lagano noktom ući ispod udlage na tom mjestu i nadignuti ju.

8. POMOĆ KOD PRAĆENJA VREMENA NOŠENJA UDLAGA

Kao što smo već spomenuli, Invisalign udlage trebate nositi 22 sata dnevno tijekom terapije. Preostala dva sata je najbolje razlomiti na periode od 30-45 minuta. Trudite se ne biti bez udlaga više od sat vremena u komadu. Ako ste zaboravni s vraćanjem vaših udlaga u usta, postavite si podsjetnik na mobitelu.

9. POMOĆ KOD RASPUCALIH USNICA

Pojava stranog tijela u vašim ustima i efekt suhoće usta koji izaziva manjak sline, mogu utjecati da vam usnice postanu suhe i raspucale. Srećom danas postoje brojni kozmetički pripravci kao vazelin ili labello koji vam mogu olakšati taj problem. Vodite računa da unosite i dovoljno tekućine kako ne bi dehidrirali tijelo i time pogoršali situaciju. Dobro je da tekućinu unosite putem slamke kako bi što manje dolazila u doticaj sa udlagama, osim naravno vode, koja je sasvim sigurna.

10. POMOĆ KOD GOVORA I BOLOVA

Manje promjene u govoru su moguće kod Invisalign pacijenata. Govor se s vremenom normalizira, a pacijent može i svjesno početi paziti na artikulaciju riječi te vježbati izgovor. Ako imate neki važni govor ili prezentaciju, možete ostati na postojećoj udlagi i prijeći na novu nakon toga, kako ne bi poremetila vaš govor. Moguće je da pacijent osjeća neke bolove tijekom terapije. Ako su bolovi blaži i povezani sa promjenom udlage, moguće je uzeti neki lijek protiv bolova. Ako je bol učestala te uključuje glavobolje, škljocanje u čeljusnim zglobovima, razdražljivost, bolove u vratu, povećanje osjetljivosti dijela lica i vrata, dobro je da pacijent posjeti osteopata.

 


 

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.