7 najčešćih pitanja o zubnim implantatima

1. Što je zubni implantat?

Zubni implantat je umjetni zubni korijen. Može biti načinjen od čistog titana, od legura titana ili od keramike. Kirurški se ugrađuje u čeljusnu kost na mjestu zuba koji nedostaje. Nakon ugradnje na njega se stavlja zubna krunicamost ili proteza.

2. Na koji način zubni implantat pomaže?

Gubitak zuba utječe na osnovne ljudske potrebe i aktivnosti poput žvakanjagovora ili smijanja. To se može odraziti na osjećaj samopouzdanja. Zubni implantati ponašaju se kao prirodni zubi jer obnavljaju sve funkcije prirodnog zuba.

3. Kako da znam može li se kod mene ugraditi zubni implantat?

Potrebno je obaviti pregled kojim će se utvrditi kakva je kost čeljusti i na koje pozicije se može ugraditi implantat. Za to se koriste suvremene snimke i ortopan. Gotovo sve zapreke za ugradnju zubnog implantata mogu se uspješno riješiti.

4. Što ako mi na mjestu postavljanja implantata nedostaje kosti?

Vađenje zuba, upalni procesi ili traume često dovode do gubitka volumena kosti. Stoga je ponekad za ugradnja zubnog implantata potrebno nadograditi kost. Taj postupak nazivamo ugradnja ili „augmentacija“ kosti. Vrijeme oporavka traje od 4 do 6 mjeseci, nakon čega se može ugraditi implantat.

5. Može li mi se zubni implantat ugraditi odmah nakon vađenja zuba?

Može, a taj postupak zovemo „imedijatna implantacija“. Ona se vrši netom nakon vađenja zuba ili za nekoliko tjedana. Idealni kandidati su pacijenti kojima zubi nisu zahvaćeni upalnim procesima, koji imaju zubnu kost potrebne debljine i kod kojih su očuvani koštani zidovi alveole. Imedijatna implantacija uspješna je u čak 95% slučajeva.

6. Koje su najvažnije prednosti zubnih implantata?

Najveće prednosti zubnih implantata su:

  • Izbjegava se brušenje zdravih zuba (uobičajeno kod standardnih zubnih mostova)
  • postavkom veznih elemenata na dentalne implantate možemo fiksirati i stabilizirati protezu (ne dolazi do neugodnog ispadanja)
  • zaustavljamo proces propadanja zubne kosti (tzv. “resorpcija kosti”)
  • čuvamo zdravlje drugih zubi
  • dobivamo izgled prirodnih zubi.

7. Postoji li dobna granica za postavljanje dentalnih implantata?

Ne postoji ograničenje što se tiče dobi, osim za djecu i mlade koji još rastu i razvijaju se. Gornja dobna granica u implantologiji ne postoji.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.