Welcome to website

Glavne turističke atrakcije grada Zagreba | Videntis Dental centar

Glavne turističke atrakcije grada Zagreba

Glavne turističke atrakcije grada Zagreba

Prijestolnica i najveći grad Hrvatske zasigurno je jedan od najzanimljivijih i omiljenijih turističkih destinacija u Europi i šire. Svojom bogatom turističkom ponudom, te mnoštvom kulturnih i povijesnih lokacija i znamenitosti privlači svake godine sve veći broj posjetitelja. Ovaj kulturni centar hrvatske ima dugu i bogatu povijest te raznoliku kulturnu tradiciju koja se može doživjeti kroz mnoštvo znamenitosti i lokacija grada.   

 

Gornji grad 

Gornji grad je omiljena i početna točka svih turista, što domaćih, što stranih. Ovaj dio grada smatra se najstarijim dijelom Zagreba te sadrži mnogobrojne povijesne zgrade i muzeje. Šetnjom uskim zavojitim ulicama Gornjeg grada mogu se vidjeti mnogi jedinstveni primjerci arhitekture, te mnoge povijesne građevine poput Zagrebačke katedrale, Crkve sv. Marka, Kamenitih vrata, i mnogih drugih. U Gornjem gradu smješten je i Hrvatski sabor, te jedna od najpopularnijih ulica, prepuna kafića i restorana – Tkalčićeva.

 

Kamenita vrata

 Ovaj jedinstveni spomenik jedini je preostali dio povijesnog obrambenog sustava Gradeca. Vrata se nalaze u Gornjem gradu, sagrađena su u 13. stoljeću, svoj današnji oblik poprimila su u 18. stoljeću, a jedina su gradska vrata koja i danas postoje. Kamenita vrata zapravo su najpoznatija po svojoj kapelici posvećenoj Majci Božjoj od Kamenitih vrata, zaštitnici grada, čiji se dan slavi 31. svibnja.

 

Crkva sv. Marka

Ovaj simbol grada Zagreba jedan je od najstarijih arhitektonskih spomenika grada, te najstarija župna crkva u gradu. Njeni počeci sežu čak u 13. stoljeće, a u 19. stoljeću je obnovljena, kada i postiže svoj konačan unutrašnji izgled. Jedna od najprepoznatljivijih karakteristika i omiljeno mjesto za slikanje mnogim turistima jest šareni krov crkve, kojega je arhitekt Schmidt ukrasio s dva grba – grbom grada Zagreba i grbom Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

 

Hrvatsko narodno kazalište 

Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta kojoj se danas divimo i koju posjećujemo sagrađena je 1895. godine, te je prekrasan primjerak neobaroknog stila i jedan od najvažnijih kulturnih simbola grada Zagreba. HNK započinje svoje djelovanje već 1860. godine, a otada su u njemu nastupili i djelovali mnogobrojni renomirani svjetski umjetnici, od glumaca i pisaca, do dirigenata, opernih pjevača i baletnih plesača. U HNK-u se nalazi 7 svečanih oslikanih zastora od kojih je najpoznatiji „Ilirski preporod“ Vlahe Bukovca, a postavljaju se u svečanim prilikama. 

Kazalište je također okruženo i mnogobrojnim povijesnim i kulturnim spomenicima i zgradama, kao što su Muzej za umjetnost i obrt, Zdenac života, te Sveučilište u Zagrebu, što čini ovaj dio grada jednim od najljepših.

 

Botanički vrt

Botanički vrt zasigurno je jedna od najljepših zelenih površina grada Zagreba, te idealna za odmor od asfalta, šetnje i obilaska mnogobrojnih spomenika i građevina. Njegovi počeci sežu u daleku 1889. godinu kada su izrađeni prvi nacrti za vrt. Prva sadnja izvršena je 1892., a otada do danas ovaj vrt se ponosi besprijekorno uređenom prirodom te vrlo raznolikim i očaravajućim cvijećem. 

Vrt je otvoren za javnost tijekom cijele godine, i u svakom ga trenutku vrijedi posjetiti. No ako želite vidjeti biljke u njihovu punom sjaju, u punom cvatu i šarenilu, idealno vrijeme je kasno proljeće i rano ljeto.

 

Park Zrinjevac

Ovaj park jedno je od najomiljenijih odredišta lokalnog stanovništva, ali i brojnih posjetitelja grada. Jedan je od najljepših perivoja u gradu, a zajedno s još 6 trgova čini tzv. Lenucijevu ili Zelenu potkovu, tj. kompleks zelenih površina i parkova Zagreba. U središtu parka nalazi se glazbeni paviljon, sagrađen 1891. godine gdje se nerijetko održavaju razna glazbena događanja. Nedaleko od njega nalaze se tri fontane, a južni dio parka krase biste povijesnih hrvatskih velikana. 

Zrinjevac, kao i mnoge druge znamenitosti i lokacije grada Zagreba, privlači i velike i male, i domaće i strane, a uz mnogobrojna i raznolika događanja svatko može pronaći nešto za svoj ukus, te okusiti čaroliju grada tijekom cijele godine. 

 

View Estetska Stomatologija Zagreb in a full screen map

View Privatna Stomatologija Zagreb in a full screen map

Videntis Dental centar

Zrinjevac 6

10000 Zagreb

01 5515 300

https://maps.google.com/?cid=8011589960543382317