Welcome to website

Kada je pravo vrijeme za ugradnju zubnih implantata? | Blog | Videntis

Kada je pravo vrijeme za ugradnju zubnih implantata?

Zubni implantati među najboljim su rješenjima za problem nedostatka jednog ili više zubi, pa čak i za problem potpune bezubosti. 

Oni će vrlo učinkovito zamijeniti vaše prirodne zube, vratiti vam samopouzdanje i ponovno vam dati blistav osmijeh.

No kada je pravo vrijeme za njihovu ugradnju? Saznajte u nastavku!

 

Kada se odlučiti za zubne implantate?

Svi koji su se suočili s problemom gubitka zubi složit će se da je to prvenstveno estetski problem. Nedostatak zuba, osobito ako se radi o prednjim zubima, narušava naš osmijeh, simetriju našeg lica i često nismo zadovoljni sveukupnim estetskim dojmom.

No, iako je estetika mnogima na prvom mjestu, gubitak zuba može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih, funkcionalnih i emocionalnih problema. On može narušiti zdravlje ostalih zubi, povećati razmak među njima, utjecati na vaše prehrambene i druge životne navike.

Prema tome, u nastavku donosimo neka od glavnih pitanja koja biste si trebali postaviti ako vam nedostaje zub. Ako su odgovori na njih potvrdni, zasigurno je pravo vrijeme za ugradnju zubnih implantata. 

 

Primjećujete li da se vaši zubi razmiču?

Uslijed prirodnog procesa resorpcije, na mjestu izgubljenog zuba čeljusna kost se povlači, a s njom i zubno meso. Ovaj proces može dovesti do niza stomatoloških problema: uslijed žvačnih sila, okolni zubi počet će se urušavati prema upražnjenom mjestu, što s vremenom može dovesti čak i do gubitka tih zubi. 

Tome također prethodi sve primjetnije povećavanje razmaka među preostalim zubima, hrana sve češće zastaje među zubima, a sve smo izloženiji i karijesu i lošem zadahu. Ugradnja zubnog implantata na mjestu izgubljenog zuba spriječit će cijeli ovaj niz stomatoloških problema.

 

Mijenja li se izgled vašeg lica?

Nije nevažno spomenuti da se uslijed spomenutog procesa gubitka zuba, a potom i čeljusne kosti i zubnog mesa, estetika lica također mijenja. Kod osoba kojima dugo nedostaje čak i samo jedan zub uočljivi su, primjerice, upali obrazi i druge promjene izgleda.

No, osim estetike i dentalnog zdravlja, problem nedostatka zubi može narušiti još dva područja koja utječu na kvalitetu života pojedinca.

 

Izbjegavate li određenu hranu?

Osoba kojoj nedostaju zubi s poteškoćama će konzumirati određenu hranu ili će u cijelosti izbjegavati neke namirnice. Prebacivat će hranu na dio čeljusti koji je čvrst i cjelovit što će dodatno pospješiti propadanje čeljusne kosti na strani koja se ne stimulira žvakanjem. 

Dugoročno gledano, uporno žvakanje hrane na jednoj strani dovest će do nejednakog opterećenja čeljusnog zgloba čime se narušava njegova stabilnost. Rješavanje posljedica istrošenosti i nestabilnosti čeljusnog zgloba zna do krajnosti rastegnuti područje djelovanja stomatologije, pa čak i izaći izvan njega. 

Stoga, s ciljem sprječavanja znatno ozbiljnijih problema, idealno rješenje je nadomjestiti izgubljen zub ili zube na vrijeme.

 

Skrivate li osmijeh?

Područje na koje problem nedostatka zubi također vidno utječe jest emocionalna i društvena slika pojedinca o sebi. Nedostaju li nam neki od prednjih zubi, primjerice sjekutići ili očnjaci, nećemo se usuditi niti nasmiješiti pred osobama na koje želimo ostaviti dobar dojam. Širok i srdačan osmijeh može otkriti čak i nedostatak pretkutnjaka ili kutnjaka. 

S lošom slikom o sebi pojedinac se nerijetko ustručava od društvenih kontakata, a trpi i njegovo samopouzdanje pri poslovnim kontaktima. Srećom, zubni implantati mogu potpuno nadomjestiti vaše zube i ponovno vam vratiti prirodno lijep osmijeh.

 

Vrijeme je da ponovno dobijete savršeni osmijeh

Ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorili potvrdno i pronašli se u opisima problema, u Videntis Dental centru ćemo vam pomoći doći do idealnog rješenja. Ugrađujemo zubne implantate vrhunske kvalitete i izrađujemo individualne planove njihove ugradnje za svakog pojedinog pacijenta.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.