Welcome to website

Kada je pravo vrijeme za ugradnju zubnih implantata? | Blog | Videntis

Kada je pravo vrijeme za ugradnju zubnih implantata?

Zubni implantati među najboljim su rješenjima za problem nedostatka jednog ili više zubi, pa čak i za problem potpune bezubosti. 

Oni će vrlo učinkovito zamijeniti vaše prirodne zube, vratiti vam samopouzdanje i ponovno vam dati blistav osmijeh.

No kada je pravo vrijeme za njihovu ugradnju? Saznajte u nastavku!

 

Kada se odlučiti za zubne implantate?

Svi koji su se suočili s problemom gubitka zubi složit će se da je to prvenstveno estetski problem. Nedostatak zuba, osobito ako se radi o prednjim zubima, narušava naš osmijeh, simetriju našeg lica i često nismo zadovoljni sveukupnim estetskim dojmom.

No, iako je estetika mnogima na prvom mjestu, gubitak zuba može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih, funkcionalnih i emocionalnih problema. On može narušiti zdravlje ostalih zubi, povećati razmak među njima, utjecati na vaše prehrambene i druge životne navike.

Prema tome, u nastavku donosimo neka od glavnih pitanja koja biste si trebali postaviti ako vam nedostaje zub. Ako su odgovori na njih potvrdni, zasigurno je pravo vrijeme za ugradnju zubnih implantata. 

 

Primjećujete li da se vaši zubi razmiču?

Uslijed prirodnog procesa resorpcije, na mjestu izgubljenog zuba čeljusna kost se povlači, a s njom i zubno meso. Ovaj proces može dovesti do niza stomatoloških problema: uslijed žvačnih sila, okolni zubi počet će se urušavati prema upražnjenom mjestu, što s vremenom može dovesti čak i do gubitka tih zubi. 

Tome također prethodi sve primjetnije povećavanje razmaka među preostalim zubima, hrana sve češće zastaje među zubima, a sve smo izloženiji i karijesu i lošem zadahu. Ugradnja zubnog implantata na mjestu izgubljenog zuba spriječit će cijeli ovaj niz stomatoloških problema.

 

Mijenja li se izgled vašeg lica?

Nije nevažno spomenuti da se uslijed spomenutog procesa gubitka zuba, a potom i čeljusne kosti i zubnog mesa, estetika lica također mijenja. Kod osoba kojima dugo nedostaje čak i samo jedan zub uočljivi su, primjerice, upali obrazi i druge promjene izgleda.

No, osim estetike i dentalnog zdravlja, problem nedostatka zubi može narušiti još dva područja koja utječu na kvalitetu života pojedinca.

 

Izbjegavate li određenu hranu?

Osoba kojoj nedostaju zubi s poteškoćama će konzumirati određenu hranu ili će u cijelosti izbjegavati neke namirnice. Prebacivat će hranu na dio čeljusti koji je čvrst i cjelovit što će dodatno pospješiti propadanje čeljusne kosti na strani koja se ne stimulira žvakanjem. 

Dugoročno gledano, uporno žvakanje hrane na jednoj strani dovest će do nejednakog opterećenja čeljusnog zgloba čime se narušava njegova stabilnost. Rješavanje posljedica istrošenosti i nestabilnosti čeljusnog zgloba zna do krajnosti rastegnuti područje djelovanja stomatologije, pa čak i izaći izvan njega. 

Stoga, s ciljem sprječavanja znatno ozbiljnijih problema, idealno rješenje je nadomjestiti izgubljen zub ili zube na vrijeme.

 

Skrivate li osmijeh?

Područje na koje problem nedostatka zubi također vidno utječe jest emocionalna i društvena slika pojedinca o sebi. Nedostaju li nam neki od prednjih zubi, primjerice sjekutići ili očnjaci, nećemo se usuditi niti nasmiješiti pred osobama na koje želimo ostaviti dobar dojam. Širok i srdačan osmijeh može otkriti čak i nedostatak pretkutnjaka ili kutnjaka. 

S lošom slikom o sebi pojedinac se nerijetko ustručava od društvenih kontakata, a trpi i njegovo samopouzdanje pri poslovnim kontaktima. Srećom, zubni implantati mogu potpuno nadomjestiti vaše zube i ponovno vam vratiti prirodno lijep osmijeh.

 

Vrijeme je da ponovno dobijete savršeni osmijeh

Ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorili potvrdno i pronašli se u opisima problema, u Videntis Dental centru ćemo vam pomoći doći do idealnog rješenja. Ugrađujemo zubne implantate vrhunske kvalitete i izrađujemo individualne planove njihove ugradnje za svakog pojedinog pacijenta.

Što kad vam strada zdravi zub u nesreći?

Avulzija zuba i terapija

 
 

Avulzija zuba je dentalna trauma u kojoj je cijeli zub u potpunosti prisilno izvađen ili izbijen iz svog ležišta (iz pripadajuće zubne čašice) zbog naglog udarca ili ozljede, što se može dogoditi tijekom sportskih aktivnosti, nesreće ili čak uslijed grickanja tvrde hrane.

U svakoj su dobi dentalne traume moguće, ipak one se najčešće dešavaju u dječijem uzrastu i to u toku druge i treće godine starosti (povrede mliječnih zuba) i devete i desete godine (povrijeđeni trajan zub). Ovoj vrsti ozljede i povredama tkiva su najizloženiji gornji središnji sjekutići zbog svog oblika, veličine i položaja u zubnom nizu.

Ova povreda viđa se kod 0.5%–16% svih dentalnih trauma i najčešće su pogođeni gornji centralni sjekutići zbog svoje pozicije, oblika i veličine.

 

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.

 

Simptomi avulzije ili traumatskog izbijanja izbijanja zuba

 
 1.  Izgubljen zub: Očigledan simptom avulzije je potpuno izbijanje zuba iz zubne alveole. Može se primijetiti prazno mjesto gdje je zub nekada bio.
 2.  Krvarenje: Ozljeda može uzrokovati krvarenje u području zuba i usne šupljine.
 3.  Bol: Osoba može osjećati jaku bol u području izbijenog zuba. Bol može biti konstantna ili se pogoršavati prilikom žvakanja ili dodirivanja zahvaćenog područja.
 4.  Oteklina: Oteklina u području zuba može biti prisutna kao reakcija na ozljedu.
 5.  Ogrebotine i razderotine: Trauma može uzrokovati ogrebotine i razderotine u području lica i usne šupljine.

Važno je napomenuti da su ovi simptomi općeniti i mogu se razlikovati ovisno o individualnim slučajevima.

 

Što napraviti ako se desi avulzija?

Ako se avulzija dogodi, prvo treba provjeriti dob osobe i o kojem zubu je riječ i da li se radi o trajnom ili mliječnom zubu, jer se replantacija(postupak vraćanja zuba) mliječnog zuba ne preporučuje.

 • Isprati zub mlazom hladne vode.
 • Ako je moguće, zub treba vratiti u alveolu što je prije (repozicija).
 • Ako to nije moguće, zub treba staviti u transportni medij – mlijeko, obična voda, slina ili fiziološke otopina, kako bi se izbjegla dehidracija površine korijena zuba.
 • Nakon toga, zub treba što prije isti dan odnijeti stomatologu radi daljnje obrade.
 • Optimalno vrijeme za uspjeh replantacije je 30 minuta do 2 sata nakon izbijanja zuba.

Važno je napomenuti da je brzina jedan od najbitnijih faktora za uspjeh terapije avulzije zuba, stoga je brza reakcija roditelja, osobe u pratnji ili osobe koja je doživjela ozljedu vrlo važna kako bi se povećale šanse za uspješno vraćanje izbijenog zuba.

Mnogi pacijenti osim ozljeđenih zubi imaju ozljede i povrede cakline i dentina, tvrdih zubnih tkiva i pulpemekih tkiva, usnice ili čeljusti koje krvare. Terapija povrede tvrdih zubnih tkiva i pulpe zavisi od težine same povrede, te da li je u pitanju stalni ili mliječni zub. Prilikom avulzije zuba treba napraviti pregled i provjeriti postoje li povrede koje su potencijalno opasne za život. Pritom osim na vanjske znakove ozljeda (krvarenja, ogrebotine, razderotine tkiva, prijelome i dr.) treba pripaziti na simptome poput amnezije, nesvijesti, povraćanja i glavobolje, jer mogu upućivati na potres mozga i zahtijevaju neurološku obradu.

Stomatologu je anamneza od iznimne važnosti, jer osim općih podataka pacijenta, saznaje vrijeme, mjesto i način na koji je povreda zuba nastala, te dob povrijeđenog pacijenta. To mu sve daje uvid u podatak da li je povrijeđeni zub sa završenim ili nezavršenim rastom i razvojem korijena.

 

Koje korake poduzeti nakon avulzije zuba?

 1. Ne paničarite: Ostanite smireni i pokušajte ublažiti anksioznost kako biste jasnije razmišljali.
 2. Prikupite zub: Utvrditi o kojem zubu se radi te da li je mliječni ili stalni zub. Ako je traumatizirani zub stalni zub, potrebno je potražiti izbijeni zub.
 3. Isperite zub: Pažljivo podignite zub držeći ga za krunu, izbjegavajući dodirivanje korijena. Ako je zub nije čist, nježno ga isperite vodom ili fiziološkom otopinom. Ne koristite sapun, deterdžent ili bilo koju kemikaliju.
 4. Povratak u ležište: Ako je moguće, pokušajte nježno izbijeni zub vratiti što prije u alveolu (u svoje ležište). Pripazite da ne okrenete zub i pravilno ga smjestite.
 5. Transport: Ako ne možete vratiti izbijeni zub u svoje ležište, stavite ga u specijalizirani medij – mlijeko, slanu otopinu ili slinu kako biste ga održali vlažnim prije nego što stignete do stomatologa.

 

Koje su terapije za avulziju zuba?

Fraktura cakline zahtijeva nadoknadu izgubljenog dijela cakline kompozitnim materijalom, a ukoliko je u pitanju fraktura cakline mliječnog zuba, oštre rubove je potrebno zaobliti gumicom. Razlikujemo ozljede tvrdih zubnih tkiva i pulpe, ozljede parodontnog tkiva, te ozljede gingive i sluznice usta.

Kada se radi o terapijama za avulziju zuba, postoji nekoliko opcija koje stomatolog može preporučiti ovisno o stanju zuba i okolnostima ozljede, a one su sljedeće:

 1. Replantacija zuba (postupak vraćanja zuba): U nekim slučajevima, ako je zub pravilno pripremljen i brzo vraćen u svoje ležište, replantacija zuba može biti moguća. Vraćeni zub se pod lokalnom anestezijom fiksira kako bi se osiguralo učvršćivanje zuba u kosti, što se postiže različitim vrstama splintova. Ova terapija može pomoći u razvoju korijena izbijenog zuba i ponovnom uspostavljanju funkcije i estetike zuba.
 2. Postavljanje zubnih implantata: Ako replantacija nije moguća ili nije uspješna, stomatolog može preporučiti postavljanje zubnog implantata kako bi zamijenio izgubljeni zub. Zubni implantati su trajna i estetski privlačna opcija za obnovu osmijeha.
 3. Most ili protezaU nekim slučajevima, stomatolog može preporučiti izradu mosta ili proteze kako bi nadoknadio izgubljeni zub. Ove terapije mogu pomoći u vraćanju funkcionalnosti žvakanja i očuvanju strukture okolnih zuba.
 4. Endodontska terapija: Ako je korijen zuba oštećen, stomatolog može preporučiti endodontski tretman (liječenje korijena) kako bi očuvao zub. Ova terapija može pomoći u uklanjanju infekcije i očuvanju prirodnog zuba.
 5. Estetske terapije: Nakon što se zub stabilizira, mogu biti potrebne estetske terapije poput izbjeljivanja ili ljuskica kako bi se postigao prirodan izgled zuba. Ove terapije mogu poboljšati estetiku osmijeha i vratiti samopouzdanje.

Redoviti posjeti stomatologu i preventivne mjere poput nošenja zaštitne opreme prilikom sportskih aktivnosti mogu pomoći u sprječavanju povreda i ozljeda zuba.

 

Zaključak

Avulzija zuba ubraja se u ozljedu parodontnog tkiva kod djece i odraslih, a ozljede u slučaju avulzije nastaju zbog direktne ili indirektne traume usljed padova, prometnih ili sportskih nezgoda. Preporučuje se što prije potražiti stomatološku pomoć, jer pravilna i pravovremena reakcija u tom slučaju je izuzetno važna kako bi se zub sačuvao. Potrebno stići u istom danu, što prije do stomatološke ordinacije kako bi se pravilno zbrinula ozljeda i smanjile moguće komplikacije. Stomatolog će vam procijeniti stanje zuba i preporučiti odgovarajuću terapiju.

Avulzija može biti neugodno iskustvo, ali u našem dentalnom centru Videntis možete bezbolno, brzo i kvalitetno obnoviti vaš osmijeh i sve funkcionalnosti vaših zuba.

Slijedimo najnovije metode i tehnologije u stomatologiji kako bismo osigurali najbolje rezultate za naše pacijente. A koje je rješenje je idealno za Vas ovisi o vašem kompletnom zdravstvenom stanju, stanju preostalih zuba, održavanju oralne higijene, te o osobnim navikama i načinu života.

Naši stručnjaci će pažljivo pažljivo procijeniti stanje vašeg zuba kako bi odabrali najbolji plan terapije za obnovu vašeg zuba koji će vam omogućiti povratak osmijehu kojeg zaslužujete i koji ste nekada imali. Naša predanost kvaliteti i brizi za pacijente je ono što nas ističe, jer uz našu terapiju, možete biti sigurni da ćete biti u sigurnim rukama.

 

Nadamo se da su vam ove informacije bile korisne. Pratite nas i dalje za više edukacijskih i informativnih članaka o raznim stomatološkim temama.

 

Za besplatne konzultacije, za profesionalnu dentalnu uslugu i sva vaša dodatna pitanja slobodno nam se javite u naš dentalni centar Videntis na

1)   +385 1 5515 300 ili +385 91 5897 018

2)   https://calendly.com/videntis/konzultacije

3)   https://videntis.eu/kontakt/

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.