Welcome to website

Kako dijabetes utječe na oralno zdravlje? | Videntis Dental centar

Kako dijabetes utječe na oralno zdravlje?

Dijabetes ili, kako ga kolokvijalno često zovemo – šećerna bolest, metabolički je poremećaj koji uzrokuje znatno povišenu razinu šećera u krvi. Usko je povezan s prehranom, odnosno, načinom na koji naš organizam procesira unesenu hranu. 

Sav šećer koji sadrži hrana koju smo konzumirali naše tijelo pretvara u energiju. Kada osoba boluje od šećerne bolesti, organizam nije u mogućnosti pravilno procesirati šećer, odnosno, iskoristiti ga u potpunosti.

Gušterača je zadužena za procesiranje šećera glukoze pomoću hormona inzulina koji ga pretvara u energiju za sve naše stanice. Dijabetes nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada ga proizvodi u adekvatnim količinama ali stanice tijela su razvile otpornost na njega. 

Šećerna bolest negativno utječe na čitav organizam, što postaje primjetno pojavom različitih simptoma. Kakav je utjecaj dijabetesa za oralno zdravlje? Detalje donosimo u nastavku teksta.

Različite vrste dijabetesa

Razlikujemo dvije glavne vrste dijabetesa, to su dijabetes tipa I i dijabetes tipa II. 

Kod dijabetesa tipa I, gušterača oboljele osobe nije u stanju proizvoditi dovoljnu količinu hormona inzulina čiji je glavni zadatak prenositi glukozu iz krvi do stanica tijela koji je koriste kao energiju. Zbog poremećaja imunološkog sustava, organizam proizvodi antitijela koja uništavaju stanice gušterače koje proizvode inzulin. Dijabetes tipa I češći je kod mlađih osoba, i javlja se iznenada.

Dijabetes tipa II zastupljen je kod odrasle i starije populacije, i može godinama biti prisutan u tijelu bez izraženih simptoma. Preko 90% oboljelih od šećerne bolesti ima dijabetes tipa II koji se detektira u poodmakloj fazi, kada su znatno izražene komplikacije na drugim organima osim gušterače. 

Rizični faktori za dijabetes tipa II su pretilost, obiteljska povijest bolesti, tjelesna neaktivnost, smanjena tolerancija na glukozu, visok krvni tlak, niska razina HLD kolesterola, starija dob (40 i više godina), te povišene vrijednosti triglicerida u organizmu.

Opći simptomi

Osobe koje pate od dijabetesa mogu biti zahvaćene različitim fizičkim simptomima: opća slabost i malaksalost, iznenadan gubitak tjelesne težine, zamućenje vida, učestalo mokrenje i pojačan osjećaj žeđi. Dijabetes može utjecati na rad bubrega, srca, očiju i živčanog sustava.

U usnoj šupljini, dijabetes se manifestira kroz manje ozbiljne simptome poput suhoće usta, te ozbiljnije probleme poput čestih infekcija koje mogu uznapredovati u karijes, propadanje potporne strukture zuba, gljivične infekcije, sindroma pekućih usta, te sporije zacjeljivanje rana nakon vađenja zuba ili oralne kirurgije. 

Simptomi dijabetesa u usnoj šupljini

Usna šupljina također može biti zahvaćena utjecajem dijabetesa. Probleme koje dijabetes izaziva u našim ustima isprva možda i nećemo povezati s tim metaboličkim poremećajem, posebice ako dijabetes još nije dijagnosticiran. Upravo zato, bitno je biti potpuno informiran o dijabetesu, te pravovremeno reagirati ako se pojave tipični simptomi. 

Gingivitis

Kod osoba koje pate od dijabetesa, cirkulacija je sporija i postoji povećan rizik od razvijanja infekcija. Gingivitis je upala zubnog mesa koja uzrokuje oteknuće, crvenilo i krvarenje zubnog mesa. Bez liječenja, upala se nastavlja širiti i prodire dublje u parodont – potpornu strukturu zuba – što može dovesti do gubitka zubi i parodontitisa. 

Parodontitis

Parodontitis je kronična bolest parodonta koja zahvaća zubno meso i kost. To je uznapredovala upala zubnog mesa koja se javlja kroz izraženo crvenilo, simptomi uključuju oteknuće zubnog mesa i krvarenje, neugodan zadah često nalik acetonu, pomaknuto zubno meso, klimave zube, promjene u zagrizu, međusobno razmicanje zubi, te u uznapredovalim slučajevima čak i pojavu gnoja između zubi i zubnog mesa.

Kserostomija – suha usta

Budući da dijabetes uzrokuje smanjeno lučenje sline, često dolazi do poremećaja suhih usta, kojeg zovemo kserostomija. Konzumiranje alkohola, kofeina, kao i pušenje, mogu pojačati simptome kserostomije. Osobe čija su usta zahvaćena kserostomijom mogu osjetiti peckanje u ustima, otežano gutanje, žvakanje i pričanje. Uz suha usta idu i suhe usne, koje mogu popucati, što predstavlja rizik za razvoj novih upala i karijesa.

Kandidijaza

Smanjeno lučenje sline i povećana kiselost organizma mogu uzrokovati kandidijazu, gljivičnu infekciju uzrokovanu gljivicom Candida albicans. Iako  je Candida albicans sastavni dio flore usne šupljine, ona se kod dijabetesa prekomjerno širi. Fizički simptomi su bjelkaste naslage u ustima te crvenilo. 

Slabije zacjeljivanje rana

Slabija cirkulacija kakva je prisutna kod dijabetesa znači i sporije zacjeljivanje rana. Usna šupljina i zubno meso imaju izraženiju tendenciju krvarenja, stoga moramo biti osobito oprezni kad je potrebna oralna kirurgija uz dijagnosticiran dijabetes. 

Kako održati pravilno oralno zdravlje u slučaju dijabetesa? 

Jedan od najboljih načina za prevenciju problema koje dijabetes uzrokuje u usnoj šupljini je pravilna oralna higijena. Također, osobitu pozornost treba obratiti i na prehranu, te izbjegavati hranu s visokim udjelom šećera ili kiselosti, kavu i kofeinske napitke, umjetno zašećerene sokove, a preporučuje se i izbjegavanje alkohola i cigareta. 

Najvažnije mjere za oralno zdravlje kod dijabetesa su: 

  • Redovito i temeljito pranje zubi, barem dva puta dnevno, a najbolje nakon svakog obroka

  • Korištenje pasti za zube koje sadrže fluoride za sprječavanje karijesa

  • Korištenje zubnog konca za čišćenje, vodice za ispiranje usta i interdentalnih četkica

  • Redovna kontrola kod stomatologa – četiri puta godišnje, uz čišćenje kamenca

  • Smanjenje konzumacije kofeina, gaziranih zašećerenih napitaka i slatkiša

  • Izbjegavanje alkohola i cigareta

  • Savjetovanje s liječnikom koji tretira vaš dijabetes

Videntis Dental centar omogućuje vam optimalno oralno zdravlje

Prevencija kao i pravilno liječenje nužni su za optimalno oralno zdravlje, što je osobito važno u slučaju dijabetesa. U Videntis Dental centru, svakom pacijentu pristupamo s iznimnom pažnjom kako bismo vam pružili najbolje metode liječenja uz vrhunsku razinu usluge. Prvi pregled je potpuno besplatan, stoga nam se obratite bez obveze i rezervirajte svoj termin!

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.