Welcome to website

Razlika između metal-keramičkih i cirkon zubnih krunica | Videntis Dental centar

Koja je razlika između metal keramičkih i cirkon zubnih krunica?

Krunice su protetski nadomjesci kojima estetski i funkcionalno nadomještamo zub koji je značajno oštećen uslijed karijesa, traume, loma ili abrazije. Budući da se velika oštećenja teško mogu popraviti ispunima, najčešće se okrećemo izradi krunica koje imitiraju oblik, veličinu i boju zuba.

Postoji nekoliko materijala koji se koriste za izradu zubnih krunica, a dva najčešća su metal-keramika i cirkon-keramika. Pacijenti često dvoje između njih pa se i jedno od najčešćih pitanja koje dobivamo odnosi upravo na razliku između metal-keramičkih i cirkon-keramičkih zubnih krunica.

Odgovor na ovo pitanje saznajte u nastavku!

Metal-keramičke zubne krunice

Kao što i sam naziv otkriva, metal-keramičke krunice izrađuju se od kombinacije metala i keramike. Pritom je površinski dio krunice keramički, dok je baza izrađena od legure kobalta s kromom iz koje je zbog alergijskih svojstava izbačen nikal.

Metal-keramičke krunice za zube najčešći su izbor pacijenata, prvenstveno zbog cijene koja je povoljnija u usporedbi s cirkon-keramičkim krunicama, ali i zbog mehaničke otpornosti, čvrstoće i dugovječnosti koju im daje metalna baza. Njima se uspješno nadograđuju oštećeni zubi, bilo prednji ili stražnji, uz zadovoljavanje svih estetičkih standarda.

S druge strane, metalna baza ne propušta svjetlost pa je metal-keramičkim krunicama teže postići vrhunsku estetiku i transparentnost prirodnog zuba. Također, neki pacijenti koji već niz godina imaju metal-keramičke krunice ponekad primijete tamniji rub metala uz zubno meso, no taj problem se riješio modernim tehnologijama pa je mogućnost ove pojave danas svedena na minimum.

Cirkon-keramičke zubne krunice

Cirkon-keramičke zubne krunice ističu se svojom vrhunskom estetikom pa ih najčešće odabiru pacijenti koji žele potpunu transparentnost i prirodan izgled zuba. Te karakteristike postižu se izradom baze od bijelog cirkona koji djelomično propušta svjetlost te tako uspješno oponaša prozirnost prirodnog zuba.

Površinski dio krunice izrađuje se od keramike, i to uz pomoć inovativne CAD/CAM tehnologije, tzv. glodanjem iz keramičkih blokova. Ovakva izrada rezultira vrhunskim protetskim radom na koji se pacijent brže i lakše navikava, a zahvaljujući glatkoći i sjaju krunice, na nju se nakuplja manje hrane.

Osim toga, cirkon-keramičke krunice karakteriziraju iznimna čvrstoća, dugotrajnost i biokompatibilnost. Upravo zbog svih ovih prednosti, cirkon-keramičke krunice su nešto skuplje od metal-keramičkih.

Koju vrstu krunice odabrati?

Idealne zubne krunice uvijek je najbolje odabrati u dogovoru sa stomatologom koji će u obzir uzeti vaše mogućnosti i stanje vaših zuba. No koju god zubnu krunicu naposljetku odabrali, možete biti sigurni da će vašem oštećenom zubu vratiti funkciju i estetiku.

U Videntis Dental centru na raspolaganju smo vam za sva dodatna pitanja i informacije. Prvi pregled u našem dentalnom centru je besplatan, stoga nas kontaktirajte bez ustručavanja i rezervirajte svoj termin već danas!

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.