Welcome to website

Kompozitni ispuni Page 1 of 0 - Videntis Dental centar

Kompozitni ispuni

U prošlosti, ako ste imali karijes, metalni amalgamski ispuni bila su jedina opcija za popravljanje oštećenja. Međutim, kompozitni ispuni su u posljednjem desetljeću daleko napredovali. Suvremeni ispuni su visoke kvalitete, prirodnog izgleda, izdržljivi i manje skloni propadanju.

Prednosti kompozitnih ispuna:

  • Prirodnog su izgleda. Kompozitni ispuni nisu izrađeni od metala, već se sastoje od mješavine plastike i stakla koja se prilagođava boji Vašeg zuba. To omogućava da ispun bude neprimjetan u ustima i najprikladniji je za upotrebu na prednjim i vidljivijim dijelovima zuba.
  • Čuvaju prirodnu struktutru zuba. Kompozitni materijal se izravno veže na površinu zuba poput ljepila, što dodaje snagu oslabljenom zubu i sprječava daljnje lomljenje. Za razliku od velikih amalgamskih ispuna, samo oboljeli dio zuba se zamjenjuje kompozitom. To omogućava da se zadrži više prirodne, zdrave cakline zuba.
  • Bolja su alternativa amalgamskom “sivom” ispunu jer su biološki kompatibilni. Izvrsna su opcija za pacijente koji imaju osjetljivost na metal. Za razliku od amalgamskih ispuna, kompozitni ispuni ne sadrže tragove žive – toksične tvari koje se nalaze u metalima.
  • Brzo su rješenje. Kod nekih materijala koji se koriste za ispune može duže potrajati kako bi potpuno očvrsli. Međutim, kompozitni materijali otvrdnu u samo nekoliko sekundi.
  • Svestrani su. Kompozitni ispuni se mogu koristiti za razne stomatološke zahvate. Osim za ispune i popravke karijesom načetih zuba, mogu se koristiti u estetske svrhe za poboljšanja kod promjena boje zuba ili za preoblikovanja. Njima se mogu popuniti razmaci između zuba i zaštiti korijeni zuba ako su izloženi uslijed povlačenja desni.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.