Welcome to website

Kratka povijest Zagreba | Videntis Dental centar

Kratka povijest Zagreba

Kratka povijest Zagreba

Iako je na području današnjeg Zagreba ljudskih naseobina bilo i ranije, službena povijest Zagreba, te pisani dokumenti vežu njegove početke, te prvo korištenje imena „Zagreb“  s dalekom 1094. godinom i osnivanjem osnivanje biskupije na Kaptolu.

Uz Kaptol, dakako, uvijek vežemo i Gradec, naselje koje je 1242. kralj Bela IV. Zlatnom bulom proglasio slobodnim kraljevskim gradom.

Suparništvo ova dva naselja bilo je veliko tijekom povijesti, no konačno su se 1850. g. ipak ujedinili kako bi zajedno stvorili grad kakav danas poznajemo.

 

Počeci grada Zagreba

Prostor današnjeg Zagreba postoji još od neolitičkog doba, kada su stari Rimljani osnovali naselje na obližnjoj Andautoniji. Na ovom području otkriveni su mnogi artefakti, ostaci bedema, kanalizacije i nekropole koji datiraju još iz doba prije 11. stoljeća.

U 11. pak stoljeću izgrađena su dva susjedna naselja. Jedan od njih bio je vjersko naselje, nazvan Kaptol, dok je drugi, Gradec, bio vojni po prirodi te zapravo izgrađen u obliku utvrde ograđene zidinama. 

Ova dva naselja razvijali su se svaki na svoj način, no oba su iskusila nešto mračnija razdoblja tijekom 17. i 18. stoljeća. 1645., 1674., 1706. i 1731. godinu obilježili su teški požari koji su razorili grad, dok su epidemije kuge 1647. i 1682. desetkovale tadašnje stanovništvo. 

No, drugi dio 18. stoljeća ipak donosi nešto više sreće za grad te daljnji razvoj. 1776. godine Hrvatski kraljevski sud preselio je u Zagreb, što je imalo vrlo povoljan utjecaj na odnos između dva postojeća grada, odnosno naselja, u nadolazećem razdoblju.

Kaptol i Gradec konačno su se ujedinili 1850. godine u jedinstveni grad Zagreb, koji je tijekom 19. i početkom 20. stoljeća doživio „zlatno doba“ ekonomskog, kulturnog i umjetničkog razvoja.

 

Zagreb u 20. stoljeću i danas 

Početkom 20. stoljeća Zagreb je počeo rasti sve brže. Pojavio se i proširio niz stambenih četvrti, u kojima se tijekom dvadesetih godina 20. stoljeća stanovništvo Zagreba povećalo za 70%. Grad je dodatno rastao nakon Drugog svjetskog rata, kada su nastala područja poput Novog Zagreba. 1949. osnovana je i industrijska zona, a 1962. otvorena je zagrebačka zračna luka Pleso.

1991. godine, kada je Hrvatska proglasila neovisnost, Zagreb je postao i glavni grad Republike Hrvatske te se do danas razvio u zakonodavnu, upravnu, gospodarsku, kulturnu, te turističku prijestolnicu države

Zagreb je danas prekrasan, povijesni, ali i moderan, užurban grad s brojnim znamenitostima, muzejima, galerijama, barovima i restoranima. Omiljeno je odrediše posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i cijelog svijeta, te u njemu tijekom cijele godine možemo vidjeti grupe turista kako uživaju i istražuju grad.

View Estetska Stomatologija Zagreb in a full screen map

View Privatna Stomatologija Zagreb in a full screen map

Videntis Dental centar

Zrinjevac 6

10000 Zagreb

01 5515 300

https://maps.google.com/?cid=8011589960543382317