Welcome to website

Boli vas glava? Možda je uzrok vaš krivi zagriz! Page 1 of 0 - Videntis Dental centar

Boli vas glava? Možda je uzrok vaš krivi zagriz!

Krivi zagriz može biti uzrok mnogih problema

Zagriz (okluzija) je međusobni dodir prirodnih ili umjetnih zuba gornje i donje čeljusti u svim položajima i kretnjama donje čeljusti. U normalnim uvjetima, svaki zub gornje čeljusti dodiruje odgovarajući zub donje čeljusti i zub koji se nalazi neposredno iza njega. Kada je ravnoteža narušena, nastali poremećaji mogu štetno djelovati na zube i parodontna tkiva.

Ako se vaši zubi ne spajaju pravilno, možete imati problema sa:

Zubima

Neravni zubi, jako istrošeni zubi, zubi koji se stalno lome, ispuni koji ispadaju ili labave krunice, mogu biti znakovi problema sa zagrizom. Zub vam mogu biti osjetljivi kod zagriza ili neprestano boljeti.

Desnima

Nepravilni zagriz može pogoršati stanje s klimavim zubima i povlačenjem desni.

Temporalno-mandibularnim zglobom

To je zglob koji spaja vašu donju čeljust i lubanju. Kretanje u ovom zglobu omogućuje vam otvaranje i zatvaranje usta i žvakanje s jedne na drugu stranu. Klikanje, škripnje ili bol u zglobu vilice, zvonjava ili zujanje u ušima i poteškoće u otvaranju i zatvaranju usta mogu biti posljedica krivog zagriza.

Mišićima čeljusti

Ako je vaša čeljust u pogrešnom položaju, mišići koji pokreću čeljust postaju opterećeni i umorni što dovodi do grčeva. Glavni simptomi su glavobolja ili migrena, posebno ujutro; bol iza očiju; problemi sa sinusima te bolovi u vratu, ramenima i leđima.

Kako znati da imate probleme uzrokovane krivim zagrizom?

Mnogi ljudi imaju krivi zagriz i nedostatak zuba, ali bez simptoma,  jer se prilagođavaju svojim problemima. Povremeno se, u vremenima pojačanog stresa, simptomi mogu pojaviti ali odmah nestaju. Uz glavobolje, problemi se mogu javiti u obliku:

 • Istrošenih zuba
 • Polomljenih zuba, ispuna i krunica
 • Labavih zuba
 • Stalne osjetljivosti zuba na promjene temperature
 • Zubobolja bez vidljivog uzroka

Možda stišćete ili škripite zubima uslijed stresa ili koncentracije na neki zadatak, bez da ste toga svjesni? Možda se budite s ukočenom čeljusti i osjetljivošću pri zagrizu? Možda patite od jake glavobolje ili bolova u vratu i ramenima, koje niste povezali s mogućim problemima s čeljusti. Ako vam nedostaju zubi na stražnjoj strani usta to može dovesti do neuravnoteženog zagriza.

Kako se  problemi s krivim zagrizom liječe?

Posjetite svog stomatologa kako bi vam pomogao ili vas uputio stručnjaku za probleme zagriza. Ovisno o simptomima koje imate, moguće je uočiti znakove problema sa zagrizom. Upaljeni mišići koje testiramo ili polomljeni i istrošeni dijelovi zuba kao pokazatelji da škripite zubima – čest su znak krivog zagriza.

Načini da se pomogne pacijentu:

 1. Svjesno opuštanje – terapija i tehnike opuštanja mogu pomoći u nekim slučajevima, kako bi pacijent prepoznao i kontrolirao stresne situacije.
 2. Vježba i prehrana – Manje opterećenje na zglob može pomoći – meka prehrana, korektivne vježbe i primjena topline smanjit će opterećenje.
 3. Udlaga – stomatolog vam može izraditi udlagu za zaštitu protiv škripanja
 4. Poravnanje zuba – možda će vam biti potrebna ortodontska terapija za poravnanje zuba i korekciju zagriza
 5. Ugradnja implantata, mosta ili proteze – Temporo-mandibularni zglob treba jednaku potporu s obje strane obje čeljusti. Zube koji nedostaju možda će trebati zamijeniti djelomičnom protezom, mostom ili ugradnjom implantata.
 6. Lijekovi – Određeni lijekovi mogu pomoći u nekim slučajevima, ali to je obično samo privremeno. Hormonska nadomjesna terapija može pomoći u nekim slučajevima.

Ako mislite da vam krivi zagriz uzrokuje glavobolju, možete pokušati:

 • Žvakati bombone od metvice
 • Nježno masirati mišiće čeljusti
 • Istegnuti vrat više puta tijekom dana
 • Akupunkturu

Pacijentima se preporučuje da se konzultiraju sa stomatologom ako imaju bolove u čeljusti kako bi dobili dijagnozu i odgovarajuće liječenje.


Imate probleme sa krivim zagrizom?

Naš stručni tim i ljubazno osoblje odgovorit će na sva Vaša pitanja, slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.