Karijes na zubu – možemo li ga izliječiti sami

Što je karijes?

Karijes je najrasprostranjenija infektivna bolest, koja pogađa 97 posto populacije. Karijes počinje na površini zuba razgradnjom cakline (demineralizacijom) i progresivnim prodorom u dubinu te širenjem zahvaća ostale strukture zubnog tkiva. Kad se caklina podvrgne pH nižem od 5.5, počinje se demineralizirati. Iznad te razine pH može se dogoditi postupak popravljanja – remineralizacija. Na remineralizaciju utječe prisutnost minerala u slini, raspoloživi fluoridni ioni i protok sline. Karijes može napredovati do točke stvaranja vidljive šupljine. Tada se ta šupljina mora obnoviti pomoću stomatoloških postupaka, poznatijih kao ispuni (plombe).

Faktori koji doprinose razlici u pojavnosti i napredovanju karijesa kod različitih ljudi:

Bakterije

Danas se Streptococcus mutans smatra najraširenijim uzročnikom u nastanku karijesa, ali različiti sojevi istih bakterija pokazuju različite razine utjecaja. Dakle, nije bitna samo količina biofilma plaka, već specifični soj kojim je netko zaražen. Zajedničko svojstvo svih mogućih uzročnika karijesa je njihova mogućnost fermentacije niskomolekularnih ugljikohidrata u zubnom plaku.

Prehrana

Organizmi koji uzrokuju karijes preferiraju šećere – posebno saharozu – kao primarni izvor energije. Pretvorba šećera u kiselinu uzrokuje karijes. Učestalost izloženosti šećeru u prehrani, a ne količina – je ono što predisponira karijes da napreduje. Prema tome, bolje je pojesti više slatkog odjednom nego grickati pomalo cijeli dan. Jedite zdravu hranu koja sadrži obilne količine minerala i vitamina.

Protok i sastav sline

Što više sline postoji u ustima, to se bolje čiste zubne površine od bakterija i kiselina koje proizvode. Međutim, ako je slina previše viskozna, možda neće učinkovito očistiti pogođenih područja.

Oralna higijena

Četkanje i korištenje zubnog konca su režimi oralne njege koji se moraju izvoditi barem dva puta dnevno. Ove aktivnosti smanjuju razinu bakterija i tvari kojima se hrane, što pomaže držati karijes pod kontrolom.

Morfologija zuba, njegov sastav, razmaknutost zubi

Duboke brazde na površini zuba (posebno kutnjaci) čine ih osjetljivim na karijes, jer lako zadržavaju bakterije i otežavaju njihovo uklanjanje.

Može li se proces razvoja karijesa zaustaviti?

Odgovor ovisi o fazi razvoja karijesa.

Kada je riječ o liječenju fizičkog karijesa unutar zuba, to nije moguće nekom „uradi sam“ metodom kod kuće. Morat ćete posjetiti svog stomatologa. Jednom kada imate fizički otvor unutar zuba, samo ispunom možete popraviti šupljinu. Stanice koje čine zubnu caklinu se ne obnavljaju.

Međutim, rani znakovi demineralizacije (što je prva faza propadanja zuba) mogu se preokrenuti, ali samo ako se primijete dovoljno rano. Demineralizacija je kada zub počinje podlijegati kiselinama i bakterijama. Vanjski slojevi cakline oslabe i počinju propadati, ali šupljina još nije prisutna. Obično možete primijetiti ta područja na zubima jer obično izgledaju svjetlije od cakline oko njih. U blizini desni mogu se primijetiti bijele mrlje ili crte.

Da biste poništili demineralizaciju, morat ćete svakoga dana temeljito četkati zube i koristiti zubni konac. Povrh toga, morat ćete dodati minerale natrag u svoju caklinu kako bi se kalcificirala i stvrdnula, čineći vaš zub otpornim na daljnje propadanje. Za remineralizaciju je najbolje koristiti fluorid na recept. Obično on dolazi u obliku gela koji nanesete nakon pranja zuba.

5 jednostavnih stvari koje možete učiniti da spriječite karijes:

  • Utvrdite svoj rizik od razvoja karijesa: Najbolji način da to saznate je kroz opsežni stomatološki pregled. Redovnim pregledima i razgovorom sa stomatologom utvrdit ćete koji bi tretmani mogli biti potrebni i koje promjene u oralnoj higijeni i prehrani mogu pomoći. Procjena rizika će odrediti i koliko su često potrebne posjete stomatologu.
  • Četkajte zube redovito, pravilno i sa dobrom četkicom: Četkanje zuba jedan je od najjednostavnijih, a najefikasnijih načina za sprečavanje karijesa. Obavezno četkajte nakon jela i prije spavanja. Četkanje prije spavanja osobito je važno jer taloženje bakterija preko noći može omogućiti formiranje kiseline koja oštećuje caklinu i u konačnici vodi do karijesa. Također, korištenje antibakterijskog sredstva za ispiranje usta pomaže očistiti bakterije i osvježava dah. Ne zaboravite zamijeniti četkicu za zube barem svaka 3 ili 4 mjeseca.
  • Smanjite unos slatkih i kiselih pića – i pijte više vode: Produljeno izlaganje zuba kavi ili čaju, s dodatkom šećera ili mlijeka može povećati rizik od novih karijesa. Uživajte u kavi, ali pokušajte pijuckati 20 minuta ili manje, a zatim usta isperite vodom. Malo vode, zajedno s drugim pićima, ispire usta i sprječava da slina postane previše slatka. Možete za takva pića koristiti i slamku.
  • Usvojite naviku korištenja zubnog konca: naši zubi imaju 5 strana i sve ih je potrebno redovito čistiti. Čak i kada četkamo svaki dan, još uvijek čistimo samo tri strane. Dakle, bez konca čistite samo polovicu površine zuba. Koristite zubni konac barem jednom dnevno. Usvojite ovu zdravu naviku što prije.
  • Prestanite pušiti: Dobro je poznato da pušenje i upotreba duhana mogu uzrokovati mnoge različite medicinske probleme. Međutim, većina ljudi u potpunosti ne shvaća štetni utjecaj koju pušenje ima na usta, desni i zube. Pušenje može uzrokovati puno više od mrlja zubi – ta nezdrava navika može dovesti i do bolesti desni, gubitka zuba, pa čak i raka usne šupljine.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.