Welcome to website

Nadogradnja zuba - Videntis

Nadogradnja zuba

Zašto mi je potrebna nadogradnja zuba?

Nadogradnja zuba zna biti zbunjujući i zastrašujući pojam za pacijente, ali je često potrebna u slučajevima implantiranja zuba. Postupak primjenjujemo kad gustoća, širina ili visina kosti nije dovoljna da bi podržala implant, pa je potrebno povećati njen volumen. Ovisno od toga koliko kosti je potrebno nadograditi i koja se tehnika koristi, ovaj postupak traje između 30 minuta i 2 sata. Postupak se izvodi uz upotrebu lokalne anestezije i nije bolan.

Kost nije kruti materijal koji se nikada ne mijenja!

Vaše tijelo neprestano izgrađuje nove koštane stanice dok stare odumiru. U slučaju kosti koja podupire zub, ovaj proces može biti koristan ili štetan. Prilagodljivost kosti čeljusti omogućava ortodontu da pomiče zube u bolji položaj. Ali situacija može biti loša kod odrasle osobe u slučaju gubitka zuba koji rezultira promjenama u kosti. Kad se zubi izgube, kost koja ih je okruživala počinje se resorbirati. Isto se može dogoditi ako imate bolest parodonta. Gubitak više zuba i kosti dovodi do promjene u crtama lica i može značajno postariti osobu. Pomoćnu modernih tehnika nadogradnje kosti, izgubljena kost se može obnoviti te ojačati vašu čeljust, čineći tako uspješnu podlogu za ugradnju implantata.

Kada je potrebna nadogradnja kosti?

Općenito, trebat će vam 2 mm zdrave, žive kosti ispred i iza implantata. Na primjer, ako vam je implantat 3 mm, trebat će vam (2 + 2 + 3) ili ukupno 7 mm koštane mase. Ako vam neko vrijeme nedostaju zubi, a kost vam je atrofirana na manje od preporučenih 7 mm, trebat će vam nadogradnja kosti jer vjerojatno nećete imati minimalnu količinu zdrave koštane mase koja bi bila potrebna za potporu stabilnog implantata!

Nadogradnja kosti se koristi u stomatologiji kako bi se postigli neki ciljevi liječenja:

1. Spašavanje zuba

Kada bolesti parodonta uzrokuju gubitak kosti, zubi mogu postati labavi i skloni ispadanju. Nadogradnjom možemo regenerirati kosti i ojačati potporu zuba.

2. Vađenje zuba

Moguće je staviti nadogradnju u zubni džep odmah nakon što se zub izvadi, kako bi bilo dovoljno kosti ako se pacijent u budućnosti odluči nadomjestiti zub implantatom. Nedostatak kosti se može naći u 25% ljudi kojima nedostaje zub.

3. Implantiranje

Implantati zahtijevaju dobar volumen i gustoću kostiju kako bi postigli izvrsnu funkcionalnost i visoku stopu uspjeha. Ako već imate gubitak kosti, nadogradnja može pomoći da se regenerira dovoljno kosti da se implantat uspješno postavi.

Nadogradnja kosti je manji operativni zahvat koji se izvodi u stomatološkoj ordinaciji pod lokalnom anestezijom

Doktor radi maleni rez u zubnom mesu kako bi došao do kosti i zatim dodaje materijal za nadogradnju. Materijali za nadogradnju su najčešće obrađeni koštani minerali oko kojih će vaše tijelo izgraditi nove koštane stanice i tako regenerirati kost. Materijal može biti prikupljen iz vašeg tijela, ali je češći slučaj da se koriste kosti životinjskog podrijetla koje su prošle laboratorijsko testiranje za sterilnost i sigurnost. Kost može biti i sintetička. Materijali na nadogradnju kosti mogu biti u obliku praha, granula ili gela. Nadogradnja, koja se obično prekriva kolagenskom membranom za optimalni učinak, djeluje kao platforma na kojoj vaše tijelo gradi novu kost.

Kad je riječ o povećanju volumena kosti, razlikujemo transplantaciju kosti i ugradnju kosti

Transplantacija podrazumijeva donora, odnosno, kost se uzima s kuka, lubanje ili brade pacijenta ili drugog donora ljudskog ili životinjskog porijekla. Ovakav postupak je kompliciraniji, skuplji i oporavak je duži. Druga metoda je ugradnja umjetne kosti, prilikom čega se koriste sintetički materijali. Ova procedura je znatno jednostavnija, a oporavak je trenutan. Upotreba prerađenih koštanih biomaterijala iz staklenke dobro je dokumentirana u kliničkim ispitivanjima i ima izvrsnu evidenciju sigurnosti i učinkovitosti.

Zbog osjetljivih, višefaznih postupaka potrebnih za nadogradnju kosti i ugradnju zubnih implantata, od ključne važnosti da zahvat obavlja stručnjak za parodontologiju i implantologiju

Složeni tretmani poput nadogradnje kosti mogu uključivati više od jednog posjeta. Stoga je najvažnije da prije sudjelovanja u bilo kojem postupku liječenja zakažete početni pregled i konzultacije sa stomatologom kako biste saznali više o postupku. Nakon pregleda i analiziranja vašeg slučaja, prikazat će vam se preporučeni i detaljan plan liječenja/troškova.

Jedan od popratnih postupaka koji se može izvršiti uz ugradnju umjetne kosti, a da bi se povećala visina kosti tako da se dobije prostor za postavljanje implanta jeste sinus lift. Ovaj postupak se vrši isključivo u gornjoj vilici gdje se nalaze maksilarni sinusi, koji se pritom pažljivo podižu a umjetna kost se ubacuje u dno sinusa.

Postupak i oporavak pacijenta

Nakon operacije možete osjetiti bol u tom području. Obično se pacijentu propiše lijek protiv bolova te daju hladni oblozi nakon zahvata. Svaka nelagoda trebala bi trajati samo dan ili dva. Nakon ovog postupka može proći nekoliko mjeseci da nadogradnja kosti generira dovoljno nove kosti koja bi poduprla zubni implantat. Nakon što čeljust zacijeli možemo krenuti s postupkom implantiranja. Iako sam proces može biti dugotrajan, rezultat je vrijedan čekanja: zdravi zubi i osmijeh s kojima se možete ponositi.

Što ćete moći pojesti prvih nekoliko dana nakon nadogradnje kosti, ovisit će o složenosti postupka. Možda će vam se preporučiti hladna ili topla prehrana, poput juhe, voćnih ili povrtnih smoothieja, milkshakeovi, sokovi i druga mekana hrana koja ne zahtijeva puno žvakanja.

Nakon nadogradnje kosti najbolje je spavati na leđima s podignutom glavom, jer će podizanje glave na jastuku pomoći će da se smanji upala. To će pomoći smanjiti količinu krvi koja prirodno teče i skuplja se u blizini mjesta nadogradnje i potaknut će brži oporavak. Ako je vam je teško ili fizički ne možete spavati na leđima, nemojte barem spavati na strani obavljene nadogradnje.
Prvih 48 – 72 sata nakon operacije obavezno se suzdržite od rigoroznih aktivnosti, jer previše napora može otvoriti šavove. Proces oporavka može potrajati do 6 mjeseci kako bi vaša nova kost potpuno zacijelila i ključno je da postane stabilna prije postavljanja implantata. Tijekom ovog procesa liječenja trebat će vam odmor, dobra prehrana i prakticiranje izvrsne oralne higijene kako biste postigli optimalan oporavak.

 

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.