Welcome to website

6 najčešćih prepreka za ugradnju zubnih implantata | Videntis

6 najčešćih prepreka za ugradnju zubnih implantata i kako ih riješiti

Pacijenti se često pitaju jesu li prikladni kandidati za ugradnju zubnih implantata. Međutim, razloga za pesimizam nema: zubni implantati mogu se ugraditi kod svakog zdravog pacijenta koji je spreman pridržavati se kvalitetne zubne higijene.

Ponekad postoje privremene zapreke koje moramo uzeti u obzir u planu implantiranja. Za sve njih postoji rješenje pa praktički nema razlog zašto i kod vas ne bismo mogli ugraditi zubne implantate. 

Takve zapreke mogu biti stomatološke, no postoje zapreke za ugradnju implantata koje nisu stomatološke naravi. O njima isto treba povesti računa, često i uz savjetovanje s liječnicima iz drugih grana medicine.

Saznajte, stoga, u nastavku koje su to privremene nestomatološke zapreke za implantiranje te kako ih najbolje rješavamo.

 

Autoimune i sistemske bolesti

Autoimune i sistemske bolesti te dijabetes i visoki krvni tlak mogu biti zapreka za ugradnju implantata. Je li pacijent koji boluje od ovih stanja prikladan za ugradnju zubnih implantata ovisi prije svega o njemu. 

Najvažnije je da pacijent kvalitetno drži bolest pod kontrolom, slijedeći savjete svog liječnika. Svaki slučaj je individualan pa je donošenje stručnog suda prije ugradnje zubnih implantata od velike važnosti.

Konačna odluka o implantiranju donijet će se prema pacijentovu zdravstvenom stanju te u konzultacijama s liječnicima pacijenta.

 

Kemoterapija i zračenje

Pacijenti koji primaju kemoterapiju ili terapiju zračenjem glave i vrata spadaju u skupinu pacijenata koji bi trebali pričekati s ugradnjom zubnih implantata. Oslabljen imunitet tijela i problem sa zacjeljivanjem tu su glavni izvor brige kako će tijelo prihvatiti implantat.

Ukoliko ugradnja zubnog implantata nije hitna te zdravstveno stanje pacijenta, odnosno njegove čeljusti, ne ovisi o implantantu, preporuča se odgoditi zahvat dok opće zdravstveno stanje ne bude optimalno. 

 

Alkohol i cigarete

Štetnost alkohola i cigareta za opće oralno zdravlje odavno je ustanovljena. Kada govorimo o ugradnji zubnih implantata problem kod ovih tvari je u tome što usporavaju proces zarastanja i oporavka. Primjerice, pušači imaju čak 11 puta veću vjerojatnost neuspjeha implantološke terapije u odnosu na pušače.

Kako bi implantiranje bilo uspješno u većini slučajeva dovoljno je privremeno smanjiti konzumaciju alkohola i cigareta prije i jedno vrijeme nakon ugradnje implantata. Međutim, implantolog  ponekad može preporučiti trajno smanjivanje konzumacije alkohola ili cigareta kako bi se zajamčila dugovječnost implantata.

 

Trudnoća i dojenje

Tijekom trudnoće i dojenja žena prolazi kroz značajne hormonalne promjene koje se mogu manifestirati na različite načine. To ponekad uključuje velike promjene na zubnom mesu i zubima. Implantolog će na temelju stručnog pregleda odlučiti je li prikladan trenutak za ugradnju implantata.

Trudnoća i dojenje sami po sebi nisu zapreka za implantiranje ali ponekad je preporučljivo pričekati s implantiranjem dok period trudnoće i dojenja ne završi.

 

Dob

Minimalna dob kandidata za implantiranje iznosi 18 godina. Međutim, glavni preduvjet za implantiranje kod mlađih osoba je potpuno razvijena čeljust. Drugim riječima, mlade osobe kod kojih nije završio razvoj čeljusti nisu prikladni kandidati za ugradnju zubnih implantata čak i ako napune 18 godina.

 

Bruksizam ili škripanje zubima

Iako bruksizam možemo svrstati i pod stomatološke zapreke, vrijedi ga spomenuti i ovdje jer je usko vezan za pacijentove svakodnevne životne navike. 

Naime, bruksizam je snažno, nesvjesno škripanje zubima ili pak stiskanje čeljusti tijekom sna. Može se javiti i u budnom stanju, a danas je poznato da je ovo stanje uzrokovano nakupljenim stresom, osjećajem napetosti i slično. Ta navika jako opterećuje i troši zube, daleko više nego obično žvakanje. Stoga bruksizam može dovesti do smanjene uspješnosti zubnog implantata.

Pacijentima koji žele ugraditi zubne implantate ali pate od bruksizma preporučuje se nošenje udlage protiv bruksizma. Riječ je o individualno izrađenim udlagama koje možemo izraditi za vas u Videntisu, a nose se tijekom noći.

 

Zubni implantati nadomak ruke 

Ukoliko ste se pronašli među navedenim preprekama, obratite se našim stručnjacima s povjerenjem! U Videntis Dental centru izrađujemo detaljan plan liječenja, individualan za svakog pacijenta, te ćemo i za vas pronaći idealno rješenje za ugradnju zubnih implantata.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.