Welcome to website

Što je uzrok vašeg karijesa - loši geni ili previše slatkiša? Page 1 of 0 - Videntis Dental centar

Što je uzrok vašeg karijesa – loši geni ili previše slatkiša?

Karijes je česta boljka suvremenog čovjeka, a uzrok karijesa može biti različit!

Prema novijim istraživanjima, 60% karijesa je genetski predodređeno. Međutim, ova tvrdnja je složena, pa nemojte odmah posegnuti za kutijom čokoladica ili nikotina!

Genetski utjecaj na razvoj karijesa ogleda se kod:

Cakline

Vaši geni određuju strukturu vaše zubne cakline. Što je površina cakline jača, to će bolje moći apsorbirati ključne hranjive tvari, poput fluorida i kalcija.

Imunološkog sustava

Vaše tijelo sadrži 1.000 vrsta mikroorganizama koji diktiraju imunološki odgovor vašeg tijela na bolesti. Ako je vaš imunološki sustav odličan, imat ćete i odličnu obranu od bolesti desni.

Sline

Slina sadrži polimorfizme – varijante gena koji imaju mnogo oblika, pa vaša specifična slina može pozitivno ili negativno utjecati na  količinu bakterija koje se nalaze u ustima i uzrokuju karijes.

Oblika zuba

Broj i veličina zuba, veličina čeljusti, zagriz su čimbenici koji imaju genetsko podrijetlo. Određena ponašanja (koja također mogu imati genetsku komponentu) igraju ulogu u tome jesu li zubi u nepravilnom položaju, npr.  guranje jezika prema zubima i sisanje palca. Osobe sa zbijenim zubima imaju veće poteškoće kod čišćenja između zuba što povećava rizik od karijesa.

Dobra vijest: karijes je moguće spriječiti!

Ako imate sreće sa genetikom, zdravo se hranite i održavate dobru oralnu higijenu, rizik od karijesa je minimalan. Pravovremeno uklanjanja karijesa je vrlo bitno jer se mogu spriječiti ozbiljna oštećenja kao što su propadanje živca i korijena zuba.

Vaš karijes može biti manifestiran kao:

Korijenski karijes

Nastaje na površini korijena zuba. Češći je kod starijih osoba, posebno onih koji imaju bolesti i povlačenje desni. Kad se desni povuku, korijenske površine postaju izložene, što ih čini osjetljivijim na erozivne kiseline iz prehrane, bakterije i propadanje.

Stomatolog će ukloniti karijes i napraviti ispun. Ako se propadanje proširilo na pulpu, obično je potrebna terapija korijenskog kanala. Budući da ovaj dio zuba nema toliko zaštitne cakline, propadanje zuba može biti brzo. Zato je vrlo važno tretirati korijenske karijese što je prije moguće. U slučaju većeg karijesa, možda će vam trebati i krunica.

Karijes fisura i jamica

Ova vrsta karijesa se pojavljuje na žvačnim površinama, obično na stražnjim kutnjacima. Plak i hrana se mogu lako zaglaviti u utorima površine zuba i ljudi koji dobro ne četkaju zube su izloženi ovoj vrsti karijesa.

U nekim slučajevima je moguće napraviti pečaćenje fisura kod djece i odraslih koji imaju veći rizik od ove vrste karijesa. Ako se pronađu rano, mogu se tretirati pečaćenjem ili nekim vrstama fluorida. Međutim, nakon što karijes postane dublji, stomatolog će morati ukloniti truljenje i popraviti zub ispunama.  Veći karijesi često zahtijevaju tretman korijenskih kanala ili krunice jer je propadanje zuba vrlo duboko i preostala struktura zuba ostane preslaba.

Karijes glatkih površina

Zahvaćaju ravnu, vanjsku površinu zuba i najčešće su prisutni na bočnim zubima. Najsporije se razvijaju i najrjeđi su oblik karijesa, ali mogu biti problem za ljude sa lošom oralnom higijenom.

Budući da se sporo razvijaju, lakše se liječe. Mnogo puta će se riješiti uz pomoć tretmana fluoridima, ali kad karijes probije kroz glatku površinu cakline, potrebno je raditi ispun.

Neka ponašanja mogu doprinijeti razvoju karijesa i trebate ih imati pod kontrolom

Hrkanje

Hrkanje može biti loše za zube. Što više hrčete, stvarate manje sline. A suha usta su rasadnici bakterija.

Stalno grickanje

Nakon što pojedete šećer, potrebno je samo 20 sekundi da se pretvori u kiselinu koja stvara karijes. Stalno pijuckanje i grickanje je lošije nego da odjednom pojedete veću količinu šećera, jer vam stalno stvara kiselo okruženje za razvoj bakterija u ustima. Općenito, trudite se izbjegavati slatku hranu i napitke.

Odgađanje odlaska stomatologu

Odgađanje redovnih kontrola kod stomatologa nije pametna ideja. Čak ako vas ništa ne boli i održavate odličnu higijenu, problem sa zubima još uvijek može postojati. Često nećete imati nikakve simptome dok bolest ne postane ozbiljna. Stomatolozi mogu pregledom i rtg-om otkriti rani karijes. Rtg omogućuje objektivnu procjenu mjesta i opsega karijesa, te odnosa prema drugim strukturama zuba. To je važno kod izboru terapijskog postupka.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.