Welcome to website

O čemu ovisi trajnost zubnih implantata? Page 1 of 0 - Videntis Dental centar

O čemu ovisi trajnost zubnih implantata?

Trajnost zubnih implantata je nešto što brine svakog pacijenta koji razmatra ugradnju implantata. Da bismo u potpunosti razumjeli pitanje „Koliko će moji zubni implantati trajati?“, moramo znati koje su tri glavne komponente zubnih implantata:

 1. Implantat- dio koji zamjenjuje korijen zuba i baza je za protetski dio (krunica, most). Ugrađuje se u čeljusnu kost. Može biti titanski ili keramički.
 2. Nadogradnja (abutment) – tvornički standardna ili individualno rađena nadogradnja koja se vijkom pričvršćuje na implantat. Može biti titanska ili cirkonska. Nalazi se iznad linije desni i nosač je protetike.
 3. Protetski dio – bilo da je riječ o krunici ili mostu, protetika se pričvršćuje na nadogradnju i oponaša prirodni zub. Može biti od različitih materijala, ovisno o odabiru pacijenta i poziciji zuba.

Trajnost zubnih implantata i protetike varira od pacijenta do pacijenta i na nju utječu brojni faktori. Izloženi dijelovi – nadogradnja i protetika – su generalno osjetljiviji na propadanje i oštećenje nego sam implantat. Zubni implantat u teoriji može trajati čitav život, a s napretkom tehnologije i materijala, garancije su sve bolje i bolje. Protetski dio obično traje 10, 15 godina.

Dva glavna razloga neuspjeha zubnog implantata su peri-implantitis (bolest desni) i neuspjela oseointegracija (neuspjelo srastanje implantata s kosti).

Na trajnost zubnog implantata utječe nekoliko čimbenika:

Oralna higijena

Koliko se dobro brinete i održavate svoje zubne implantate utječe na njihovu trajnost. Trebate četkati i koristiti zubni konac barem dva puta dnevno, uz redovite stomatološke kontrole. Loša higijena može dovesti do bolesti desni – gingivitisa ili parodontne bolesti, što kasnije može dovesti do odbacivanja zubnog implantata. Bolest desni uzrokuje da se gingiva povuče, čime se izlažu korijeni zuba i postepeno oštećuju gingivalna tkiva koja učvršćuju implantat unutar vilice.

Način korištenja zuba

Žvakanje i grickanje tvrde hrane ili predmeta loše će se odraziti na životni vijek vašeg implantata.

Koliko je iskusan i vješt stomatolog koji je ugrađuje implantat

Iskusni implantolog zna kako implantat savršeno postaviti, zna procijeniti napredak u oseointegraciji i utvrditi da li se implantat u potpunosti integrirao u čeljusnu kost.

Lokacija implantata

Mjesto u ustima na kojem je zubni implantat ugrađen utječe na trajnost vašeg implantata. Primjerice, implantati postavljeni na stražnjoj strani usta imat će veći pritisak uslijed žvakanja od onih koji su postavljeni sprijeda. Stoga, implantat na stražnjoj strani usta može propasti brže od onih na prednjem dijelu. Jedna studija je pokazala da je 84% implantata ostalo zdravo tijekom 12-godišnjeg razdoblja za implantate postavljene u gornju čeljust i 93% imalo 12-godišnju stopu uspjeha za postavljene implantate u donjoj čeljusti.

Stanje kosti

Prije ugradnje implantata stomatolog će provjeriti imate li dovoljno kosti u čeljusti i trebate li nadogradnju kosti. Čeljust drži zube na mjestu i postoji simbiotski odnos između nje i korijena zuba. Prilikom žvakanja, utjecaj žvačnih sila na čeljust razdire tkivo, što utječe na kost da se regenerira i ojača, poput mišića nakon vježbanja. To je dio procesa održavanja gustoće kostiju, pa kad izgubite zub i tog podražaja vaše čeljusne kosti više nema, kost će početi gubiti gustoću.

Opće oralno zdravlje i stil života pacijenta

Pacijenti koji puše ili piju, izloženi su većem riziku da dožive neuspjeh. Stoga, kako biste osigurali da vaš zubni implantat traje što duže, suzdržite se od pušenja i pijenja prije i nakon postavljanja implantata.

Bruksizam

Škripanje zubima može uzrokovati značajno trošenje implantata, ali nije razlog za paniku ako je vaš stomatolog s time upoznat. Moguće je koristiti širi vijak za bolje učvršćenje ili se može preporučiti noćna udlaga, posebno za razdoblje neposredno nakon implantacije.

Neka stanja i bolesti pacijenta

Pacijenti s dijabetesom ili pacijenti koji pate od postojećih zdravstvenih stanja poput raka, imaju veći rizik od neuspjeha zubnog implantata.

Zubni implantati su u startu nešto skuplja opcija ali su dugoročno isplativije i bolje rješenje. Prednosti ugradnje implantata:

 • Bolja su opcija od proteza
 • Omogućuju da kost i dalje raste
 • Mogu izdržati grickanje i žvakanje bez klizanja
 • Ugodno su i funkcionalno rješenje
 • Ne stavljaju opterećenje na susjedne zube
 • Laki su za održavanje
 • Implantati djeluju poput prirodnih zuba
 • Dugi vijek trajanja
 • Nisu skloni propadanju
 • Čuvaju strukturu lica i vilice

Uz pravilnu njegu, vijek trajanja zubnih implantata je više od 25 godina! Zubni implantati također pomažu u vraćanju strukture čeljusne kosti jer smanjuju opterećenje preostalih oralnih struktura/zuba i čuvaju prirodno tkivo zuba, smanjuju resorpciju i oštećenje kostiju (što rezultira gubitkom visine vilice).


Imate pitanja o zubnim implantatima, ali Vam je ograničeno kretanje?

Rezervirajte svoj termin za besplatne online konzultacije

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.