Welcome to website

5 pitanja: održavanje i trajnost implantata? Page 1 of 0 - Videntis Dental centar

5 pitanja: održavanje i trajnost implantata?

1. Kako da sigurno i kvalitetno čistim zube nakon implantiranja?

Nakon samog implantiranja pripazite na područje oko rane i na šavoveLagano četkajte zube i nemojte jako ispljunuti i ispirati. Ne koristite električnu četkicu niti tuš za zube. Naredni dan možete početi ispirati usta vodicom za usta. Ispirite nekoliko puta dnevno. Oko šavova možete očistiti tako da štapić za uši namočite u tekućinu za ispiranje i njime lagano očistite šavove.

Kako održavati implantat?

Zubne implantate trebali biste održavati jednako kao i prirodne zube. Nužna je kompletna oralna higijena upotrebljavajući zubni konac, četkicu za zube, interdentalne četkice i zubni tuš. Savjetuje se redovno čišćenje plaka i ostalih nakupina kod stomatologa koji je radio ugradnju implantata. U slučaju loše oralne higijene može se javiti periimplantitis i zato su iznimno važne redovite kontrole.

2. Mogu li očekivati neke komplikacije sa zubnim implantatom?

Nakon ugradnje se mogu očekivati manja krvarenja, ali prestaju unutar nekoliko sati. Oteklina raste prvih 24 do 48 sati, a zatim se smanjuje. Primjenjujte hladne obloge izvana, odlično održavajte higijenu rane i cijele usne šupljine. Kod ugradnje više implantata i kod nadogradnje kosti koriste se i antibiotici.

3. Može li mi zubni implatat ispasti i koji su simptomi odbacivanja implantata?

Premda izuzetno rijetko, moguće je da tijelo odbaci implantat. Ako se to dogodi, postupak se može uspješno ponoviti bez ikakvih posljedica. Rizik je veći ako se pacijent ne pridržava higijene usne šupljine, ako je pušač, pati od dijabetesa ili koristi određene vrste lijekova. Prvi simptomi odbacivanja su najčešće akutna bol, pokretljivost struktura, neobičan miris i crvenilo.

4. Što je to periimplantitis i koji su mu simptomi?

Periimplantitis je uznapredovala bolest implantata gdje je došlo do prodora upale u kost koja će rezultirati njenom destrukcijom odnosno resorpcijom. To dovodi do slabljenja stabilnosti implantata te na kraju, do njegovog gubitka. Simptomi s kojima se pacijenti najčešće susreću su krvarenje i gnojenje oko implantata, bolovi u čeljusti, problemi sa sinusima. Terapija periimplantitisa vrlo je zahtjevna.

5. Hoću li moći ići na magnetsku rezonanciju nakon implantiranja?

Implantati su najčešće izrađeni od titana, koji, uz to što je izuzetno čvrst i lagan, ima i svojstvo nemagnetičnosti. Isto tako, i sva protetska rješenja koja zamjenjuju izgubljeni zub izrađena su od metala koji su nemagentični. Svojim pacijentima preporučujemo cirkon-keramiku ukoliko dvoje oko sigurnih materijala.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.