Welcome to website

Oralna higijena tijekom izvanrednih situacija Page 1 of 0 - Videntis Dental centar

Oralna higijena tijekom izvanrednih situacija

Kako se održava oralna higijena u izvanrednim i stresnim situacijama?

U izvanrednim i stresnim situacijama koje poremete svakodnevni životni ritam ljudi, izazovno je, ali i iznimno važno,  da se održava vrhunska oralna higijena.

Operite ruke prije uzimanja četkica, paste, konca ili tekućine za usta.

Zube bi trebali čistiti barem dva puta dnevno. Kad kažemo čistiti, ne mislimo da par puta prođete četkicom i pastom po zubima ili samo na brzinu isperete usnu šupljinu Listerinom ili još gore – samo vodom. Ne. Potrebno je da četkanju posvetite minimalno dvije minute vašeg vremena, da koristite zubni konac kako bi uklonili ostatke između zuba, da očistite temeljito i jezik. Na kraju možete isprati cijelu usnu šupljinu vodicom za ispiranje usta. Ukoliko imate implantate, krunice, mostove i proteze, možda ćete trebati dodatne korake i pomagala za oralnu higijenu.

Kako pravilno četkati?

Na tržištu postoji širok raspon zubnih četkica, od klasičnih, ionizirajućih do električnih, plavih, rozih, zelenih. Najbolje je da se posavjetujete sa svojim stomatologom oko odabira optimalne četkice za vaše potrebe.

Isperite četkicu toplom vodom prije nanošenja zubne paste i početka četkanja. Prilikom čišćenja stavite četkicu za zube pod kutom od 45 stupnjeva u odnosu na desni. Lagano pomičite zubnu četkicu naprijed-natrag u kratkim potezima (širom zuba). Četkajte vanjske površine, unutarnje površine i žvačne površine zuba. Da biste očistili unutarnje površine prednjih zuba, četkicu nagnite okomito i napravite nekoliko poteza prema gore i dolje. Dobro iščetkajte i jezik jer zadržava mnoštvo bakterija.

Zubne četkice mijenjajte što češće ako ste u mogućnosti. Nemojte dijeliti četkicu sa drugim članovima obitelji. Četkice držite udaljene, u zasebnim stalcima.

Dodatni postupci uz četkanje:

Zubnim koncem ili interdentalnim četkicama čistite između zuba barem jednom dnevno. Bakterije koje uzrokuju propadanje zuba i dalje se zadržavaju između zuba i ispod linije desni te ih tako uklanjamo.

Vodice za usta dodatno uklanjaju nečistoće odnosno naslage na zubima i sluznici, osiguravaju ugodan i svjež dah. Promućkajte je u ustima i ispljunite nakon čišćenja zubnim koncem i pranja četkicom; tako ćete ukloniti sav zaostali plak i klice. Savjetujemo odabir vodica bez alkohola jer isušuje sluznicu.

Nakon pranja zuba i cijelog rituala oralne higijene, operite ruke.

Fokus na oralnu i cjelokupnu higijenu u izvanrednim situacijama iznimno je važno za očuvanje vašeg zdravlja. Poštujte i slijedite upute stručnjaka, a ukoliko vam je ograničeno kretanje iskoristite modernu tehnologiju i informirajte se telefonskim ili online putem. Vaše zdravlje nam je bitno!

 


Muči li Vas neki stomatološki problem ili samo želite prikupiti informacije, ali vam je ograničeno kretanje?

Rezervirajte svoj termin za online konzultacije

 

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.