Što je to osteopatija?

Pitate se što je to osteopatija?

Osteopatija je neinvazivna terapija koja ne koristi lijekove već dodir rukama, sa ciljem poboljšanja zdravlja svih tjelesnih sustava upravljanjem i jačanjem mišićno-koštanog sustava. Osteopat će dodirom utvrditi gdje se nalaze napetosti i blokade u tkivu koje bi mogle biti uzrok boli i ostalih tegoba.

Osteopat će se usredotočiti na zglobove, mišiće i kralježnicu. Tretmani pozitivno utječu na živčani, krvožilni i limfni sustav. Dijagnostika i tretmani uključuju korištenje ruku osteopata.

Osteopatija je komplementarna terapija. Koristi se zajedno s konvencionalnim načinima liječenja za poboljšanje vašeg zdravlja. Osteopati mogu biti i kvalificirani liječnici sa više obuke od ostalih komplementarnih terapeuta, poput naturopata.

Osteopatija  se usredotočuje na zdravlje cijelog tijela, a ne samo na ozlijeđenog ili pogođenog dijela. Osteopatska intervencija može pomoći u liječenju artritisa, bolova u leđima, glavobolje, teniskog lakta, probavnih tegoba i problema sa držanjem. Tretmani mogu pomoći i kod problema sa snom te pitanjima živaca, cirkulacije i limfe.

Načela osteopatije:

  • Svi dijelovi tijela su funkcionalno povezani i sustavi ovisni jedni o drugima.
  • Dobra cirkulacija je neophodna za dobro zdravlje.
  • Struktura vlada funkcijom i obrnuto – zdrav sustav za kretanje će dati dobar pokret a ako se ne krećete izgubit će se funkcija.
  • Autoregulacija i homeostaza – tijelo ima mogućnost samoizlječenja ako mu nije blokiran urođeni mehanizam oporavka i dobre funkcije.
  • Osteopatski pristup je sveukupan i traži uzrok funkcionalnog poremećaja, a ne tretira samo simptome.
  • Ona gleda cijelo tijelo globalno i holistički a ne samo dio koji je bolan.
  • Poštuje individualnosti svake osobe.

Našim pacijentima, posebno onima sa ortodontskim problemima, često preporučujemo odlazak osteopatu prije započinjanja terapije.

Na koji način su se vještine osteopata i stomatologa spojile u vidu suradnje saznajte u narednom blogu.


Želite li saznati više?

Naš stručni tim i ljubazno osoblje odgovorit će na sva Vaša pitanja, slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.