Welcome to website

Upisi u škole: Zašto je pečaćenje fisura kod djece važno? Page 1 of 0 - Videntis Dental centar

Upisi u škole: Zašto je pečaćenje fisura kod djece važno?

Što su to fisure i zašto su problematične?

Pečaćenje fisura jedan je od najčešćih postupaka u dječjoj dentalnoj medicini. Žvačne površine u djece sadrže puno pukotina i utora koji pomažu u mljevenju hrane. Iako to čine vrlo učinkovito, ove pukotine mogu biti prilično duboke i često će zarobiti bakterije i hranu, uvelike povećavajući rizik od karijesa.
Pečaćenje fisura je način zaštite žvakaćih površina djetetovih zuba. Tankim slojem kompozita zatvaramo pukotine i sprječavamo bakterije da dublje prodru u zub te izazovu njegovo propadanje. Postavljeni zaštitni sloj je praktički nevidljiv i ne ometa djetetov zagriz. Ovo je vrlo isplativ i jednostavan način zaštite dječjih zuba, posebno jer je postupak brz i neinvazivan.

Da li je pečaćenje fisura uobičajeni stomatološki postupak?

Riječ je o uobičajenom postupku u stomatologiji. Ovaj preventivni stomatološki tretman postoji još od 1970-ih. Preporučuje se u dječjoj stomatologiji ako je dijete izloženo visokom riziku razvoja karijesa. Djeca često ne dopuštaju roditeljima ili zubarima da dobro pogledaju njihova usta, pa je ovaj postupak iznimno bitan u održavanju oralnog zdravlja vašeg djeteta.

Prednosti pečaćenja fisura su:

  1. značajno smanjen rizik od propadanja zuba i buduće potrebe za ispunama
  2. sprečavanje da hrana i plak ostanu zarobljeni u zubima
  3. glatka površina koja se lakše čisti

Na kojim zubima se radi pečaćenje fisura?

Najčešće se radi na kutnjacima, ali mogu se postaviti na bilo koji zub koji ima jamu ili pukotinu. Bočni sjekutići često imaju duboki utor koji, ako nije zapečaćen, može brzo propadati. To je jedan od najčešćih razloga za liječenje korijenskih kanala u male djece.
Pečaćenje fisura preporučuje se čim niknu trajni pretkutnjaci i kutnjaci, tj. između 5 i 10 godine starosti. Ali, svako dijete neće nužno trebati postupak. To procjenjujemo na temelju njihove dobi, kada je vjerojatno da će zub ispadati, povijesti propadanja i drugih zdravstvenih i stomatoloških čimbenika.

Kako se obavlja pečaćenje fisura i koliko je postupak dugovječan?

Ako je dijete sposobno podnijeti ovaj tretman odjednom, preporučit ćemo da se obavi u jednom terminu. Ako dijete teško sjedi mirno ili je vrlo mlado, napravit ćemo pečaćenje fisura zub po zub, počevši najprije sa zubima visokog rizika.
Pečati na fisurama bi trebali trajati najmanje nekoliko godina, ali to ovisi o kvaliteti i načinu postavljanja. Ako je pečaćenje fisura loše izvedeno ili ako rtg snimka otkrije propadanje ispod nje, morat će se ukloniti pečat.

Da li pečaćenje fisura boli?

Pečaćenje fisura je bezbolno i neinvazivno. Nema igala, ali postoji priprema s bušilicom i bit će potreban usis i pritisak prsta. Prvo očistimo zub i uklonimo sve mrlje prije nego što ga zapečatimo. Vaše dijete može osjetiti određenu razinu nelagode, ali ne boli. Kako bi osigurao pravilno pečaćenje, stomatolog će prvo potpuno osušiti dio zuba, tako da se može nanijeti tanki kompozit, a zatim očvrsnuti posebnom UV lampom, čime zubi budu zaštićeni.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.