Welcome to website

Postupak izrade zubne proteze | Videntis Dental centar

Postupak izrade zubne proteze

Zubna proteza je učinkovito rješenje za nedostatak većeg broja zubi ili pak svih zubi jedne ili obje čeljusti. Za razliku od implantata i fiksnih protetskih radova kao što su krunice i mostovi, zubne proteze su mobilne, što znači da ih možete skidati i vraćati prema potrebi.

Cjelokupni proces izrade proteze, od prvog pregleda do završenog protetskog rada, traje u prosjeku dva tjedna, a pacijent u tom periodu posjećuje dentalnu polikliniku dva do tri puta.

Što točno proces izrade podrazumijeva i koji su glavni koraci? Saznajte u nastavku!

 

Prvi pregled i dijagnostika

Svakoj izradi zubne proteze prethodi detaljan stomatološki pregled koji je važan iz nekoliko razloga. Prvi i najvažniji razlog jest odabir idealne zubne proteze s obzirom na broj zubi u vašoj čeljusti. Naime, postoje dvije vrste proteza, djelomična i potpuna.

Djelomična ili parcijalna proteza je rješenje za čeljusti u kojima nedostaje dio zubi, pri čemu nije nužno da se ti zubi nalaze jedan pored drugog.

Potpuna ili totalna proteza je pak rješenje za potpuni nedostatak zubi u jednoj ili obje čeljusti kod kojeg se izrađuje cjelokupni zubni niz.

Osim odabira proteze, na stomatološkom pregledu pregledavamo stanje zubi i zubnog mesa. Oni moraju biti potpuno zdravi ili popravljeni prije postavljanja proteze jer se proteza oslanja upravo na zubno meso ili pak na preostale zube u slučaju parcijalne proteze.

 

Uzimanje otiska zubi

Nakon što su zubi pregledani, potencijalni problemi sanirani, a terapija dogovorena, stomatolog će uzeti otisak zubi. Ovo je jedan od najvažnijih koraka u procesu izrade proteze jer upravo prema dentalnom otisku protezu prilagođavamo tako da odgovara vašoj čeljusti i savršeno „sjedi“ u ustima. 

Uz uzimanje otiska, pažljivo se određuju međučeljusni odnosi i položaj zubi, visina zagriza, te oblik i veličina baze buduće proteze.

 

Izrada proteze u laboratoriju 

Na temelju dentalnog otiska i parametara dobivenih pregledom, zubni tehničari potom u laboratoriju izrađuju zubnu protezu.

Proteze se izrađuju od akrilata, vrste plastike koja je biokompatibilna, lagana, te iznimno izdržljiva, a koja se svojom bojom u potpunosti prilagođava prirodnom izgledu zubnog mesa.

Parcijalne proteze se dodatno ojačavaju tzv. wironitom, metalnom legurom koja se dodaje bazi proteze i od koje se izrađuju kvačice kojima se proteza pričvršćuje na zube.

 

Proba zubne proteze i završne prilagodbe 

Kada je protetski rad završen, potrebno je doći na prvu probu proteze. Na ovoj probi testira se funkcija i estetika same zubne proteze, kao i udobnost njezina nošenja.

Ako je potrebno, zubni tehničari će nakon probe dodatno prilagoditi bilo koji aspekt proteze i napraviti finalne korekcije kako bi vam proteza savršeno odgovarala i bila udobna za nošenje.

 

Posljednja kontrola i savjetovanje o nošenju proteze 

Nakon finaliziranja protetskog rada, stomatolog će vam postaviti gotovu protezu i dati savjete oko njezina nošenja i održavanja.

Prilagodba na protezu uglavnom je brza i laka, no moguće su i manje smetnje te nešto duži proces navikavanja, što je također potpuno normalno. Uspješnost i brzina prilagodbe pritom će najviše ovisiti o vašem dentalnom stanju i dobi, te o samoj konstrukciji proteze.

 

Obratite nam se s povjerenjem 

Ljubazno osoblje Videntis Dental centra uvijek vam je na raspolaganju za sva pitanja i dodatne informacije, stoga nam se obratite bez ustručavanja i povjerite nam izradu svoje zubne proteze.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.