Welcome to website

Što je retainer i zašto je ključan za održavanje savršenog osmjeha? Page 1 of 0 - Videntis Dental centar

Što je retainer i zašto je ključan za održavanje savršenog osmjeha?

Retainer i faza retencije u ortodonciji!

Retainer i faza retencije važan su dio vaše ortodontske terapije. Uložili smo trud i vrijeme u postizanje vašeg ortodontskog cilja. Kako bi zaštitili vremenski i financijski ulog, te zadržali vaš savršeni osmjeh, bitno je da se faza retencije i retainer shvate krajnje ozbiljno.

Razumijemo da je pacijentima nakon terapije tradicionalnim metalnim bravicama ili Invisalignom već „puna kapa“ aparatića, ali velika je pogreška ne nositi redovito retainer. Kako bi rezultati vaše ortodontske terapije bili trajni potrebno je zadržati dozu discipline.

Što je to retainer?

Retainer je udlaga ili žica prilagođena vašim ortodontski poravnatim zubima koja se nosi nakon završetka ortodontske terapije bravicama ili Invisalignom. Napravljena je s namjerom da održi vaše poravnate zube u željenoj poziciji i spriječi njihov povratak u prvobitno stanje.

Kakvi sve retaineri postoje i za koji se odlučiti?

Postoje dvije vrste retainera:

 • Fiksni žičani retainer: riječ je o malenoj metalnoj žici koja se lijepi s unutarnje strane zuba i ne uklanja se već je fiksna cijeli dan. Žica nije vidljiva pošto se nalazi s unutarnje strane zuba. Prednost ovakvog retainera je što ne morate misliti o njegovom stavljanju/skidanju niti da će te ga negdje izgubiti. Nedostatak ovog retainera je zahtjevnije čišćenje i mogućnost da vam žica pukne.
 • Mobilna retainer udlaga: riječ je o udlagi ili udlagama koje su napravljene upravo za vas na temelju otiska vaših zuba te ih možete stavljati i uklanjati po volji. Mnogi naši pacijenti koji su navikli na Invisalign udlage odluče se za ovu opciju jer su usvojili naviku i disciplinu nošenja udlage. Prednost ovog retainera je lakše održavanje oralne higijene pošto se može izvaditi. Nedostatak ovog retainera je što zahtjeva veću disciplinu i morate paziti da ga ne zaboravite nositi.

Možete se posavjetovati s vašim stomatologom koji oblik retainera je najbolji za vas, ali odluka je u konačnici na vama, pošto najbolje poznajete sebe, svoje mogućnosti i navike.

Zašto je faza retencije ključna za održavanje vašeg savršenog osmjeha?

Retencijska faza je izravna faza koja slijedi nakon aktivne faze nošenja bravica ili Invisalign udlaga u svrhu poravnanja zubi. U toj fazi su vaši zubi vrlo osjetljivi na kretanje jer su tkivo i kosti privremeno omekšani u tijeku aktivnog ortodontskog tretmana. Držanje zuba u novim položajima tijekom retencijske faze omogućit će vrijeme da tkivo ojača, sprečavajući kretanje zuba u budućnosti.

Naravno, zubi vam se neće nužno vratiti u prvobitni položaj, ali je vjerojatnost nekog pomaka velika. Zato je iznimno važno da redovito i disciplinirano nosite retainer, kako bi izbjegli situaciju da vam se zubi vrate u loš položaj i ponište sav trud ortodontske terapije.

Koliko dugo i kako često trebate nositi retainer?

Vaš stomatolog će vam moći savjetovati koliko dugo i koliko često trebate nositi svoj retiner.  U slučaju fiksnog retainera nosite ga cijeli dan i mijenjate ukoliko pukne. U slučaju mobilnog retainera moguće je da vam se preporuči da 3 mjeseca nakon tretmana nosite svoj retainer cijeli dan i noć. Možete ga izvaditi dok jedete ili pijete. Za 6 mjeseci vjerojatno ćete se prebaciti na nošenje retainera samo noću. Slijedite upute vašeg stomatologa i održavajte redovite kontrole.

Kada ulazite u ortodontsku terapiju imajte na umu da je retainer trajna obveza. Morat ćete ga nositi i voditi brigu o njemu praktički cijeli život. Ako prestanete nositi retainer neko dulje vrijeme, najvjerojatnije ćete primijetiti da vas žulja ili ne sjeda dobro kad ga ponovo stavite na zube. Ova zategnutost je znak da su vam zubi naravili pomak. U tom je trenutku važno da odmah ispravite pomicanje zuba. To čak može značiti da ponovno nosite retainer cijeli dan.

Vjerojatno nećete trebati mijenjati svoje retainere, ali to može biti nužno u slučajevima da izgubite ili oštetite udlage, pukne vam žica ili ako ste izvršili veće stomatološke radove.

Kako održavati retainere i oralnu higijenu?

U fazi retencije važno je održavati oralnu higijenu i čistoću retainera. Mobilne udlage treba ukloniti tijekom jela, četkanja zuba i korištenja zubnog konca. Također trebate čistiti retainer kako bi ga sačuvali od bakterija i nagomilanog plaka. Ako imate fiksni retainer, važno je četkati i uklanjati sve nečistoće zarobljene u njemu. Dobra njega znači i redovito posjećivanje svog stomatologa radi kontrole i profesionalnog čišćenja zubi.

Donosimo par savjeta za retencijsku fazu:

 • Retainer nosite prema uputama stomatologa jer ako smanjite preporučeno vrijeme, povećavate šansu da vam se zubi počnu pomicati.
 • Retainer umetnite prstima. Nemojte ga zagrizom gurati na svoje mjesto jer bi se tako mogao oštetiti.
 • Kada skidate retainer obuhvatite ga vršcima prstiju na mjestu oko stražnjih kutnjaka, a zatim lagano izvucite držeći ga s obje strane.
 • Ne stavljajte retainer u maramicu, na stol, tanjur ili neko nesigurno mjesto. Kad ga izvadite uvijek ga odložite u njegovu kutijicu kako se ne bi oštetio, zagubio ili zaprljao.
 • Nakon nekoliko dana nošenja retainera, naviknut ćete se na zagriz i vaš će se govor vratiti u normalu.
 • Ne izlažite retainer toplini jer je osjetljiv i mogao bi se savinuti i deformirati.
 • Uklonite vaš retainer od dohvata kućnih ljubimaca kako ga ne bi pretvorili u igračku za žvakanje.
 • Vodite računa da održavate odličnu oralnu higijenu. Četkajte redovito zube i koristite zubni konac. Prilikom konzumiranja hrane ili pića koja značajno boje usnu šupljinu, pripazite da ste odlično očistili svaki dio kako vam se retencijske udlage ne bi obojale.
 • Za čišćenje retencijskih udlaga možete koristiti blagi sapun i rezervnu četkicu. Ako imate žičani retainer vodite računa da očistite ostatke hrane i nakupine zapele za žicu.
 • Održavajte redovite kontrole kod svog stomatologa i postavljajte pitanja ukoliko vas muči neki problem u fazi retencije. Cilj je održati vaše zube zdravima i ravnima kako bi vaš osmjeh uvijek zablistao.

Imate pitanja u vezi retainera, ali vam je ograničeno kretanje?

Rezervirajte svoj termin za online konzultacije

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.