Welcome to website

Što odabrati ako vam nedostaju zubi | Blog | Videntis Dental centar

Što odabrati ako vam nedostaju zubi: klasičnu zubnu protetiku ili zubne implantate?

Nedostatak zubi nije samo estetski problem, nego može predstavljati i ozbiljan zdravstveni problem te ga se preporučuje što prije riješiti.

Rješenju problema nedostatka zubi može se pristupiti na dva načina – klasičnom zubnom protetikom i ugradnjom umjetnog zubnog korijena, odnosno zubnog implantata.

Ova dva rješenja predstavljaju dva bitno različita načina obračunavanja s tim problemom, te među njima postoje i bitne razlike koje treba sagledati prije donošenja finalne odluke.

 

Odlike klasične zubne protetike

Što se tiče rješavanja estetskih, pa u velikoj mjeri i zdravstvenih i funkcionalnih problema koje donosi nedostatak zubi, klasična zubna protetika još uvijek je dobar odabir. Ipak, njezina najveća odlika u odnosu na implantološka rješenja jest povoljnija cijena.

Uz cijenu, treba spomenuti da za klasičnu zubnu protetiku nisu potrebni oralnokirurški zahvati koji nalažu dugotrajan oporavak. Odluči li se pacijent za zubno protetsko rješenje, sve može biti gotovo u roku od nekoliko dana, do nekoliko tjedana. U međuvremenu može čak nositi privremeno protetsko rješenje pa se čekanje subjektivno može doimati i kraćim.

Ipak, treba iskreno reći da klasična zubna protetika ima ozbiljne nedostatke u odnosu na usporediva implantološka rješenja.

 

Prednosti implantoloških rješenja

Temeljna prednost zubnih implantata u odnosu na klasičnu zubnu protetiku jest sljedeća činjenica, potvrđena znanstveno i u praksi: ugrađeni zubni implantat će srasti s čeljusnom kosti te s njom ostvariti zdravu i funkcionalnu cjelinu kakvu je nekoć tvorio vaš prirodni zub.

Klasična zubna protetika ostvarit će tek manju mjeru tog sklada. Osobitu manjkavost pokazuju rješenja poput zubnog mosta izvedenog u klasičnoj zubnoj protetici. 

U nastavku pogledajte, usporedbu zubnih implantata s različitim protetskim rješenjima i njihovim aspektima.

 

Usporedba: zubni most

Primjerice, kako bi se zubni most pričvrstio, moraju se izbrusiti, praktički žrtvovati, dva potpuno zdrava susjedna zuba. Zubno meso i čeljusna kost na mjestu nedostatka zuba nastavit će se povlačiti, budući da obični zubni most s njima nema kontakta. S vremenom cijela struktura može ozbiljno izgubiti stabilnost te dovesti do gubitka i dva potporna zuba.

Potpuno suprotno tome, zubni most izveden na zubnom implantatu podrazumijeva regeneraciju čeljusne kosti te posljedično zdravlje zubnog mesa uz očuvanja zdravlja susjednih zubi.

 

Usporedba: totalna proteza

Nadalje, totalne proteze na bazi klasične protetike mobilne su po svojoj naravi. Upravo njihova mobilnost često predstavlja velik izvor nelagode i osjećaja stranog tijela kod pacijenata. Ujedno su manje pouzdane prilikom žvakanja ili drugih pokreta čeljusti, osobito donje.

Za razliku od njih, totalne proteze izvedene na implantatima, bilo u fiksnoj ili u polufiksnoj varijanti, traže daleko manje navikavanja te pacijentima prilikom jela, smijanja i razgovora pružaju sigurnost posjedovanja vlastitih zubi.

 

Usporedba: trajnost i popravak

I na koncu, treba reći da kvalitetno ugrađeni zubni implantati uz pravilno održavanje traju doživotno. Protetska rješenja koja se na njima temelje mogu se s lakoćom izvaditi, obnoviti, popraviti ili zamijeniti, ako je to potrebno. 

Klasična protetika također se može obnavljati i popravljati, ali samo ako je riječ o mobilnoj protetici. Krunice i mostovi obično se trajno cementiraju pa ih je teško izvaditi i popraviti a da ih se pri tome ne uništi.

 

Koje rješenje odabrati?

Kao najbolje rješenje nameće se, bez sumnje, zubni implantat. Iako i zubna protetika ima svojih prednosti, razloga za ugradnju zubnih implantata ipak je nešto više, a oni glavni su:

  • Želite fiksno rješenje koje čuva zdravlje čeljusti.
  • Želite izdržljivo rješenje koje se može obnavljati i popraviti.
  • Želite trajno rješenje koje može trajati cijeli život.

 

Kontaktirajte nas već danas i doznajte više o zubnim implantatima te kako Vam možemo pomoći da pomoću njih trajno riješite problem nedostatka zubi.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.