Welcome to website

Što su keramički zubni implantati i koje su njihove prednosti? | Videntis

Što su keramički zubni implantati i koje su njihove prednosti?

Zubni implantati koje danas koristimo u stomatologiji izrađuju se od čistog titana, zatim od legura titana s drugim metalima, kao što su aluminij i vanadij, a u zadnjih desetak godina izrađuju se i od cirkonijeve keramike

Takvi implantati nazivaju se keramički zubni implantati. Cirkon-keramički materijal od kojih se izrađuju ušao je u stomatologiju prije dva desetljeća, a zbog svoje čvrstoće, odličnih svojstava te zbog visoke estetike ubrzo je naišao na visoku potražnju među pacijentima.

 

Što je cirkonijeva keramika?

Često dolazi do miješanja nekoliko vrlo sličnih pojmova vezanih uz kemijski element cirkonij pa se susrećemo s pitanjem što je cirkon-keramika koja se koristi u stomatologiji: metal, mineral ili keramika? Sve će biti jasnije opišemo li kako ona nastaje.

Cirkonij je metal sive boje koji se u prirodi ne nalazi u čistom stanju. Pronalazimo ga u raznim mineralima od kojih je u javnosti najpoznatiji mineral cirkon

Kako bi se cirkonij izdvojio iz takvih ruda primjenjuju se složeni fizikalno-kemijski procesi. Kroz “Van Arkelov” proces dobiva se čisti metal cirkonij, dok se kroz “Krollov” proces proizvodi cirkonij-oksid, bijeli prah koji je sirovina za izradu cirkon-keramičke protetike i drugih tvrdih keramičkih predmeta i alata.

A poput postupaka njihovog dobivanja, cirkonij i cirkonijeva keramika sasvim su različiti materijali te potpuno različitih fizikalnih, kemijskih i estetskih svojstava. Kako bismo što bolje prikazali tu razliku, nabrojat ćemo neka osnovna svojstva oba materijala.

 

Osnovna svojstva cirkonija

 • Metalan siv izgled
 • Oksidira
 • Nije otporan na kemijsku koroziju
 • Provodi elektricitet i toplinu
 • Mekan, kovan, neotporan na trošenje

 

Osnovna svojstva cirkonijeve keramike:

 • Bijele boje
 • Ne oksidira
 • Otporna na kemijsku koroziju
 • Ne provodi elektricitet ni toplinu
 • Tvrda, otporna na trošenje

 

Prednosti keramičkih implantata

Zbog odličnih svojstava, cirkonijeva keramika našla je svoju primjenu u stomatologiji. Već dugo od nje izrađujemo cirkon-keramičke krunice, a danas i zubne implantate. Iako su implantati od čistog titana i dalje standard kvalitete i vrlo su pouzdani, treba reći da se prednosti cirkonijeve keramike u odnosu na njih sve više uočavaju u nekoliko područja.

 

 • Veća biokompatibilnost

Sve više implantologa i znanstvenika kroz praksu i istraživanja potvrđuju da keramički implantati imaju veću biokompatibilnost od titanskih implantata. Srastanje keramičkih implantata s kosti također je izraženije i kvalitetnije, pa samim time i uspješnost njihove potpune integracije.

 

 • Manji izgledi za osjetljivost i alergijske reakcije

U današnje vrijeme svjedočimo sve većoj pojavi alergija. Zabrinutost oko alergijskih reakcija na metal u implantologiji postaje sve veća. Premda su alergijske reakcije na implantate od čistog titana iznimno rijetke, ono po čemu cirkonijeva keramika ima bolji položaj jest činjenica da je to hipoalergeni materijal, što ne vrijedi za metalne implantate.

 

 • Otpornost na koroziju i čvrstoća

Cirkonijeva keramika je bioinertan materijal koji je neosjetljiv na kemijsku koroziju, ne provodi elektricitet ni toplinu i kao takav ima prednost pred metalima. Naime, sve to mogu biti uzroci i okidači za razvoj upala te odbacivanja metalnih implantata. Uz to, cirkonijeva keramika ne zaostaje za metalnim implantatima po čvrstoći.

 

 • Prirodna ljepota

Zahvaljujući bijeloj boji, cirkonijeva keramika dat će sasvim prirodan izgled ukoliko dođe do prirodnog povlačenja desni ili kod osoba koje imaju svijetle, tanke, prozirne desni. Metalni implantati nemaju tu estetsku kvalitetu u sličnim situacijama.

Prednost koju titanski implantati i dalje imaju u odnosu na keramičke zubne implantate jest cijena. Proizvodnja keramičkih zubnih implantata skuplja je, pa su tako i njihove cijene veće. Međutim, to bi se u narednih nekoliko godina također trebalo promijeniti, ponajviše zbog razvoja tehnologije izrade keramičkih implantata.

 

Straumann keramički implantati

Dentalni centar Videntis ugrađuje keramičke implantate švicarske tvrtke Straumann. Tvrtka Straumann, sa sjedištem u Baselu, preko 50 godina proizvodi implantološka rješenja i svjetski je predvodnik u njihovoj proizvodnji. 

Sva implantološka rješenja tvrtke Straumann prolaze temeljite kliničke studije, što vrijedi i za njihove keramičke implantate koji imaju doživotno jamstvo.

Kod nas možete biti sigurni da ćete uvijek dobiti najbolju kvalitetu implantata, kao i najbolju dentalnu skrb, stoga nam se obratite s povjerenjem!

Što kad vam strada zdravi zub u nesreći?

Avulzija zuba i terapija

 
 

Avulzija zuba je dentalna trauma u kojoj je cijeli zub u potpunosti prisilno izvađen ili izbijen iz svog ležišta (iz pripadajuće zubne čašice) zbog naglog udarca ili ozljede, što se može dogoditi tijekom sportskih aktivnosti, nesreće ili čak uslijed grickanja tvrde hrane.

U svakoj su dobi dentalne traume moguće, ipak one se najčešće dešavaju u dječijem uzrastu i to u toku druge i treće godine starosti (povrede mliječnih zuba) i devete i desete godine (povrijeđeni trajan zub). Ovoj vrsti ozljede i povredama tkiva su najizloženiji gornji središnji sjekutići zbog svog oblika, veličine i položaja u zubnom nizu.

Ova povreda viđa se kod 0.5%–16% svih dentalnih trauma i najčešće su pogođeni gornji centralni sjekutići zbog svoje pozicije, oblika i veličine.

 

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.

 

Simptomi avulzije ili traumatskog izbijanja izbijanja zuba

 
 1.  Izgubljen zub: Očigledan simptom avulzije je potpuno izbijanje zuba iz zubne alveole. Može se primijetiti prazno mjesto gdje je zub nekada bio.
 2.  Krvarenje: Ozljeda može uzrokovati krvarenje u području zuba i usne šupljine.
 3.  Bol: Osoba može osjećati jaku bol u području izbijenog zuba. Bol može biti konstantna ili se pogoršavati prilikom žvakanja ili dodirivanja zahvaćenog područja.
 4.  Oteklina: Oteklina u području zuba može biti prisutna kao reakcija na ozljedu.
 5.  Ogrebotine i razderotine: Trauma može uzrokovati ogrebotine i razderotine u području lica i usne šupljine.

Važno je napomenuti da su ovi simptomi općeniti i mogu se razlikovati ovisno o individualnim slučajevima.

 

Što napraviti ako se desi avulzija?

Ako se avulzija dogodi, prvo treba provjeriti dob osobe i o kojem zubu je riječ i da li se radi o trajnom ili mliječnom zubu, jer se replantacija(postupak vraćanja zuba) mliječnog zuba ne preporučuje.

 • Isprati zub mlazom hladne vode.
 • Ako je moguće, zub treba vratiti u alveolu što je prije (repozicija).
 • Ako to nije moguće, zub treba staviti u transportni medij – mlijeko, obična voda, slina ili fiziološke otopina, kako bi se izbjegla dehidracija površine korijena zuba.
 • Nakon toga, zub treba što prije isti dan odnijeti stomatologu radi daljnje obrade.
 • Optimalno vrijeme za uspjeh replantacije je 30 minuta do 2 sata nakon izbijanja zuba.

Važno je napomenuti da je brzina jedan od najbitnijih faktora za uspjeh terapije avulzije zuba, stoga je brza reakcija roditelja, osobe u pratnji ili osobe koja je doživjela ozljedu vrlo važna kako bi se povećale šanse za uspješno vraćanje izbijenog zuba.

Mnogi pacijenti osim ozljeđenih zubi imaju ozljede i povrede cakline i dentina, tvrdih zubnih tkiva i pulpemekih tkiva, usnice ili čeljusti koje krvare. Terapija povrede tvrdih zubnih tkiva i pulpe zavisi od težine same povrede, te da li je u pitanju stalni ili mliječni zub. Prilikom avulzije zuba treba napraviti pregled i provjeriti postoje li povrede koje su potencijalno opasne za život. Pritom osim na vanjske znakove ozljeda (krvarenja, ogrebotine, razderotine tkiva, prijelome i dr.) treba pripaziti na simptome poput amnezije, nesvijesti, povraćanja i glavobolje, jer mogu upućivati na potres mozga i zahtijevaju neurološku obradu.

Stomatologu je anamneza od iznimne važnosti, jer osim općih podataka pacijenta, saznaje vrijeme, mjesto i način na koji je povreda zuba nastala, te dob povrijeđenog pacijenta. To mu sve daje uvid u podatak da li je povrijeđeni zub sa završenim ili nezavršenim rastom i razvojem korijena.

 

Koje korake poduzeti nakon avulzije zuba?

 1. Ne paničarite: Ostanite smireni i pokušajte ublažiti anksioznost kako biste jasnije razmišljali.
 2. Prikupite zub: Utvrditi o kojem zubu se radi te da li je mliječni ili stalni zub. Ako je traumatizirani zub stalni zub, potrebno je potražiti izbijeni zub.
 3. Isperite zub: Pažljivo podignite zub držeći ga za krunu, izbjegavajući dodirivanje korijena. Ako je zub nije čist, nježno ga isperite vodom ili fiziološkom otopinom. Ne koristite sapun, deterdžent ili bilo koju kemikaliju.
 4. Povratak u ležište: Ako je moguće, pokušajte nježno izbijeni zub vratiti što prije u alveolu (u svoje ležište). Pripazite da ne okrenete zub i pravilno ga smjestite.
 5. Transport: Ako ne možete vratiti izbijeni zub u svoje ležište, stavite ga u specijalizirani medij – mlijeko, slanu otopinu ili slinu kako biste ga održali vlažnim prije nego što stignete do stomatologa.

 

Koje su terapije za avulziju zuba?

Fraktura cakline zahtijeva nadoknadu izgubljenog dijela cakline kompozitnim materijalom, a ukoliko je u pitanju fraktura cakline mliječnog zuba, oštre rubove je potrebno zaobliti gumicom. Razlikujemo ozljede tvrdih zubnih tkiva i pulpe, ozljede parodontnog tkiva, te ozljede gingive i sluznice usta.

Kada se radi o terapijama za avulziju zuba, postoji nekoliko opcija koje stomatolog može preporučiti ovisno o stanju zuba i okolnostima ozljede, a one su sljedeće:

 1. Replantacija zuba (postupak vraćanja zuba): U nekim slučajevima, ako je zub pravilno pripremljen i brzo vraćen u svoje ležište, replantacija zuba može biti moguća. Vraćeni zub se pod lokalnom anestezijom fiksira kako bi se osiguralo učvršćivanje zuba u kosti, što se postiže različitim vrstama splintova. Ova terapija može pomoći u razvoju korijena izbijenog zuba i ponovnom uspostavljanju funkcije i estetike zuba.
 2. Postavljanje zubnih implantata: Ako replantacija nije moguća ili nije uspješna, stomatolog može preporučiti postavljanje zubnog implantata kako bi zamijenio izgubljeni zub. Zubni implantati su trajna i estetski privlačna opcija za obnovu osmijeha.
 3. Most ili protezaU nekim slučajevima, stomatolog može preporučiti izradu mosta ili proteze kako bi nadoknadio izgubljeni zub. Ove terapije mogu pomoći u vraćanju funkcionalnosti žvakanja i očuvanju strukture okolnih zuba.
 4. Endodontska terapija: Ako je korijen zuba oštećen, stomatolog može preporučiti endodontski tretman (liječenje korijena) kako bi očuvao zub. Ova terapija može pomoći u uklanjanju infekcije i očuvanju prirodnog zuba.
 5. Estetske terapije: Nakon što se zub stabilizira, mogu biti potrebne estetske terapije poput izbjeljivanja ili ljuskica kako bi se postigao prirodan izgled zuba. Ove terapije mogu poboljšati estetiku osmijeha i vratiti samopouzdanje.

Redoviti posjeti stomatologu i preventivne mjere poput nošenja zaštitne opreme prilikom sportskih aktivnosti mogu pomoći u sprječavanju povreda i ozljeda zuba.

 

Zaključak

Avulzija zuba ubraja se u ozljedu parodontnog tkiva kod djece i odraslih, a ozljede u slučaju avulzije nastaju zbog direktne ili indirektne traume usljed padova, prometnih ili sportskih nezgoda. Preporučuje se što prije potražiti stomatološku pomoć, jer pravilna i pravovremena reakcija u tom slučaju je izuzetno važna kako bi se zub sačuvao. Potrebno stići u istom danu, što prije do stomatološke ordinacije kako bi se pravilno zbrinula ozljeda i smanjile moguće komplikacije. Stomatolog će vam procijeniti stanje zuba i preporučiti odgovarajuću terapiju.

Avulzija može biti neugodno iskustvo, ali u našem dentalnom centru Videntis možete bezbolno, brzo i kvalitetno obnoviti vaš osmijeh i sve funkcionalnosti vaših zuba.

Slijedimo najnovije metode i tehnologije u stomatologiji kako bismo osigurali najbolje rezultate za naše pacijente. A koje je rješenje je idealno za Vas ovisi o vašem kompletnom zdravstvenom stanju, stanju preostalih zuba, održavanju oralne higijene, te o osobnim navikama i načinu života.

Naši stručnjaci će pažljivo pažljivo procijeniti stanje vašeg zuba kako bi odabrali najbolji plan terapije za obnovu vašeg zuba koji će vam omogućiti povratak osmijehu kojeg zaslužujete i koji ste nekada imali. Naša predanost kvaliteti i brizi za pacijente je ono što nas ističe, jer uz našu terapiju, možete biti sigurni da ćete biti u sigurnim rukama.

 

Nadamo se da su vam ove informacije bile korisne. Pratite nas i dalje za više edukacijskih i informativnih članaka o raznim stomatološkim temama.

 

Za besplatne konzultacije, za profesionalnu dentalnu uslugu i sva vaša dodatna pitanja slobodno nam se javite u naš dentalni centar Videntis na

1)   +385 1 5515 300 ili +385 91 5897 018

2)   https://calendly.com/videntis/konzultacije

3)   https://videntis.eu/kontakt/

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.