Welcome to website

Što su keramički zubni implantati i koje su njihove prednosti? | Videntis

Što su keramički zubni implantati i koje su njihove prednosti?

Zubni implantati koje danas koristimo u stomatologiji izrađuju se od čistog titana, zatim od legura titana s drugim metalima, kao što su aluminij i vanadij, a u zadnjih desetak godina izrađuju se i od cirkonijeve keramike

Takvi implantati nazivaju se keramički zubni implantati. Cirkon-keramički materijal od kojih se izrađuju ušao je u stomatologiju prije dva desetljeća, a zbog svoje čvrstoće, odličnih svojstava te zbog visoke estetike ubrzo je naišao na visoku potražnju među pacijentima.

 

Što je cirkonijeva keramika?

Često dolazi do miješanja nekoliko vrlo sličnih pojmova vezanih uz kemijski element cirkonij pa se susrećemo s pitanjem što je cirkon-keramika koja se koristi u stomatologiji: metal, mineral ili keramika? Sve će biti jasnije opišemo li kako ona nastaje.

Cirkonij je metal sive boje koji se u prirodi ne nalazi u čistom stanju. Pronalazimo ga u raznim mineralima od kojih je u javnosti najpoznatiji mineral cirkon

Kako bi se cirkonij izdvojio iz takvih ruda primjenjuju se složeni fizikalno-kemijski procesi. Kroz “Van Arkelov” proces dobiva se čisti metal cirkonij, dok se kroz “Krollov” proces proizvodi cirkonij-oksid, bijeli prah koji je sirovina za izradu cirkon-keramičke protetike i drugih tvrdih keramičkih predmeta i alata.

A poput postupaka njihovog dobivanja, cirkonij i cirkonijeva keramika sasvim su različiti materijali te potpuno različitih fizikalnih, kemijskih i estetskih svojstava. Kako bismo što bolje prikazali tu razliku, nabrojat ćemo neka osnovna svojstva oba materijala.

 

Osnovna svojstva cirkonija

 • Metalan siv izgled
 • Oksidira
 • Nije otporan na kemijsku koroziju
 • Provodi elektricitet i toplinu
 • Mekan, kovan, neotporan na trošenje

 

Osnovna svojstva cirkonijeve keramike:

 • Bijele boje
 • Ne oksidira
 • Otporna na kemijsku koroziju
 • Ne provodi elektricitet ni toplinu
 • Tvrda, otporna na trošenje

 

Prednosti keramičkih implantata

Zbog odličnih svojstava, cirkonijeva keramika našla je svoju primjenu u stomatologiji. Već dugo od nje izrađujemo cirkon-keramičke krunice, a danas i zubne implantate. Iako su implantati od čistog titana i dalje standard kvalitete i vrlo su pouzdani, treba reći da se prednosti cirkonijeve keramike u odnosu na njih sve više uočavaju u nekoliko područja.

 

 • Veća biokompatibilnost

Sve više implantologa i znanstvenika kroz praksu i istraživanja potvrđuju da keramički implantati imaju veću biokompatibilnost od titanskih implantata. Srastanje keramičkih implantata s kosti također je izraženije i kvalitetnije, pa samim time i uspješnost njihove potpune integracije.

 

 • Manji izgledi za osjetljivost i alergijske reakcije

U današnje vrijeme svjedočimo sve većoj pojavi alergija. Zabrinutost oko alergijskih reakcija na metal u implantologiji postaje sve veća. Premda su alergijske reakcije na implantate od čistog titana iznimno rijetke, ono po čemu cirkonijeva keramika ima bolji položaj jest činjenica da je to hipoalergeni materijal, što ne vrijedi za metalne implantate.

 

 • Otpornost na koroziju i čvrstoća

Cirkonijeva keramika je bioinertan materijal koji je neosjetljiv na kemijsku koroziju, ne provodi elektricitet ni toplinu i kao takav ima prednost pred metalima. Naime, sve to mogu biti uzroci i okidači za razvoj upala te odbacivanja metalnih implantata. Uz to, cirkonijeva keramika ne zaostaje za metalnim implantatima po čvrstoći.

 

 • Prirodna ljepota

Zahvaljujući bijeloj boji, cirkonijeva keramika dat će sasvim prirodan izgled ukoliko dođe do prirodnog povlačenja desni ili kod osoba koje imaju svijetle, tanke, prozirne desni. Metalni implantati nemaju tu estetsku kvalitetu u sličnim situacijama.

Prednost koju titanski implantati i dalje imaju u odnosu na keramičke zubne implantate jest cijena. Proizvodnja keramičkih zubnih implantata skuplja je, pa su tako i njihove cijene veće. Međutim, to bi se u narednih nekoliko godina također trebalo promijeniti, ponajviše zbog razvoja tehnologije izrade keramičkih implantata.

 

Straumann keramički implantati

Dentalni centar Videntis ugrađuje keramičke implantate švicarske tvrtke Straumann. Tvrtka Straumann, sa sjedištem u Baselu, preko 50 godina proizvodi implantološka rješenja i svjetski je predvodnik u njihovoj proizvodnji. 

Sva implantološka rješenja tvrtke Straumann prolaze temeljite kliničke studije, što vrijedi i za njihove keramičke implantate koji imaju doživotno jamstvo.

Kod nas možete biti sigurni da ćete uvijek dobiti najbolju kvalitetu implantata, kao i najbolju dentalnu skrb, stoga nam se obratite s povjerenjem!

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.