Welcome to website

Zdravlje zuba u trudnoći | Videntis Dental centar

Utjecaj trudnoće na zdravlje vaših zuba

Trudnoća je istovremeno predivno, ali i osjetljivo razdoblje za svaku buduću majku. Vrlo često je i izazovno, pogotovo za one žene koje kroz ovo posebno stanje prolaze prvi put u životu te su suočene s različitim strahovima. Osjećaj tjeskobe i straha dodatno pojačavaju neprovjereni i nepouzdani savjeti koji dolaze sa svih strana pa više ni same nisu sigurne što im je činiti.

Kao liječnici, slažemo se da opreza nikad dovoljno no imamo i savjet za buduće mame. Smirenost i duboko disanje su ono što nikako ne može odmoći vama i vašoj bebi. Za početak pokušajte s time, vrijedi probati!

Dok se opuštate, naši će vam stomatolozi objasniti kako trudnoća utječe na zdravlje vaših zuba te što sve možete napraviti kako biste ih zaštitili. Ali prije nego što krenemo, želimo vam od srca čestitati na budućoj najljepšoj ulozi koju ćete imati u životu.

Trudnoća kao razdoblje brojnih fizičkih promjena

Trudnoća je stanje brojnih promjena, prvenstveno onih fizičkih, iako su prisutne i ostale promjene. Osim pojačanog apetita, rasta broja kilograma i oblog trbuščića, brojne su trudnice suočene i s problemom natečenih stopala, jutarnjih mučnina i odbojnosti prema inače omiljenoj hrani. Takvo što karakteristično je za prvo tromjesečje, nakon čega se navedeni neželjeni simptomi počinju smanjivati.

Kao što smo rekli na početku teksta, buduće majke često budu “bombardirane” raznim savjetima drugih žena, trudnica i majki. Zaista vjerujemo kako su svi savjeti dobronamjerne prirode, ali naša je preporuka da se uvijek vodite stručnim savjetom vašeg liječnika.

Osobna iskustva i razgovor s prijateljicom naravno mogu pomoći, jer komunikacija s bliskom osobom često ima umirujući učinak, ali naša liječnička, odnosno stomatološka praksa pokazuje kako je svaki pacijent jedinstven te mu je potreban uistinu individualni pristup.

Kako trudnoća utječe na vaše zube i najčešće oralne bolesti trudnica

Trudnice, češće nego prije, idu na liječničke preglede – kod liječnika opće medicine, ali i kod svog ginekologa. Uz medicinske savjete, potrebni su joj i oni stomatologa koji će joj pomoći da očuva zdravlje svojih (i bebinih) zuba tijekom trudnoće.

Trudnički gingivitis

Buduće majke treba upoznati sa svim oralnim promjenama koje donosi blaženo stanje, a da bi zubi ostali zdravi bit će potrebno voditi dodatnu brigu o njima. Među ženama vlada uvriježeno mišljenje kako u trudnoći, zbog manjka kalcija koji odlazi bebi, zubi propadaju, ali ono što nas kao stomatologe posebno brine jesu pojava karijesa i trudničkog gingivitisa – upala desni i najčešće oralna bolest trudnica. Karakterizira ju izrazita osjetljivost zuba, krvarenje desni, crvenilo i oticanje zubnog mesa. Javlja se između 3. i 8. mjeseca trudnoće.

Karijes

Na zdravlje zuba trudnica utječu i brojne hormonalne promjene kojima su žene izložene. Naime, tijekom trudnoće povećane su razine dvaju hormona – estrogena i progesterona, zbog kojih su zubi i desni osjetljiviji nego inače.

Naime, učestalo povraćanje pojačava kiselost sline koja oštećuje caklinu i pogoduje nastanku karijesa. Zato je naša preporuka da nakon povraćanja obavezno usta isperete vodom kako biste neutralizirali kiselost, dok zube možete iščetkati tek 30 do 60 minuta nakon povraćanja.

Savjeti stomatologa

Ono smo što jedemo – izreka je koju možemo primijeniti i u trudnoći. Vodite računa da tijekom trudnoće smanjite unos slatkiša i nezdravih obroka. Umjesto toga jedite raznoliku hranu, punu vitamina i minerala.

Vodite računa i o tome da redovito posjećujte stomatologa koji mora biti upoznat s vašom trudnoćom i mogućim komplikacijama kako bi, u dogovoru s vašim ginekologom, mogao obavljati zahvate u ustima. Snimanje zuba je moguće, ali se ne preporučuje ako nije potrebno, iako danas postoje moderni uređaju koji su zračenje sveli na minimum. Anestezija, popravak, liječenje i vađenje zuba nisu opasni ni za bebu ni za majku u prva dva tromjesečja.

Zaključne misli

Zubi, ali i zdravlje općenito, zahtijevaju posebnu pozornost tijekom trudnoće. Određena istraživanja pokazala su kako kod trudnica s lošim oralnim zdravljem, postoji rizik od prijevremenog poroda i rođenja djeteta s manjom težinom.

Informirajte se iz pouzdanih izvora i brinite o svom zdravlju, jer zdrava majka znači i zdrava beba!

U slučaju dodatnih pitanja i nejasnoća, obratite se, bez straha i ustručavanja, našem centru dentalne medicine.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.