Welcome to website

Važnost i prednosti zubnog ortopana u stomatologiji | Videntis Dental centar

Važnost i prednosti zubnog ortopana u stomatologiji

Ortopan zuba jedna je od najvažnijih metoda u dijagnostici, planiranju terapija i liječenju stomatoloških problema. Mogu mu pristupiti svi pacijenti, a omogućuje detaljan uvid u zube i njihove okolne strukture kakav nije moguć klasičnim vizualnim pregledom. 

Ortopan zuba iznimno je važan postupak u stomatologiji, a u nastavku saznaje zašto, koje su njegove glavne prednosti i što zapravo on obuhvaća.

 

Što je ortopan zuba?

Ortopan, skraćeno od ortopantomogram, jest 2D rendgenska slika zuba koja se dobiva snimanjem zuba specijaliziranim aparatom – rendgenom. Za razliku od klasičnih rendgena, primjerice u bolnicama, zubni rendgen proizvodi znatno manju dozu zračenja, a snima isključivo područje glave, tj. čeljust.

Ovakva panoramska slika zuba u obliku ortopana iznimno je važna u stomatologiji jer nam omogućuje detaljan uvid u kompletnu čeljust, a time i precizno dijagnosticiranje i planiranje terapije i zahvata. Jedino su na takvim snimkama zuba vidljive promjene u usnoj šupljini koje vizualnim pregledom ne bismo mogli uočiti.

Digitalni ortopan zuba, odnosno ortopantomogram, obuhvaća sve zube u ustima, obje čeljusti, čeljusni zglob, a dijelom i maksilarne sinuse i nosnu šupljinu. Koristi se za dijagnostiku, pri prvom pregledu kao orijentacijska slika zuba, pri planiranju protetske terapije i oralnih zahvata, kod ugradnje implantata te pri vađenja zuba koji nisu iznikli. 

 

Glavne prednosti ortopana

Jedna od glavnih prednosti snimanja zuba rendgenom jest činjenica da u svega nekoliko minuta možete dobiti detaljan prikaz zuba, čeljusnih kosti i ostalih struktura u usnoj šupljini, što stomatologu uvelike pomaže pri dijagnostici i planiranju terapija. A osim toga, uz značajan tehnološki napredak, slike su danas preciznije, a zračenje je drastično smanjeno.

Ortopan je svojom ulogom u planiranju terapija i zahvata značajno unaprijedio same stomatološke zahvate, što za pacijente znači preciznije rezultate i olakšano liječenje. Uz to, snimanje zuba je danas digitalizirano, što znači da pacijent dobiva svoj digitalni ortopan na CD-u i/ili ga prima emailom. Ortopan snimak je pohranjen i u računalu stomatologa za jednostavan i brz pristup.

 

Važnost ortopana u raznim stomatološkim procesima

Ortopan zuba radi se kada je potreban detaljan prikaz zuba i čeljusnih kostiju radi liječenja zuba, dijagnosticiranja stomatoloških problema te prije različitih stomatoloških i implantoloških zahvata. Možemo reći i da je postao jedan od ključnih procesa u stomatologiji.

Primjerice, ortopan ili rendgenska snimka zuba korisna je za otkrivanje karijesa na zubima, a ponekad i ključna kada se karijes ne vidi golim okom, odnosno kada se nalazi na dijelovima zuba koji se ne vide prilikom kliničkog pregleda. Ortopan nam, dakle, pomaže pri pravovremenom i učinkovitom popravku zuba i sprječavanju ozbiljnih oštećenja.

Ortopan je isto tako ključan i u procesu ugradnje zubnih implantata. Naime, plan terapije, kao i sama mogućnost ugradnje ovisit će prvenstveno o stanju kosti, odnosno čeljusti i ostalih zuba. Tek nakon analize ortopana stomatolog, odnosno oralni kirurg, može odrediti idealno implantološko rješenje. 

I naposljetku, ortopan se također koristi kao prevencija, odnosno za redovito praćenje stanja zuba, oralne šupljine i čeljusnih kostiju kako bi se na vrijeme uočila pojava stomatoloških problema te kako bi stomatolozi pravovremeno reagirali i riješili problem. Za takvo praćenje i prevenciju uglavnom se preporučuje snimanje zuba svake dvije godine. 

Za sva dodatna stomatološka pitanja, naš stručan i ljubazan tim Videntis Dental centra uvijek vam je na raspolaganju! Obratite nam se s povjerenjem i naručite  se na besplatan prvi pregled i stručne konzultacije.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.