Welcome to website

Vrste zubnih proteza | Videntis Dental centar

Vrste zubnih proteza i koje su najbolje za vaš zdrav osmijeh?

Mnogi ljudi kada čuju “zubna proteza”, automatski pomisle na zube koje su ostavljali naši bake i djedovi u čaši pored kreveta. Ako ste ikad tome svjedočili, znate da to nije baš ugodan prizor. No jesu li zapravo zubne proteze toliko strašne ili imaju mnoge prednosti?

Naime, gubitak zuba nije samo estetski problem već i funkcionalan. To znači da ako vam nedostaju zubi, vaš govor će se s vremenom mijenjati te može biti i otežan. Stoga, ako su vam počeli ispadati zubi, ne možete ništa učiniti po tom pitanju, no možete razmišljati o rješenju koje će zamijeniti vaše prirodne zube.

Jedno od rješenja za vas može biti zubna proteza, a odgovore na pitanja što je to zubna protetika te koje sve zubne proteze postoje, saznajte u nastavku ovog bloga.

Što je zubna protetika?

Zubna protetika podrazumijeva nadomještanje prirodnih zubiju koji nedostaju ili koji su oštećeni, s umjetnim zubima (zubne krunice, zubni mostovi, keramičke ljuskice, totalne i parcijalne proteze) koji su izrađeni od različitih biokompatibilnih materijala.

Zubnu protetiku dijelimo na tri podvrste:

  • Mobilna – može se lako izvaditi, a dijeli se na parcijalne i totalne zubne proteze.
  • Fiksna – ne može se izvaditi jer je trajno pričvršćena, a dijeli se na zubne mostove i pojedinačne zubne krunice.
  • Proteza na implantatima s lokatorima – suvremena proteza, kombinacija dvije navedene zubne protetike.

Uobičajeni materijali koji se koriste za izradu krune zuba uključuju staklokeramiku, zubnu keramiku, cirkonijevu keramiku (popularno poznatu kao “cirkon”) i PEEK (polietereterketon), dok se akrilatna smola koristi kao osnova baze zubnih proteza. Kao što smo prije naveli, svi ovi materijali su biokompatibilni, otporni na trošenje te održavaju volumen, oblik i boju. Ipak, bitno je spomenuti da se razlikuju po cijeni, kvaliteti i estetici.

Koje su vrste zubnih proteza?

Kao što smo već prije spomenuli, postoje parcijalne (djelomične) i totalne (potpune) zubne proteze. Parcijalne proteze izrađuju se u slučaju kada pacijent želi nadomjestiti dio zuba koji nedostaju, dok se kod totalne proteze zamjenjuju svi zubi čeljusti.

Parcijalna zubna proteza

U slučaju da pacijentu nedostaje dio zubi, problem se može riješiti tako da se izradi parcijalna tj. djelomična proteza koja služi za popunjavanje praznina između zubi kod pacijenta.

Nadalje, ova vrsta proteze oslanja se ne samo na zubno meso već i na postojeće zube, te je iznimno važno da zubi koji služe kao uporište proteze budu zdravi. Ako ti zubi nisu zdravi, preporučuje se da se izvade kako ne bi ugrozili stabilnost i održivost protetskog rada.

Parcijalna zubna proteza učvršćuje se pomoću kvačica i upirača, ali mogu se koristiti i metalni spojni elementi isto kao i metalna prečka koja se pričvršćuje na vaše zube. Osim toga, prijenos žvačne sile s djelomične proteze na zdrave zube može se načiniti i pomoću tzv. teleskopskih krunica. Riječ je o dvostrukom nizu krunica. Unutrašnjem, izbočenom nizu koji je pričvršćen na zub, i vanjskom, udubljenom, koji je dio parcijalne proteze.

Parcijalna proteza obično se izrađuje od akrilata, a da bi imala čvrstoću i stabilnost, mora se ojačati wironitom (metalna legura).

Totalna zubna proteza

Ako vam pak nedostaju svi zubi, najbolje rješenje za vas je totalna tj. potpuna zubna proteza!

Kod ovakvog problema, pacijent više nema svoje zube, a kao oslonac proteze poslužiti će zubno meso i sva opterećenja koja će nastati usred žvakanja će se prenositi na čeljusnu kost. Budući da pacijent nema zube, čeljusna kost i zubno meso propadaju: čeljusna kost s vremenom degradira, skuplja se i spušta, a zubno meso slijedi taj proces, povlačeći se i spuštajući se. To je prirodan proces i čest problem uzrokovan nedostatkom zuba.

Totalne zubne proteze također se izrađuju od akrilata, budući da je iznimno izdržljiv te omogućuje gotovo jednak izgled zubi i zubnog mesa.

Proteza na implantatima s lokatorima

Polufiksne proteze su rješenje između totalne i parcijalne zubne proteze kojima se nadoknađuju svi zubi čeljusti. Kod proteza na implantatima s lokatorima, proteza se stabilizira na 2 do 4 zubna implantata pomoću metalnih veza koje su smještene na vrh istih, a mogu biti u obliku kuglica, cilindra s utorom tj. lokatora ili u obliku prečke na koje se natakne odgovarajuća zubna proteza.

Kao i spomenute dvije vrste proteza, proteze na implantatima također se izrađuju od akrilata, u kombinaciji sa wironitom.

Zašto je bitno nadomjestiti zube koji nedostaju?

Zubi igraju veliku ulogu jer njihov nedostatak može utjecati na govor koji s vremenom može postati otežan. Iz tog razloga, izrađuju se zubne proteze koje omogućavaju pacijentu ne samo rješenje ovih problema, već ujednačuju oblik i izgled lica. Naime, oblik lica ovisi o zubima jer stražnji zubi podupiru čeljust, a prednji zubi služe kao oslonac obrazima i usnama. Osim što djeluju na estetiku lica, također utječu na kvalitetu svakodnevnog života. To znači ako vam nedostaju zubi, vjerojatno će vam biti otežano uživanje u hrani.

Što nakon dobivanja zubne proteze?

Nakon što vam je uspješno izrađena proteza, stomatolog vam može preporučiti ljepilo za zubne proteze koje će ju pomoći zadržati na mjestu i koja će utjecati na stabilnost. Kao alternativa, kod slabe retencije proteze mogu se ugraditi 2 do 4 implantata koji će omogućiti bolju retenciju, stabilnost i čvrstoću. Također, iznimno je bitno četkati protezu svakodnevno kako biste ju održali u optimalnom stanju, a ako se vaša proteza može izvaditi, stavite ju u destiliranu vodu.

Osim pravilnog održavanja, važno je redovito posjećivati vašeg stomatologa kako bi on mogao utvrditi je li sve u redu. Budući da se usna šupljina s godinama mijenja, potrebni su redoviti pregledi stomatologa kako bi se zubna proteza prilagodila novonastaloj situaciji. Također, ako imate bilo kakvih pitanja, konzultirajte se sa stomatologom koji će vam rado dati odgovor na sva vaša pitanja.

Dogovorite besplatne stručne konzultacije u Videntis Dental Centru

Ako razmišljate o zubnim protezama, Videntis Dental Centar nudi besplatne stručne konzultacije koje su prilika da se pacijenti upoznaju sa stručnim osobljem i dobiju više informacija o različitim vrstama proteza, postupkom izrade i cijenama.

Konzultacije započinju razgovorom između pacijenta i stomatologa koji će pregledati i procijeniti stanje zuba i desni. Tijekom pregleda, jedan od naših stomatologa, razgovarat će s vama o vašim potrebama i željama te će se prema tome odlučiti o daljnjoj terapiji. Nakon konzultacija, naš stomatolog će procijeniti je li pacijent kandidat za zubnu protezu.

Stoga, ako želite provjeriti jeste li idealan kandidat za zubnu protezu, kontaktirajte Videntis Dental centar i već danas zakažite besplatan stomatološki pregled!

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.