Welcome to website

Zanimljive činjenice o Zagrebu | Videntis Dental centar

Zanimljive činjenice o Zagrebu

Zanimljive činjenice o Zagrebu

Grad poput Zagreba, star gotovo tisuću godina, iza sebe ima bogatu povijest te mnoge zanimljive priče i činjenice.

Danas je on jedno od glavnih turističkih središta Hrvatske, ali i jedna od omiljenih lokacija turistima iz cijelog svijeta. Mnogo je toga što ovaj grad čini drugačijim i posebnim, a u nastavku donosimo samo neke od tih posebnih i zanimljivijih detalja i činjenica o Zagrebu i njegovoj povijesti.

 

Zagreb je izgrađen iznad potoka

Zagreb, točnije, središnja gradska Tkalčićeva ulica (tzv. Tkalča), izgrađena je preko potoka koji se ulijeva u rijeku Savu. Krajem 19. stoljeća betonom je napunjen vrh potoka, koji i dan-danas mirno teče duboko pod zemljom – ispod desetaka kafića i restorana ove omiljene i najposjećenije Tkalčićeve ulice.

 

Zagreb je nekoć bio dom medvjeda

Zagreb ima mnoga mjesta nazvana po medvjedima – planina Medvednica, dvorac Medvedgrad, pub Mali Medo – ali pravih medvjeda u okolici grada nema. Zašto? Na Medvednici je, naime, nekoć bio velik broj medvjeda, po kojima su ovi dijelovi grada i nazvani. No, prije nekoliko stoljeća smatra se da su se ovi najdlakaviji stanovnici grada preselili južnije u šumovite predjele Like i Gorskog kotara.

 

Zagreb odaje počast svojoj mitologiji kroz craft pivo 

Najstarija zagrebačka craft pivovara Medvedgrad odaje počast nekim od najzanimljivijih, ali i najstrašnijih legendi grada. Jedno od piva pivovare nazvano je „Crna kraljica“ po zloj kraljici dvorca Medvedgrad koja je uvijek bila odjevena u crno i za koju se govorilo da sklapa dogovore s vragom. Pivovara ima i pivo „Zlatni medvjed“, te vrlo poznatu „Gričku vješticu.“

 

Najkraći javni prijevoz na svijetu 

Zagrebačka uspinjača najmanja je žičana željeznica na svijetu namijenjena javnom prijevozu. Ona spaja Donji i Gornji grad, odnosno vozi od Tomićeve ulice do Strossmayerovog šetališta – ostavljajući vas točno ispred kule Lotrščak – i obrnuto. Vožnja ovom željeznicom traje svega 64 sekunde od dna do vrha, a pruga je duga svega 66 metara.

 

Zagreb ima svoj Sunčev sustav

Oko poznate skulpture Prizemljenog sunca u Bogovićevoj ulici, koju potpisuje Ivan Kožarić, te koja se nalazi uz Cvjetni trg, izgrađen je i kompletan Sunčev sustav. Naime, planete našeg Sunčevog sustava mogu se pronaći diljem grada, a njihov položaj, tj. udaljenost oko Prizemljenog sunca, napravljen je u istom mjerilu kao i u svemiru. Tako su, primjerice, Merkur, Venera i Zemlja najbliži, a nalaze se na adresama Margaretska 3, Trg bana Jelačića 3 i Varšavska 9.

 

Ime je dobio zahvaljujući žednom vitezu

Prema općeprihvaćenoj legendi, Zagreb je ime dobio po jednom žednom vitezu. Legenda priča o mladom vitezu na konju koji je u Zagreb stigao iscrpljen nakon putovanja iz daleke zemlje. Naišao je na izvor pored kojeg je stajala mlada žena po imenu Manda, te, preslab da se sam napije, vitez je zamolio Mandu da mu „zagrabi“ vode riječima: „Mando, dušo, zagrabi!“

O Zagrebu se još mnogo toga može ispričati, a mnogo toga se u njemu može i vidjeti. Krase ga zaista zanimljive i jedinstvene turističke atrakcije, od prirodnih do povijesnih znamenitosti, te ovaj grad nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

View Estetska Stomatologija Zagreb in a full screen map

View Privatna Stomatologija Zagreb in a full screen map

Videntis Dental centar

Zrinjevac 6

10000 Zagreb

01 5515 300

https://maps.google.com/?cid=8011589960543382317