Welcome to website

Žensko oralno zdravlje Page 1 of 0 - Videntis Dental centar

Žensko oralno zdravlje

Žensko oralno zdravlje može imati različite zahtjeve tijekom svake životne faze.

Promjene u razinama ženskih hormona tijekom puberteta, menstruacije, trudnoće i menopauze pojačavaju način na koji desni reagiraju na plak. U tim periodima žene trebaju biti posebno temeljite prilikom četkanja i korištenja zubnog konca, kako bi se spriječile bolesti desni.

Za žensko zdravlje dobro je znati i obratiti pozornost na: 

  • Hormone – mlade žene mogu povremeno imati osjetljive desni tijekom puberteta. To je uzrokovano porastom razine spolnih hormona što dovodi do povećanog protoka krvi u desnima.
  • Menstruacije – neke žene primjete da im desni nateknu i krvare prije menstruacije, dok neke mogu dobiti čireve i ranice. Ovi simptomi se obično povuku kada započne menstruacija.
  • Poremećaje u prehrani – najčešće zahvaćaju žene i uskraćuju tijelu odgovarajuće minerale, vitamine, bjelančevine i druge hranjive tvari potrebne za dobro zdravlje. Poremećaji poput bulimije mogu negativno utjecati na oralno zdravlje i rezultirati erozijom zuba.
  • Oralne kontraceptive – jedna od najčešćih nuspojava su upaljene desni.
  • Uzimanje raznih lijekova i pripravaka – upotreba raznih lijekova i pripravaka kao dijetnih pilula, mogu utjecati na vaše oralno zdravlje. Lijekovi smanjuju protok sline i uzrokuju suha usta što kod žene povećava rizik od propadanja zuba i bolesti desni.
  • Trudnoću – studije pokazuju da mnoge trudnice imaju trudnički gingivitis, kada se zubni plak nakuplja na zubima i nadražuje desni. Simptomi uključuju crvene, upaljene i krvave desni. Prenatalna skrb je posebno važna.
  • Menopauzu – oralni simptomi koji se javljaju u ovoj fazi ženskog života uključuju crvene ili upaljene desni, oralnu bol i nelagodu, peckanje, izmijenjeni osjet okusa i suha usta.
  • Osteoporozu – brojna istraživanja sugeriraju vezu između osteoporoze i gubitka kostiju u čeljusti. To može dovesti do gubitka zuba, jer se gustoća kosti koja podupire zube može smanjiti. U kombinaciji s bolestima desni, osteoporoza ubrzava proces gubitka kostiju oko zuba.

Redovito posjećujte svog stomatologa, izložite mu svoje simptome i brige, postavljajte pitanja i uvijek budite ukorak s vašim zdravljem.

 

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.