Welcome to website

Osteopatija (tehnike za rješavanje nemedicinskih stomatoloških problema) Page 1 of 0 - Videntis Dental centar

Osteopatija (tehnike za rješavanje nemedicinskih stomatoloških problema)

Osteopatija nudi veliki broj tehnika za rješavanje nemedicinskih stomatoloških problema.

Zubi su živi organi, odraz naše prehrane, našeg držanja, našeg cjelokupnog zdravlja. Kranijalna osteopatija je grana osteopatije koja se razvila početkom 20. stoljeća. Istražuje složenu strukturu glave te njezin veliki utjecaj na zdravlje cijelog tijela putem svoje veze s kralježnicom i sakrumom.

Osteopatska tehnika je dobra u optimiziranju dišnih puteva, drenaži i prohodnosti sinusa, ispravljanju zubi, pomoći u stvaranju pravilnog zagriza i podrška stomatološkim zahvatima. Za dobar ishod važna je suradnja stomatologa i osteopata.

Osteopatski tretman se često koristi nakon ugradnje zubnih implantata, aplikacija i nošenja djelomičnih i totalnih proteza, kod ortodontskih terapija, raznih operativnih zahvata na čeljusti i drugog.

Osteopatija koristi nježnu prirodnu snagu pokreta kako bi pomogla opuštanju napetosti u čeljusti i zubima. Cjelovitom procjenom držanja, lukova stopala, kralježnice i napetosti čeljusti, osteopat traži napetosti koje su odgovorne za nemedicinska stomatološka pitanja.

Gornji zubi nalaze se u dvije maksilarne kosti koje tvore središnj dio lica, obraze,  dok su donji zubi u mandibuli. Gornja čeljust je “fiksna“, dok se donja čeljust može kretati, zbog djelovanja tempo-mandibularnog zgloba, koji možete osjetiti ako stavite prste ispred uha i otvorite / zatvorite usta. Način na koji zubi imaju kontakt (zagriz)  tj. ravnoteža između gornje i donje čeljusti, igra važnu ulogu u ravnoteži cijelog tijela.

Postoji važna spona između stomatologije i osteopatije – posebno kranijalne osteopatije. Odnos zuba i tijela je složen, a s osteopatskog stajališta, bilo koji stomatološki problem ima posljedice na cijelo tijelo, jer su zubi važan dio tjelesne strukture. Učinci mogu biti u oba smjera: stomatološki problemi mogu izbaciti tempo-mandibularni zglob izvan ravnoteže i utjecati na cijelo tijelo ili neravnoteže u strukturi tijela mogu poremetiti tempo-mandibularni zglob, i sukladno tome zagriz.

Disfunkcija tempo-mandibularnog zgloba može dovesti do različitih simptoma, uključujući:

  • Bolna i / ili klikasta čeljust
  • Stezanje i bruksizam
  • Glavobolja, bol u vratu, ramenima ili donjem dijelu leđa
  • Problemi s ušima i zujanje u ušima

Često je problem s čeljusnim zglobom posljedica mnogih neizgovorenih riječi, dugotrajnog stresa i psiho emocionalnih trauma. Ako smo ljuti i napeti, ili smo pod velikim stresom, stišćemo zube odnosno stežemo čeljusne mišiće.

 


Muči li Vas neki stomatološki problem ili samo želite prikupiti informacije?

Naš stručni tim i ljubazno osoblje odgovorit će na sva Vaša pitanja, slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.