Welcome to website

Obnavljanje zubne cakline (koraci koje možete poduzeti) Page 1 of 0 - Videntis Dental centar

Obnavljanje zubne cakline (koraci koje možete poduzeti)

Čvrsta i zdrava zubna caklina važna je za funkcionalnost i trajnost zuba.

Ona je vrsta zaštitne ljuske koja štiti zub od propadanja. Zubna caklina najjača je tvar u našem tijelu, jača čak i od kostiju. Sastoji se  95% od hidroksiapatita te je jača čak i od čelika. Primarna svrha zubne cakline je zaštita zuba od oštećenja.

Iako je caklina nevjerojatno jaka, nije neuništiva. Moguće je da vam caklina zuba pukne ili se otkrhne. Plak koje se lijepi za caklinu omogućuje razmnožavanje bakterija. Bakterije pretvaraju šećer iz hrane u kiselinu koja oštećuje i troši zubnu caklinu.

Osim spomenutih prijetnji, ljudi koji pate od bruksizma tj. stiskanja, škripanja i škrgutanja zubima suočavaju se s povećanim rizikom erozije cakline. Kiselinska erozija u kombinaciji  s abrazijom zaista štete caklini zuba.

Dobra vijest je da zubna caklina ima sposobnost samoobnove. Ovaj postupak obnove odvija se s mineralima unutar sline i fluorom iz paste za zube.

Zubna caklina slabi i prirodno s vremenom što olakšava njezino trošenje i nastanak karijesa.

Postoje koraci koje možete poduzeti kako bi očuvali zubnu caklinu jakom i zdravom:

  • Četkajte zube barem dva puta dnevno
  • Koristite zubni konac barem jednom dnevno
  • Koristite zubne paste s fluoridom
  • Smanjite unos slatkiša i gaziranih pića
  • Povećajte unos hrane s kalcijem. Kalcij smanjuje mogućnost kiselinske erozije cakline.

Obratite pažnju i na promjene u pH vrijednosti. Zanimljivo, ali za zdravu zubnu caklinu je puno bolje da odjednom pojedete slatkiše nego da ih konzumirate kroz cijeli dan. Bolja prehrana i redovita oralna higijena važan su faktor u očuvanju vaše zubne cakline.

Dakle, moguće je popraviti caklinu zuba poboljšanom prehranom i higijenom. Sve dok se caklina ne istroši do razine dentina, zubar vam može pomoći da ojačate ovaj važan dio zuba. Zubar će zaštititi preostalu strukturu krunicom, ispunom i ostalim vrstama zubnih restauracija.

Posjetite svog zubara barem svakih šest mjeseci radi kontrolnog pregleda i profesionalnog čišćenja te očuvajte zdravlje svoje zubne cakline.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.