Welcome to website

Da li je zubni RTG siguran za moje zdravlje? - Videntis

Da li je zubni RTG siguran za moje zdravlje?

Što je to zubni RTG?

Možda ste došli na pregled kod stomatologa i rečeno vam je da treba napraviti zubni RTG. Možda se prvi put susrećete sa tako nečim i imate puno pitanja. Što je zapravo zubni RTG?

Rendgensko (RTG) snimanje je neinvazivni dijagnostički postupak u stomatologiji i smatra se sigurnim za pacijenta. Zubni RTG uključuje izlaganje dijela glave malim dozama zračenja kako bi nastala slika unutarnje strukture. Korisna je kod utvrđivanja karijesa i kod zahvata poput implantiranja. Ako se postupak izvodi pravilno i sa odgovarajućim sigurnosnim mjerama, nema razloga za zabrinutost.

Kada stomatolog radi zubni RTG?

Stomatološko rendgensko snimanje se primjenjuje dijagnostički kako bi stomatolog mogao uočiti probleme koji su inače golim okom nevidljivi. Pomoću njih se mogu bolje prepoznati simptomi i liječiti različite bolesti. Zubni RTG pomaže stomatologu da jasnije utvrdi:

 • Područja zahvaćena karijesom, posebno ona između zuba i ispod plombe
 • Gubitak kostiju povezan s bolesti desni
 • Apscese, tj infekcije u korijenu zuba ili između zuba i desni
 • Probleme u korijenskom kanalu
 • Prisutnost tumora
 • Stanje prije i nakon implantiranja
 • Kako se bolje pripremiti za tretmane u protetici i ortodonciji

RTG snimke kod djece

Djeca su osjetljivija na zračenje i mnogi roditelji se pitaju je li zubni RTG prikladan za njihovu djecu, međutim takva količina zračenja se i dalje smatra sigurnom. Stomatolog će procijeniti treba li dijete RTG i koliko često. Pošto se dječja čeljust i zubi neprestano mijenjaju, važno je pratiti njihov razvoj. RTG snimke pomažu stomatologu da utvrdi:

 • Jesu li usta dovoljno velika za zube koji će uskoro izbiti
 • Razvoj umnjaka
 • Da li mliječni zubi pravilno ustupaju mjesto trajnim zubima
 • Ima li dijete karijes ili bolest desni

Važno je da djeca redovito posjećuju stomatologa radi kontrole i praćenja napretka.

RTG snimke kod trudnica

Iako je zračenje prilikom RTG snimke minimalno, trudnicama se preporučuje da izbjegavaju i minimalno izlaganje ako je moguće, zbog zdravlja fetusa u razvoju. Važno je da svog stomatologa informirate ako ste trudni ili sumnjate u trudnoću. Ukoliko zatrebate hitnu stomatološku intervenciju ili ste uslijed neke terapije možda ćete ipak trebati napraviti RTG, ali o tome ćete se prethodno konzultirati sa svojim stomatologom i liječnikom. Postoji mogućnost da se poduzmu jače mjere zaštite poput stavljanja olovne pregače i ovratnika za štitnjaču. Održavanje dentalnog zdravlja tijekom trudnoće je vrlo bitno, posebno ako imate bolest parodonta.

Bitno je pravilno utvrditi kada je snimanje nužno, a kada nije!

Neki faktori pri odluci uključuju:

 • Godine
 • Stadij razvoja zubi
 • Rizik radi nekog stanja ili bolesti
 • Povijest oralnog zdravlja
 • Vidljivi simptomi
 • Upotrebljivost starije RTG snimke koju posjedujete

Mjere opreza kod zubnog RTG-a:

 • Olovne obloge na pojedinim dijelovima tijela
 • Snimanje jedne slike umjesto više pojedinačnih
 • Korištenje najniže moguće postavke zračenja

Ako je zubni RTG siguran, zašto stomatolog napušta prostoriju prilikom snimanja?

Razlog leži u činjenici da količina zračenja u jednoj sesiji nije dovoljna da naudi pacijentu ni stomatologu. Ali ako je vaš stomatolog izložen tom zračenju svaki put kada novom pacijentu radi RTG ( npr deset pacijenata je trebalo RTG taj dan) akumulirat će se dovoljna količina zračenja da nanese štetu. Iz tog razloga svaki stomatolog ima dozimetar koji očitava sigurnu razinu zračenja kojoj je izložen tijekom vremena.

Što ako pacijent odbije RTG?

Pacijent može odbiti zubni RTG, ali u pojedinim slučajevima će to imati loše posljedice za njegovo dentalno zdravlje ili tretman. Stomatolog može imati poteškoća u radu bez RTG snimke kod implantiranja, vađenja zuba, problema sa korijenskim kanalom ili dijagnostike zubobolje.

Suvremeni RTG snimci su odmah gotovi i lako ih je dostaviti mailom na potrebnu adresu.

Ukratko, zubni RTG omogućuje otkrivanje skrivenih dentalnih problema, predviđanje budućih komplikacija i donošenje boljih odluka o planovima liječenja. Uz pravilnu procjenu stomatologa o njihovoj nužnosti i upotrebu sigurnosne zaštite, pacijent može biti miran u vezi svog zdravlja.


Imate pitanja o zubnom RTG-u, ali Vam je ograničeno kretanje?

Rezervirajte svoj termin za besplatne online konzultacije

 

 

Što kad vam strada zdravi zub u nesreći?

Avulzija zuba i terapija

 
 

Avulzija zuba je dentalna trauma u kojoj je cijeli zub u potpunosti prisilno izvađen ili izbijen iz svog ležišta (iz pripadajuće zubne čašice) zbog naglog udarca ili ozljede, što se može dogoditi tijekom sportskih aktivnosti, nesreće ili čak uslijed grickanja tvrde hrane.

U svakoj su dobi dentalne traume moguće, ipak one se najčešće dešavaju u dječijem uzrastu i to u toku druge i treće godine starosti (povrede mliječnih zuba) i devete i desete godine (povrijeđeni trajan zub). Ovoj vrsti ozljede i povredama tkiva su najizloženiji gornji središnji sjekutići zbog svog oblika, veličine i položaja u zubnom nizu.

Ova povreda viđa se kod 0.5%–16% svih dentalnih trauma i najčešće su pogođeni gornji centralni sjekutići zbog svoje pozicije, oblika i veličine.

 

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.

 

Simptomi avulzije ili traumatskog izbijanja izbijanja zuba

 
 1.  Izgubljen zub: Očigledan simptom avulzije je potpuno izbijanje zuba iz zubne alveole. Može se primijetiti prazno mjesto gdje je zub nekada bio.
 2.  Krvarenje: Ozljeda može uzrokovati krvarenje u području zuba i usne šupljine.
 3.  Bol: Osoba može osjećati jaku bol u području izbijenog zuba. Bol može biti konstantna ili se pogoršavati prilikom žvakanja ili dodirivanja zahvaćenog područja.
 4.  Oteklina: Oteklina u području zuba može biti prisutna kao reakcija na ozljedu.
 5.  Ogrebotine i razderotine: Trauma može uzrokovati ogrebotine i razderotine u području lica i usne šupljine.

Važno je napomenuti da su ovi simptomi općeniti i mogu se razlikovati ovisno o individualnim slučajevima.

 

Što napraviti ako se desi avulzija?

Ako se avulzija dogodi, prvo treba provjeriti dob osobe i o kojem zubu je riječ i da li se radi o trajnom ili mliječnom zubu, jer se replantacija(postupak vraćanja zuba) mliječnog zuba ne preporučuje.

 • Isprati zub mlazom hladne vode.
 • Ako je moguće, zub treba vratiti u alveolu što je prije (repozicija).
 • Ako to nije moguće, zub treba staviti u transportni medij – mlijeko, obična voda, slina ili fiziološke otopina, kako bi se izbjegla dehidracija površine korijena zuba.
 • Nakon toga, zub treba što prije isti dan odnijeti stomatologu radi daljnje obrade.
 • Optimalno vrijeme za uspjeh replantacije je 30 minuta do 2 sata nakon izbijanja zuba.

Važno je napomenuti da je brzina jedan od najbitnijih faktora za uspjeh terapije avulzije zuba, stoga je brza reakcija roditelja, osobe u pratnji ili osobe koja je doživjela ozljedu vrlo važna kako bi se povećale šanse za uspješno vraćanje izbijenog zuba.

Mnogi pacijenti osim ozljeđenih zubi imaju ozljede i povrede cakline i dentina, tvrdih zubnih tkiva i pulpemekih tkiva, usnice ili čeljusti koje krvare. Terapija povrede tvrdih zubnih tkiva i pulpe zavisi od težine same povrede, te da li je u pitanju stalni ili mliječni zub. Prilikom avulzije zuba treba napraviti pregled i provjeriti postoje li povrede koje su potencijalno opasne za život. Pritom osim na vanjske znakove ozljeda (krvarenja, ogrebotine, razderotine tkiva, prijelome i dr.) treba pripaziti na simptome poput amnezije, nesvijesti, povraćanja i glavobolje, jer mogu upućivati na potres mozga i zahtijevaju neurološku obradu.

Stomatologu je anamneza od iznimne važnosti, jer osim općih podataka pacijenta, saznaje vrijeme, mjesto i način na koji je povreda zuba nastala, te dob povrijeđenog pacijenta. To mu sve daje uvid u podatak da li je povrijeđeni zub sa završenim ili nezavršenim rastom i razvojem korijena.

 

Koje korake poduzeti nakon avulzije zuba?

 1. Ne paničarite: Ostanite smireni i pokušajte ublažiti anksioznost kako biste jasnije razmišljali.
 2. Prikupite zub: Utvrditi o kojem zubu se radi te da li je mliječni ili stalni zub. Ako je traumatizirani zub stalni zub, potrebno je potražiti izbijeni zub.
 3. Isperite zub: Pažljivo podignite zub držeći ga za krunu, izbjegavajući dodirivanje korijena. Ako je zub nije čist, nježno ga isperite vodom ili fiziološkom otopinom. Ne koristite sapun, deterdžent ili bilo koju kemikaliju.
 4. Povratak u ležište: Ako je moguće, pokušajte nježno izbijeni zub vratiti što prije u alveolu (u svoje ležište). Pripazite da ne okrenete zub i pravilno ga smjestite.
 5. Transport: Ako ne možete vratiti izbijeni zub u svoje ležište, stavite ga u specijalizirani medij – mlijeko, slanu otopinu ili slinu kako biste ga održali vlažnim prije nego što stignete do stomatologa.

 

Koje su terapije za avulziju zuba?

Fraktura cakline zahtijeva nadoknadu izgubljenog dijela cakline kompozitnim materijalom, a ukoliko je u pitanju fraktura cakline mliječnog zuba, oštre rubove je potrebno zaobliti gumicom. Razlikujemo ozljede tvrdih zubnih tkiva i pulpe, ozljede parodontnog tkiva, te ozljede gingive i sluznice usta.

Kada se radi o terapijama za avulziju zuba, postoji nekoliko opcija koje stomatolog može preporučiti ovisno o stanju zuba i okolnostima ozljede, a one su sljedeće:

 1. Replantacija zuba (postupak vraćanja zuba): U nekim slučajevima, ako je zub pravilno pripremljen i brzo vraćen u svoje ležište, replantacija zuba može biti moguća. Vraćeni zub se pod lokalnom anestezijom fiksira kako bi se osiguralo učvršćivanje zuba u kosti, što se postiže različitim vrstama splintova. Ova terapija može pomoći u razvoju korijena izbijenog zuba i ponovnom uspostavljanju funkcije i estetike zuba.
 2. Postavljanje zubnih implantata: Ako replantacija nije moguća ili nije uspješna, stomatolog može preporučiti postavljanje zubnog implantata kako bi zamijenio izgubljeni zub. Zubni implantati su trajna i estetski privlačna opcija za obnovu osmijeha.
 3. Most ili protezaU nekim slučajevima, stomatolog može preporučiti izradu mosta ili proteze kako bi nadoknadio izgubljeni zub. Ove terapije mogu pomoći u vraćanju funkcionalnosti žvakanja i očuvanju strukture okolnih zuba.
 4. Endodontska terapija: Ako je korijen zuba oštećen, stomatolog može preporučiti endodontski tretman (liječenje korijena) kako bi očuvao zub. Ova terapija može pomoći u uklanjanju infekcije i očuvanju prirodnog zuba.
 5. Estetske terapije: Nakon što se zub stabilizira, mogu biti potrebne estetske terapije poput izbjeljivanja ili ljuskica kako bi se postigao prirodan izgled zuba. Ove terapije mogu poboljšati estetiku osmijeha i vratiti samopouzdanje.

Redoviti posjeti stomatologu i preventivne mjere poput nošenja zaštitne opreme prilikom sportskih aktivnosti mogu pomoći u sprječavanju povreda i ozljeda zuba.

 

Zaključak

Avulzija zuba ubraja se u ozljedu parodontnog tkiva kod djece i odraslih, a ozljede u slučaju avulzije nastaju zbog direktne ili indirektne traume usljed padova, prometnih ili sportskih nezgoda. Preporučuje se što prije potražiti stomatološku pomoć, jer pravilna i pravovremena reakcija u tom slučaju je izuzetno važna kako bi se zub sačuvao. Potrebno stići u istom danu, što prije do stomatološke ordinacije kako bi se pravilno zbrinula ozljeda i smanjile moguće komplikacije. Stomatolog će vam procijeniti stanje zuba i preporučiti odgovarajuću terapiju.

Avulzija može biti neugodno iskustvo, ali u našem dentalnom centru Videntis možete bezbolno, brzo i kvalitetno obnoviti vaš osmijeh i sve funkcionalnosti vaših zuba.

Slijedimo najnovije metode i tehnologije u stomatologiji kako bismo osigurali najbolje rezultate za naše pacijente. A koje je rješenje je idealno za Vas ovisi o vašem kompletnom zdravstvenom stanju, stanju preostalih zuba, održavanju oralne higijene, te o osobnim navikama i načinu života.

Naši stručnjaci će pažljivo pažljivo procijeniti stanje vašeg zuba kako bi odabrali najbolji plan terapije za obnovu vašeg zuba koji će vam omogućiti povratak osmijehu kojeg zaslužujete i koji ste nekada imali. Naša predanost kvaliteti i brizi za pacijente je ono što nas ističe, jer uz našu terapiju, možete biti sigurni da ćete biti u sigurnim rukama.

 

Nadamo se da su vam ove informacije bile korisne. Pratite nas i dalje za više edukacijskih i informativnih članaka o raznim stomatološkim temama.

 

Za besplatne konzultacije, za profesionalnu dentalnu uslugu i sva vaša dodatna pitanja slobodno nam se javite u naš dentalni centar Videntis na

1)   +385 1 5515 300 ili +385 91 5897 018

2)   https://calendly.com/videntis/konzultacije

3)   https://videntis.eu/kontakt/

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.