Welcome to website

10 namirnica koje trebate izbjegavati ako nosite zubne proteze Page 1 of 0 - Videntis Dental centar

10 namirnica koje trebate izbjegavati ako nosite zubne proteze

Hrana i zubne proteze

Ako ste u konzultaciji sa svojim stomatologom odlučili da su zubne proteze najbolje rješenje za vas, očekuju vas neke prilagodbe. Jedna od njih je veća pozornost na namirnice koje konzumirate, jer zahtijevaju sposobnost žvakanja, što nije lak zadatak ako ste upravo dobili nove zubne proteze. To ne znači nužno da se morate odreći svojih životnih radosti, ali neke namirnice bi trebali izbjegavati. Bilo da nosite potpunu ili djelomičnu protezu, rješenje je u pronalasku ravnoteže u načinu na koji konzumirate namirnice.

Sa novim zubnim protezama vaši se mišići lica prilagođavaju promjenama zagriza te položaja jezika, usana i obraza. Tijekom razdoblja prilagodbe dolazi do povećane proizvodnje sline u vašim ustima i zubne proteze vam mogu ponekad skliznuti. Mogu se pojaviti i manje ranice ispod zubnih proteza.

Kada dobijete nove zubne proteze trebate započeti sa prehranom koja je mekana i ne zahtjeva puno žvakanja, kako ne bi opteretili desni te uzrokovali iritacije i upale.

 • Za početak možete jesti namirnice poput pečenih jaja, pire krumpira ili batata, pudinga, naribanih jabuka, kašica, griza i ostale mekane hrane kojom nećete prenaprezati mišiće čeljusti.
 • Prije konzumiranja tople hrane isprobajte ju na usnama jer uslijed izolacijskog učinka proteza možda nećete imati punu procjenu topline. Oprezno sa vrućom hranom i napitcima.
 • Ne zadržavajte tekućinu u ustima jer to može olabaviti donju protezu.
 • Izbjegavajte začinjenu hranu jer može uzrokovati peckanje ako imate ranice ili iritacije od proteze.
 • Promjene u okusima su normalne na početku. Slana i gorka hrana može imati drugačiju senzaciju, ali osjet okusa će se s vremenom vratiti na staro.

Nakon faze mekane hrane možete prijeći na čvrstu, uz mjere opreza. Režite hranu na sitne komadiće, pazite kako žvačete i jedite što sporije.

 • Kad žvačete, ravnomjerno rasporedite hranu s obje strane na stražnjem dijelu usta, kako bi održali svoje proteze stabilnima dok jedete.
 • Žvačite polako i temeljno prije gutanja. Nemojte gutati velike neprožvakane komade jer biste  mogli imati problema s probavom ili se izložiti opasnosti gušenja.
 • Svježe voće i povrće nasjeckajte na vrlo tanke kriške ili sitne komade koje je lako žvakati.
 • Konzumiranje vode uz obrok će vam pomoći da lakše žvačete i gutate te spriječiti lijepljenje hrane.
 • Izbjegavajte tvrdu, gumenu i ljepljivu hranu.
 • Odabir vezivnog sredstva za protezu je značajan za stabilnost i održavanje čistoće pa pripazite da je vaš odabir efektivan. Možete se konzultirati sa vašim stomatologom.

Nakon što se potpuno prilagodite nošenju zubne proteze, trebali biste moći jesti gotovo sve. Međutim, postoje namirnica koje bi trebali jesti vrlo oprezno ili izbjegavati:

1. Kava i čaj

Vaši omiljeni napitci nisu loši u malim količinama i neće vam obojati proteze u većoj mjeri nego prirodne zube, ali mogu vas dehidrirati i isušiti usta. Kad nosite proteze suhoća usta može uzrokovati iritaciju desni uslijed trenja proteze. Pokušajte piti više vode ako konzumirate čaj ili kavu ili se prebacite na verzije bez kofeina.

2. Kokice i druge slane grickalice

Grickalice koje imaju tvrde ili oštre dijelove se mogu zabiti ispod proteza i uzrokovati bol.

3. Tvrdi i meki bomboni

Tvrdi bomboni mogu uzrokovati lom proteze. Mekani, ljepljivi slatkiši koje žvačete u ustima su loša opcija jer vam mogu pomaknuti protezu iz svog mjesta.

4. Orašasti plodovi

Sitne čestice vam se mogu uvući između proteze, ali i način na koji konzumirate orašaste plodove može učiniti vašu protezu nestabilnom. Nositelji proteza trebaju žvakati s obje strane usta jer žvakanje na jednoj strani, kao što je slučaj kod orašastih plodova, može olabaviti protezu. Razmislite o opciji grickanja maslina bez koštica, grožđa i bobica bez koštica kao zdravijoj i boljoj opciji.

5. Kruh i peciva sa sjemenkama

Sjemenke mogu biti dosta oštre i zaglaviti ispod proteze i dobro ih je izbjegavati. U ovo situaciji mak  i sezam nisu vaši prijatelji.

6. Tvrde žitarice

Konzumiranjem tvrdih žitarica koje su možda vaš omiljeni doručak možete oštetiti protezu pa je dobro da ih zamijenite nekom mekšom verzijom ili držite dulje potopljene u mlijeku kako bi omekšale.

7. Mesni odrezak

Hrana koju je teško žvakati, poput odreska, može destabilizirati protezu ali i uzrokovati bolna mjesta ispod proteze uslijed pritiska. Taj problem možete riješiti tako da meso nasjeckate na vrlo sitne komadiće ili pripremite mljeveno meso i mekše meso poput ribe ili piletine.

8. Svježe voće i povrće

Nipošto ne smijete izbaciti svježe voće i povrće iz prehrane, ali budite oprezni sa nekim tvrdim komadima poput jabuka, mrkve, kukuruza jer tvrda hrana uzrokuje pritisak na sjekutiće i može dislocirati vašu protezu. Jedna od dobrih opcija je da nabavite blender i pripremate ukusne smoothije od voća, povrća ili njihove kombinacije.

9. Žvakaće gume

Uz opasnost žvakanja na jednoj strani, žvakaće gume mogu uzrokovati savijanje žice između nosača proteze.

10. Gazirana pića

Kombinacija kiseline i šećera loša je za zube i za desni te može oslabiti ljepilo koje drži protezu.

Na što još trebate pripaziti:

 • Nemojte proteze prati vrućom vodom i pazite da vam se ne isuše. Ako ih nemate u ustima, odložite ih u posudu sa vodom ili sredstvom za čišćenje proteza.
 • Nemojte zaboraviti četkati vaše proteze svaki dan kako bi izbjegli nakupljanje plaka i bojanje proteze od hrane i pića koje konzumirate.
 • Ako vas proteze počnu žuljati, ispadati ili primijetite neki problem s njima, obratite se svom stomatologu.

 


Imate pitanja o zubnim protezama, ali Vam je ograničeno kretanje?

Rezervirajte svoj termin za besplatne online konzultacije

 

 

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.