Welcome to website

Oporavak i vađenje konaca nakon operacije zuba | Videntis Dental centar

Kako izgleda oporavak i vađenje konaca nakon operacije zuba?

Operacije zuba standardni su postupci u stomatologiji, a neke od mogućih operacija su operacija korijena zuba, operacija zubnog mesa, operacija umnjaka, operacija čeljusti, te operacija ciste na zubu. Od svih ovih operacija u oralnoj kirurgiji, najčešći je operativni zahvat vađenja umnjaka, operacija korijena zuba, tj. apikotomija te klasično vađenje zuba.

Ako želite saznati kako izgleda oporavak i vađenje konaca nakon ovih operacija zuba, ovaj blog tekst je za vas te vas pozivamo na nastavak čitanja.

Operacija umnjaka i oporavak

S obzirom na to da su umnjaci zubi koji niču zadnji te da za njih nema mjesta u čeljusti, često se događa da je rast umnjaka popraćen bolnom upalom okolnog zubnog mesa koja se dodatno komplicira otežanim otvaranjem usta, lošim zadahom te povišenom tjelesnom temperaturom.

Kako u čeljusti nema mjesta za nicanje novih zuba, umnjaci ne mogu izbiti te ih je zbog toga potrebno izvaditi.

Operacija umnjaka izvodi se u lokalnoj anesteziji te je u potpunosti bezbolna. Preporuka je da pacijent na operaciju dođe odmoran i sit kako bi bio spreman na operativni zahvat.

Postoperativni oporavak možemo podijeliti u dvije faze: 24 satni oporavak nakon same operacije te potpuni oporavak koji može trajati do dva tjedna.

Tijekom prva 24 sata nakon operacije preporučeno je da pacijent izbjegava tjelesnu aktivnost, ispiranje usta tekućinom, pljuvanje, pušenje, alkohol kao i vruće tekućine poput čaja ili juhe. Naime, potrebno je izbjegavati aktivnosti koje bi mogle izbaciti krvne ugruške koji se stvaraju u praznoj zubnoj čašici, a koji pomažu u procesu zacjeljivanja.

Što se, pak, tiče potpunog postoperativnog oporavka preporuka je da u prvim danima nakon operacije kutnjaka izbjegavate naporne fizičke aktivnosti, koristite dodatni jastuk za podupiranje glave tijekom spavanja, kao i da, nakon jela, usta isperete antiseptičkom vodicom za ispiranje usta (ali ne i u prva 24 sata nakon operacije!) te da to redovito ponavljate tijekom svih dva tjedna, do potpunog oporavka.

Vađenje konaca nakon operacije umnjaka

Što se tiče vađenja konaca nakon operacije umnjaka, uobičajeno je da se konci vade sedam do deset dana nakon operacije, ovisno o složenosti operativnog zahvata.

Što jesti nakon operacije umnjaka?

U prvim danima nakon operacije umnjaka preporuka je da jedete meku ili tekuću hranu i to, po mogućnosti da istu jedete uz izbjegavanje žvakanja hrane na mjestima gdje je izvršen operativni zahvat vađenja umnjaka.

Operacija korijena zuba i oporavak

Jedan od čestih zahvata oralne kirurgije jest i operacija korijena zuba, tj. apikotomija. Radi se o kirurškom uklanjanju vrška korijena zuba zajedno s okolnim upaljenim ili inficiranim tkivom, a u svrhu sprječavanja gubitka zuba zahvaćenog upalnim procesom.

Što se tiče oporavka, u većini slučajeva, pacijentima je potrebno samo nekoliko dana do potpunog oporavka, a iritacija i bol se može osjećati prvih 24 do 48 sati. Bol možete ublažiti primjenom hladnog obloga ili određenim lijekovima protiv bolova koji se izdaju bez recepta. Treba naglasiti da ova operacija ne utječe na oralnu higijenu tako da nema potrebe preskakati pranje zuba i čišćenje zubnim koncem tijekom procesa oporavka.

Najčešća pitanja vezana za operaciju zuba

Oteklina nakon operacije kutnjaka

U razdoblju od dva tjedna nakon operacije kutnjaka moguća je oteklina u ustima i obrazima. Ista se može smanjiti uz lagano pritiskanje hladne tkanine na lice. Također je moguće da će biti prisutne blage, ali vidljive modrice na obrazu, ukočena i bolna čeljust, neugodan okus u ustima te utrnulost lica, usana ili jezika. Ova utrnulost nije uobičajena, ali se zna dogoditi te nema mjesta brizi.

Tjelesna aktivnost nakon vađenja zuba

Većina oralnih kirurga savjetuje pacijentima da izbjegavaju tjelesni napor prva 24 sata nakon operacije. Vježbanje može dovesti do povećanja krvnog tlaka, što može uzrokovati krvarenje na mjestu vađenja zuba. Najgore od svega, krvni ugrušak koji raste na području ekstrakcije može se pomaknuti, što može dovesti do nepotrebnih komplikacija.

S druge, pak, strane, nakon operacije kutnjaka, ne preporučuje se teža fizička aktivnost i do nekoliko dana, kako bi postoperativni oporavak tekao glatko i bez komplikacija.

Kava nakon vađenja zuba

S obzirom na to da kofein može usporiti proces zalječenja, preporuka je da se kava ne pije nekoliko dana nakon vađenja zuba.

Operacija zuba u dentalnom centru Videntis

Oralna kirurgija jedna je od standardnih stomatoloških usluga u dentalnom centru Videntis, a u sklopu nje pružamo sljedeće stomatološke usluge: vađenje zuba, vađenje impaktiranih i retiniranih umnjaka, kao i resekciju korijena zuba (poznatu i kao apikotomija).

Stoga, ako vam je potreban stomatološki operativni zahvat, ne dvojite i ne odgađajte neizbježno, već nam se javite i dogovorite pregled.

Obratite nam se s povjerenjem, tu smo kako bismo vam pomogli,

Vaš dentalni centar Videntis

Što kad vam strada zdravi zub u nesreći?

Avulzija zuba i terapija

 
 

Avulzija zuba je dentalna trauma u kojoj je cijeli zub u potpunosti prisilno izvađen ili izbijen iz svog ležišta (iz pripadajuće zubne čašice) zbog naglog udarca ili ozljede, što se može dogoditi tijekom sportskih aktivnosti, nesreće ili čak uslijed grickanja tvrde hrane.

U svakoj su dobi dentalne traume moguće, ipak one se najčešće dešavaju u dječijem uzrastu i to u toku druge i treće godine starosti (povrede mliječnih zuba) i devete i desete godine (povrijeđeni trajan zub). Ovoj vrsti ozljede i povredama tkiva su najizloženiji gornji središnji sjekutići zbog svog oblika, veličine i položaja u zubnom nizu.

Ova povreda viđa se kod 0.5%–16% svih dentalnih trauma i najčešće su pogođeni gornji centralni sjekutići zbog svoje pozicije, oblika i veličine.

 

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.

 

Simptomi avulzije ili traumatskog izbijanja izbijanja zuba

 
 1.  Izgubljen zub: Očigledan simptom avulzije je potpuno izbijanje zuba iz zubne alveole. Može se primijetiti prazno mjesto gdje je zub nekada bio.
 2.  Krvarenje: Ozljeda može uzrokovati krvarenje u području zuba i usne šupljine.
 3.  Bol: Osoba može osjećati jaku bol u području izbijenog zuba. Bol može biti konstantna ili se pogoršavati prilikom žvakanja ili dodirivanja zahvaćenog područja.
 4.  Oteklina: Oteklina u području zuba može biti prisutna kao reakcija na ozljedu.
 5.  Ogrebotine i razderotine: Trauma može uzrokovati ogrebotine i razderotine u području lica i usne šupljine.

Važno je napomenuti da su ovi simptomi općeniti i mogu se razlikovati ovisno o individualnim slučajevima.

 

Što napraviti ako se desi avulzija?

Ako se avulzija dogodi, prvo treba provjeriti dob osobe i o kojem zubu je riječ i da li se radi o trajnom ili mliječnom zubu, jer se replantacija(postupak vraćanja zuba) mliječnog zuba ne preporučuje.

 • Isprati zub mlazom hladne vode.
 • Ako je moguće, zub treba vratiti u alveolu što je prije (repozicija).
 • Ako to nije moguće, zub treba staviti u transportni medij – mlijeko, obična voda, slina ili fiziološke otopina, kako bi se izbjegla dehidracija površine korijena zuba.
 • Nakon toga, zub treba što prije isti dan odnijeti stomatologu radi daljnje obrade.
 • Optimalno vrijeme za uspjeh replantacije je 30 minuta do 2 sata nakon izbijanja zuba.

Važno je napomenuti da je brzina jedan od najbitnijih faktora za uspjeh terapije avulzije zuba, stoga je brza reakcija roditelja, osobe u pratnji ili osobe koja je doživjela ozljedu vrlo važna kako bi se povećale šanse za uspješno vraćanje izbijenog zuba.

Mnogi pacijenti osim ozljeđenih zubi imaju ozljede i povrede cakline i dentina, tvrdih zubnih tkiva i pulpemekih tkiva, usnice ili čeljusti koje krvare. Terapija povrede tvrdih zubnih tkiva i pulpe zavisi od težine same povrede, te da li je u pitanju stalni ili mliječni zub. Prilikom avulzije zuba treba napraviti pregled i provjeriti postoje li povrede koje su potencijalno opasne za život. Pritom osim na vanjske znakove ozljeda (krvarenja, ogrebotine, razderotine tkiva, prijelome i dr.) treba pripaziti na simptome poput amnezije, nesvijesti, povraćanja i glavobolje, jer mogu upućivati na potres mozga i zahtijevaju neurološku obradu.

Stomatologu je anamneza od iznimne važnosti, jer osim općih podataka pacijenta, saznaje vrijeme, mjesto i način na koji je povreda zuba nastala, te dob povrijeđenog pacijenta. To mu sve daje uvid u podatak da li je povrijeđeni zub sa završenim ili nezavršenim rastom i razvojem korijena.

 

Koje korake poduzeti nakon avulzije zuba?

 1. Ne paničarite: Ostanite smireni i pokušajte ublažiti anksioznost kako biste jasnije razmišljali.
 2. Prikupite zub: Utvrditi o kojem zubu se radi te da li je mliječni ili stalni zub. Ako je traumatizirani zub stalni zub, potrebno je potražiti izbijeni zub.
 3. Isperite zub: Pažljivo podignite zub držeći ga za krunu, izbjegavajući dodirivanje korijena. Ako je zub nije čist, nježno ga isperite vodom ili fiziološkom otopinom. Ne koristite sapun, deterdžent ili bilo koju kemikaliju.
 4. Povratak u ležište: Ako je moguće, pokušajte nježno izbijeni zub vratiti što prije u alveolu (u svoje ležište). Pripazite da ne okrenete zub i pravilno ga smjestite.
 5. Transport: Ako ne možete vratiti izbijeni zub u svoje ležište, stavite ga u specijalizirani medij – mlijeko, slanu otopinu ili slinu kako biste ga održali vlažnim prije nego što stignete do stomatologa.

 

Koje su terapije za avulziju zuba?

Fraktura cakline zahtijeva nadoknadu izgubljenog dijela cakline kompozitnim materijalom, a ukoliko je u pitanju fraktura cakline mliječnog zuba, oštre rubove je potrebno zaobliti gumicom. Razlikujemo ozljede tvrdih zubnih tkiva i pulpe, ozljede parodontnog tkiva, te ozljede gingive i sluznice usta.

Kada se radi o terapijama za avulziju zuba, postoji nekoliko opcija koje stomatolog može preporučiti ovisno o stanju zuba i okolnostima ozljede, a one su sljedeće:

 1. Replantacija zuba (postupak vraćanja zuba): U nekim slučajevima, ako je zub pravilno pripremljen i brzo vraćen u svoje ležište, replantacija zuba može biti moguća. Vraćeni zub se pod lokalnom anestezijom fiksira kako bi se osiguralo učvršćivanje zuba u kosti, što se postiže različitim vrstama splintova. Ova terapija može pomoći u razvoju korijena izbijenog zuba i ponovnom uspostavljanju funkcije i estetike zuba.
 2. Postavljanje zubnih implantata: Ako replantacija nije moguća ili nije uspješna, stomatolog može preporučiti postavljanje zubnog implantata kako bi zamijenio izgubljeni zub. Zubni implantati su trajna i estetski privlačna opcija za obnovu osmijeha.
 3. Most ili protezaU nekim slučajevima, stomatolog može preporučiti izradu mosta ili proteze kako bi nadoknadio izgubljeni zub. Ove terapije mogu pomoći u vraćanju funkcionalnosti žvakanja i očuvanju strukture okolnih zuba.
 4. Endodontska terapija: Ako je korijen zuba oštećen, stomatolog može preporučiti endodontski tretman (liječenje korijena) kako bi očuvao zub. Ova terapija može pomoći u uklanjanju infekcije i očuvanju prirodnog zuba.
 5. Estetske terapije: Nakon što se zub stabilizira, mogu biti potrebne estetske terapije poput izbjeljivanja ili ljuskica kako bi se postigao prirodan izgled zuba. Ove terapije mogu poboljšati estetiku osmijeha i vratiti samopouzdanje.

Redoviti posjeti stomatologu i preventivne mjere poput nošenja zaštitne opreme prilikom sportskih aktivnosti mogu pomoći u sprječavanju povreda i ozljeda zuba.

 

Zaključak

Avulzija zuba ubraja se u ozljedu parodontnog tkiva kod djece i odraslih, a ozljede u slučaju avulzije nastaju zbog direktne ili indirektne traume usljed padova, prometnih ili sportskih nezgoda. Preporučuje se što prije potražiti stomatološku pomoć, jer pravilna i pravovremena reakcija u tom slučaju je izuzetno važna kako bi se zub sačuvao. Potrebno stići u istom danu, što prije do stomatološke ordinacije kako bi se pravilno zbrinula ozljeda i smanjile moguće komplikacije. Stomatolog će vam procijeniti stanje zuba i preporučiti odgovarajuću terapiju.

Avulzija može biti neugodno iskustvo, ali u našem dentalnom centru Videntis možete bezbolno, brzo i kvalitetno obnoviti vaš osmijeh i sve funkcionalnosti vaših zuba.

Slijedimo najnovije metode i tehnologije u stomatologiji kako bismo osigurali najbolje rezultate za naše pacijente. A koje je rješenje je idealno za Vas ovisi o vašem kompletnom zdravstvenom stanju, stanju preostalih zuba, održavanju oralne higijene, te o osobnim navikama i načinu života.

Naši stručnjaci će pažljivo pažljivo procijeniti stanje vašeg zuba kako bi odabrali najbolji plan terapije za obnovu vašeg zuba koji će vam omogućiti povratak osmijehu kojeg zaslužujete i koji ste nekada imali. Naša predanost kvaliteti i brizi za pacijente je ono što nas ističe, jer uz našu terapiju, možete biti sigurni da ćete biti u sigurnim rukama.

 

Nadamo se da su vam ove informacije bile korisne. Pratite nas i dalje za više edukacijskih i informativnih članaka o raznim stomatološkim temama.

 

Za besplatne konzultacije, za profesionalnu dentalnu uslugu i sva vaša dodatna pitanja slobodno nam se javite u naš dentalni centar Videntis na

1)   +385 1 5515 300 ili +385 91 5897 018

2)   https://calendly.com/videntis/konzultacije

3)   https://videntis.eu/kontakt/

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.