Welcome to website

Oporavak i vađenje konaca nakon operacije zuba | Videntis Dental centar

Kako izgleda oporavak i vađenje konaca nakon operacije zuba?

Operacije zuba standardni su postupci u stomatologiji, a neke od mogućih operacija su operacija korijena zuba, operacija zubnog mesa, operacija umnjaka, operacija čeljusti, te operacija ciste na zubu. Od svih ovih operacija u oralnoj kirurgiji, najčešći je operativni zahvat vađenja umnjaka, operacija korijena zuba, tj. apikotomija te klasično vađenje zuba.

Ako želite saznati kako izgleda oporavak i vađenje konaca nakon ovih operacija zuba, ovaj blog tekst je za vas te vas pozivamo na nastavak čitanja.

Operacija umnjaka i oporavak

S obzirom na to da su umnjaci zubi koji niču zadnji te da za njih nema mjesta u čeljusti, često se događa da je rast umnjaka popraćen bolnom upalom okolnog zubnog mesa koja se dodatno komplicira otežanim otvaranjem usta, lošim zadahom te povišenom tjelesnom temperaturom.

Kako u čeljusti nema mjesta za nicanje novih zuba, umnjaci ne mogu izbiti te ih je zbog toga potrebno izvaditi.

Operacija umnjaka izvodi se u lokalnoj anesteziji te je u potpunosti bezbolna. Preporuka je da pacijent na operaciju dođe odmoran i sit kako bi bio spreman na operativni zahvat.

Postoperativni oporavak možemo podijeliti u dvije faze: 24 satni oporavak nakon same operacije te potpuni oporavak koji može trajati do dva tjedna.

Tijekom prva 24 sata nakon operacije preporučeno je da pacijent izbjegava tjelesnu aktivnost, ispiranje usta tekućinom, pljuvanje, pušenje, alkohol kao i vruće tekućine poput čaja ili juhe. Naime, potrebno je izbjegavati aktivnosti koje bi mogle izbaciti krvne ugruške koji se stvaraju u praznoj zubnoj čašici, a koji pomažu u procesu zacjeljivanja.

Što se, pak, tiče potpunog postoperativnog oporavka preporuka je da u prvim danima nakon operacije kutnjaka izbjegavate naporne fizičke aktivnosti, koristite dodatni jastuk za podupiranje glave tijekom spavanja, kao i da, nakon jela, usta isperete antiseptičkom vodicom za ispiranje usta (ali ne i u prva 24 sata nakon operacije!) te da to redovito ponavljate tijekom svih dva tjedna, do potpunog oporavka.

Vađenje konaca nakon operacije umnjaka

Što se tiče vađenja konaca nakon operacije umnjaka, uobičajeno je da se konci vade sedam do deset dana nakon operacije, ovisno o složenosti operativnog zahvata.

Što jesti nakon operacije umnjaka?

U prvim danima nakon operacije umnjaka preporuka je da jedete meku ili tekuću hranu i to, po mogućnosti da istu jedete uz izbjegavanje žvakanja hrane na mjestima gdje je izvršen operativni zahvat vađenja umnjaka.

Operacija korijena zuba i oporavak

Jedan od čestih zahvata oralne kirurgije jest i operacija korijena zuba, tj. apikotomija. Radi se o kirurškom uklanjanju vrška korijena zuba zajedno s okolnim upaljenim ili inficiranim tkivom, a u svrhu sprječavanja gubitka zuba zahvaćenog upalnim procesom.

Što se tiče oporavka, u većini slučajeva, pacijentima je potrebno samo nekoliko dana do potpunog oporavka, a iritacija i bol se može osjećati prvih 24 do 48 sati. Bol možete ublažiti primjenom hladnog obloga ili određenim lijekovima protiv bolova koji se izdaju bez recepta. Treba naglasiti da ova operacija ne utječe na oralnu higijenu tako da nema potrebe preskakati pranje zuba i čišćenje zubnim koncem tijekom procesa oporavka.

Najčešća pitanja vezana za operaciju zuba

Oteklina nakon operacije kutnjaka

U razdoblju od dva tjedna nakon operacije kutnjaka moguća je oteklina u ustima i obrazima. Ista se može smanjiti uz lagano pritiskanje hladne tkanine na lice. Također je moguće da će biti prisutne blage, ali vidljive modrice na obrazu, ukočena i bolna čeljust, neugodan okus u ustima te utrnulost lica, usana ili jezika. Ova utrnulost nije uobičajena, ali se zna dogoditi te nema mjesta brizi.

Tjelesna aktivnost nakon vađenja zuba

Većina oralnih kirurga savjetuje pacijentima da izbjegavaju tjelesni napor prva 24 sata nakon operacije. Vježbanje može dovesti do povećanja krvnog tlaka, što može uzrokovati krvarenje na mjestu vađenja zuba. Najgore od svega, krvni ugrušak koji raste na području ekstrakcije može se pomaknuti, što može dovesti do nepotrebnih komplikacija.

S druge, pak, strane, nakon operacije kutnjaka, ne preporučuje se teža fizička aktivnost i do nekoliko dana, kako bi postoperativni oporavak tekao glatko i bez komplikacija.

Kava nakon vađenja zuba

S obzirom na to da kofein može usporiti proces zalječenja, preporuka je da se kava ne pije nekoliko dana nakon vađenja zuba.

Operacija zuba u dentalnom centru Videntis

Oralna kirurgija jedna je od standardnih stomatoloških usluga u dentalnom centru Videntis, a u sklopu nje pružamo sljedeće stomatološke usluge: vađenje zuba, vađenje impaktiranih i retiniranih umnjaka, kao i resekciju korijena zuba (poznatu i kao apikotomija).

Stoga, ako vam je potreban stomatološki operativni zahvat, ne dvojite i ne odgađajte neizbježno, već nam se javite i dogovorite pregled.

Obratite nam se s povjerenjem, tu smo kako bismo vam pomogli,

Vaš dentalni centar Videntis

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.