Welcome to website

Oralno zdravlje i zdravlje cjelokupnog organizma su povezani Page 1 of 0 - Videntis Dental centar

Oralno zdravlje i zdravlje cjelokupnog organizma su povezani

Jeste li znali da vaše oralno zdravlje nudi naznake o zdravlju vašeg cjelokupnog organizma? Da, problemi u ustima mogu utjecati na ostatak vašeg tijela.

Kao i u drugim područjima tijela, u ustima se nakupljaju bakterije – uglavnom bezopasne. Ali usta su ulazna točka za vaše probavne i respiratorne puteve, a neke od tih bakterija mogu uzrokovati bolesti. Zdrav imunitet i dobra oralna higijena, kao što su svakodnevno četkanje i korištenje zubnog konca, drže bakterije pod nadzorom. Međutim, bez odgovarajuće oralne higijene, bakterije mogu dostići razinu koja  uzrokuje oralne infekcije – propadanje zuba i bolesti desni. Bitan je i dobar protok sline. Slina ispire hranu i neutralizira kiseline koje stvaraju bakterije u ustima, pomažući zaštititi vas od mikroba koji se umnožavaju i dovode do bolesti.

Neke studije pokazuju da oralne bakterije i upala povezana s teškim oblikom bolesti desni (parodontitis) mogu igrati ulogu u nekim bolestima, uključujući:

  • Endokarditis: Riječ je o upalnoj bolesti koja zahvaća srčane zaliske, najčešće bakterijske ili gljivične geneze. Bakterije ili drugi mikroorganizmi iz nekih dijelova vašeg tijela, kao što su vaša usta, šire se kroz krvotok i vežu se za određena područja srca.
  • Kardiovaskularne bolesti: Iako veza nije u potpunosti shvaćena, neka istraživanja povezuju bolesti srca, začepljene arterije i moždane udare s upalom i infekcijama koje mogu izazvati oralne bakterije.
  • Komplikacije u trudnoći i pri porođaju: Parodontitis je povezan s prijevremenim porodom i niskom porođajnom težinom.
  • Upala pluća: Određene bakterije u ustima mogu se uvući u pluća, uzrokujući upalu pluća i druge respiratorne bolesti.

Kako bi zaštitili svoje oralno i cjelokupno zdravlje, prakticirajte dobru oralnu higijenu svakodnevno!


 

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.