Welcome to website

Pjeskarenje zubi | Čišćenje zubnog kamenca | Videntis Dental centar

Profesionalno čišćenje zubi

                                                                                                                                                           Dobrodošli u Videntis Dental centar gdje je Vaš osmijeh naša briga!

Profesionalno čišćenje zubi

Redovito čišćenje zubnog kamenca sastavni je dio oralne higijene.  Čišćenje i pjeskarenje zubi pomažu ne samo u očuvanju lijepog izgleda, sjaja i bjeline zubi, nego i u očuvanju cjelokupnog zdravlja usne šupljine. Ovim stomatološkim postupcima na jednostavan, bezbolan i brz način vraćamo ljepotu Vašem osmijehu, i što je još važnije, sprječavamo razvoj bolesti zubi i desni.

U Dentalnom centru Videntis svim pacijentima preporučujemo jednom u 6 mjeseci doći na kontrolni pregled te očistiti zubni kamenac. Na taj način rješavamo se skrivene opasnosti koja prijeti iz naslaga zubnog kamenca.

Čiščenje zubnog kamenca

Što je zubni kamenac i zašto je štetan?

Uslijed konzumacije hrane i pića u usnoj šupljini događaju se razni procesi. Nusprodukt tih procesa jesu, između ostalog, i  razne naslage na zubima koje treba redovito odstranjivati. Zanemarujemo li tu činjenicu i ne održavamo oralnu higijenu stvara se okruženje štetno za zube.

Plak je štetna naslaga na zubima koja se sastoji od bezbojnog sloja sline, nečistoća i bakterija. Protiv plaka se svakodnevno borimo redovitim pranjem zubi, zubnim koncem te ispiranjem usne šupljine vodicom na bazi fluorida. Međutim, zubni kamenac znatno je otporniji.

Kada se odlučiti na čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi?

Redoviti pregledi kod stomatologa i čišćenje zubi također su sastavni dio higijene usne šupljine. U Videntisu preporučujemo odlazak na čišćenje dva puta godišnje, no potrebe svakog pacijenta su drugačije pa će nekima čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje trebati češće, a drugima pak rjeđe.

Redovitim pregledima kod stomatologa na vrijeme ćete uočiti sve potencijalne naslage na zubima te prema potrebi te naslage i ukloniti. Razlozi za pjeskarenje i čišćenje zubi mogu biti različiti, a dijelimo ih na estetske i zdravstvene.

Estetski razlozi:

  • Nakupljanje plaka
  • Pigmentacija zubi
  • Mrlje na zubima

Ovakve promjene češće se javljaju kod pušača te osoba koje u većim količinama konzumiraju kavu, čaj i obojena pića (npr. crno vino, sok od borovnice).

Zdravstveni razlozi:

  • Pojava zubnog kamenca uslijed taloženja plaka
  • Zubni kamenac povećava rizik od upale zubnog mesa
  • Povećani rizik od razvoja parodontitisa i gubitka zubi

Neredovitom higijenom ili odgađanjem čišćenja zubi vrlo lako i često dolazi do bolesti, stoga je važno redovito odlaziti stomatologu i spriječiti sve neželjene posljedice.  

Kako odstranjujemo zubni kamenac?

U Dentalnom centru Videntis zubne naslage, plak i kamenac, kao i pigmentaciju na zubima, odstranjujemo na nekoliko načina, ovisno o njihovoj tvrdoći. Cjelokupan proces obuhvaća ručno uklanjanje kamenca scalerom, nakon čega slijede pjeskarenje i poliranje. A sve to odrađuje naša iskusna i pažljiva dentalna higijeničarka koja će pobrinuti za vrhunski sjaj vaših zubi i pomoći vam da se osjećate ugodno i opušteno tijekom cijelog procesa čišćenja. 

Premda zubi prilikom čišćenja zubnog kamenca mogu biti osjetljivi u području blizu vrata zuba, sam tretman je praktički bezbolan. Nakon čišćenja zubi od kamenca zube ćemo ispjeskariti i ispolirati kako bi bili glatki te manje podložni stvaranju novih naslaga kamenca.

Važne dobrobiti uklanjanja kamenca:

Dugoročno ušteda na skupim stomatološkim liječenjima.

Skidanje kamenca - Videntis Dental Centar
Čišćenje kamenca i pjeskarenje - Videntis Dental Centar
Čišćenje zubnog kamenca - Videntis Dental Centar

Postupak uklanjanja kamenca

Čišćenje zubnog kamenca podrazumijeva temeljito uklanjanje ne samo kamenca, nego i svih drugih naslaga na zubima, što uključuje i plak i pigmentacije nastale konzumacijom određene hrane ili pušenjem. U Videntis Dental centru čišćenje zubnog kamenca radi naša iskusna dentalna higijeničarka ručno i temeljito scalerom. Na ovaj način doseže se svaki dio zuba zahvaćen kamencem te se on u potpunosti uklanja. 

U kombinaciji s uklanjanjem kamenca, odnosno nakon njegova uklanjanja, najčešće se izvode pjeskarenje i poliranje zubi za najbolje rezultate te čiste i zdrave zube.

Pjeskarenje zubi

Pjeskarenje zubi je tehnika čišćenja zubnih naslaga finim mikroabrazivnim zrncima pijeska raspršenima u vodi pod tlakom. Postupak je sasvim bezbolan i zubima vraća prirodan sjaj.

Uslijed konzumiranja kave, obojenih pića ili cigareta, zubi mogu biti nagrđeni žutim i tamnim mrljama. Osim lošeg estetskog dojma te naslage također sudjeluju u stvaranju zubnog kamenca. Pjeskarenjem zubi u potpunosti možemo ukloniti takve naslage, a svojim pacijentima nudimo odabir između pijeska okusa mente, maline ili neutralnog okusa.

Dobrobiti

  • Manje nakupljanje nečistoća i kamenca na zubima.
  • Uklanjanje mrlja sa zubi.
  • Glatki i sjajni zubi.
  • Efekt osvježene bjeline zubi.
Pjeskarenje zubi-2-Videntis Dental Centar
Pjeskarenje zubi - Videntis Dental Centar

Postupak

Pjeskarenje zubi bezbolan je, siguran i neinvazivan postupak kojim se uklanjaju zubne naslage. Za ovaj postupak koristi se poseban aparat koji mlazom vode pod tlakom raspršuje čestice mikroabrazivnih zrnaca pijeska. Ta zrnca pijeska potom u potpunosti uklanjaju naslage i mrlje sa zubi.

Pjeskarenje zubi traje u prosjeku 15 do 30 minuta, a obavlja se u cijelosti prilikom jednog posjeta stomatologu. Postupak nije bolan pa ne zahtijeva upotrebu anestetika ili sedacije. A ono što cijeli postupak čini dodatno ugodnim za pacijenta jest što pijesku, ako to pacijent želi, možemo dodati različite okuse kao što su menta ili malina.

Vrlo često pjeskarenju prethodi i postupak uklanjanja zubnog kamenca. Naime, zubni kamenac je nešto otporniji od običnih mrlja i plaka na zubima pa prvo scalerom uklanjamo njega, a potom prelazimo na pjeskarenje.

Kada se pjeskarenje ne provodi i ne preporučuje

Redovito čišćenje zubi od kamenca i pjeskarenje značajno smanjuju rizik od nastanka gingivitisa (upale zubnog mesa) i parodontitisa (kronične bolesti parodonta). Upravo se zato ova dva procesa smatraju ključnima za održavanje oralne higijene i zdravlja cjelokupne oralne šupljine.

No, ako su znakovi upale zubnog mesa – poput krvarenja i preosjetljivosti – već prisutni ili ako pacijent boluje od uznapredovalog parodontitisa, pjeskarenje zubi se ne provodi. Stomatolog će pacijentu preporučiti druge načine održavanja oralnog zdravlja te dati upute kako spriječiti nastanak plaka, a s njime i zubnog kamenca.

Mjere opreza

Pjeskarenje zubi nije opasan ni bolan stomatološki postupak. Ovim potpuno neinvazivnim načinom čišćenja štetnih naslaga ne oštećuju se zubi, zubna caklina niti zubno meso. 

Iako je sam postupak u pravilu bezbolan, kod pacijenata s većom osjetljivosti zubi i zubnog mesa ponekad se tijekom pjeskarenja zubi zna javiti lagana bol. Naši stomatolozi učinit će sve što mogu da cijeli postupak bude što ugodniji, brži i učinkovitiji. 

Nakon samog postupka, savjetujemo izbjegavati pušenje, konzumaciju hrane te konzumaciju obojenih pića minimalno dva sata kako bi se zubi i zubno meso adekvatno oporavili od postupka.

Cijena

U Videntis Dental centru uvijek ćete pronaći najbolji omjer cijene i kvalitete. Prvi pregled i stručne konzultacije kod nas su uvijek besplatni i potpuno bez obveza, stoga nam se bez ustručavanja javite i zakažite svoj pregled. Više informacija o cijeni samog zahvata, naših ostalih usluga te načinima plaćanja možete pronaći u našem cjeniku.

Besplatne stručne konzultacije

Imate povećano nakupljanje kamenca ili se želite informirati?

Kontaktirajte nas ili dođite na besplatne konzultacije naših stomatologa.
Naš stručni tim i ljubazno osoblje odgovorit će na sva vaša pitanja.