Welcome to website

Fluoridacija zubi | Videntis Dental centar

Fluoridacija zubi

                                                                                                                                                           Dobrodošli u Videntis Dental centar gdje je Vaš osmijeh naša briga!

Fluoridacija zubi je postupak premazivanja mliječnih i trajnih zubi kod djece tekućinom ili gelom koji sadržavaju natrijev fluorid. To je bezbolan postupak a prikladan je za djecu jer još nemaju temeljite i uvježbane navike pranja zubi.

Fluoridi su spojevi fluora i drugih kemijskih elemenata, kao što je natrij. Upravo se natrij fluorid pokazao kao vrlo koristan u sprječavanju propadanja zubi.

Fluoridacija zubi-Videntis-stomatolog

Razlozi za fluoridaciju zubi

U usnoj šupljini neprestano se odvija proces demineralizacije i remineralizacije.

  • Demineralizacija nastaje kada je slina vrlo kisela, npr. nakon jela. Tada se kalcij i fosfor, koji su važni za zdravlje kosti i zubi, rastvaraju i propadaju. Caklina zuba postaje slabija i manje otporna na stvaranje karijesa.
  • Kada je slina manje kisela dolazi do postupka remineralizacije, tj. ponovne ugradnje kalcija i fosfora u zube. Istraživanja su pokazala da fluor potiče remineralizaciju cakline zuba.

Fluoridacija zubi kod kuće

Budući da djeca još nemaju dovoljno razvijene i uvježbane navike pranja zubi potrebno im je pomoći u očuvanju zdravlja zubi.

Roditeljima uvijek savjetujemo da djeci do osnovnoškolske dobi pomažu u kvalitetnijoj zubnoj higijeni. Djecu osnovnoškolskog uzrasta treba pak nadzirati održavaju li i dalje zdrave navike. Više savjeta o dječjoj zubnoj higijeni pročitajte na našoj web-stranici dječja stomatologija.

Jedan od načina kako djeci možemo pomoći u održavanju zdravlja zubi je i primjena fluoridnog gela kod kuće. Fluoridaciju zubi kod kuće treba provoditi u skladu s uputama stomatologa.

Ukoliko stomatolog to savjetuje fluoridni gel možete kupiti u ljekarni i primjenjivati ga u higijeni zubi svoje djece. To se osobito preporučuje ukoliko stomatolog uoči veću tendenciju stvaranja karijesa kod djeteta.

Videntis-pasta-za-fluoridaciju-zubi
Fluoridacija-Videntis

Javna fluoridacija zubi

Fluoridi su česti u prirodi i nalazimo ih u zemljinoj kori i vodi. Uz druge elemente korisne za razvoj i zdravlje kosti, kao što su kalcij i vitamin D, dodaju se i u neke prehrambene namirnice, npr. u mlijeko.

Mnoge države dodaju fluorid u javnu pitku vodu, a prva država koja je to počela činiti jest SAD. Analizom vode koju konzumiramo u Hrvatskoj utvrđeno je da ona sadržava mnogo fluorida. Stoga se u Hrvatskoj fluorid ne dodaje pitkoj vodi.

Osim u gelu za fluoridaciju zubi natrijev fluorid nalazi se i u pastama za zube. Koncentracija fluorida u pasti za zube strogo je propisana pa prilikom kupovine treba obratiti pozornost kojem uzrastu je zubna pasta namijenjena.

Besplatne stručne konzultacije

Nešto Vas muči ili samo želite prikupiti informacije?

Kontaktirajte nas ili dođite na besplatne konzultacije naših stomatologa.
Naše ljubazno osoblje odgovorit će na sva vaša pitanja.