Welcome to website

Keramički zubni implantati | Videntis Dental centar

Keramički zubni implantati

                                                                                                                                              Willkommen im Videntis Dental Center, wo Ihr Lächeln unser Anliegen ist!

Keramički zubni implantati

Zubni implantati koje danas koristimo u stomatologiji izrađuju se od čistog titana, zatim od legura titana s drugim metalima, kao što su aluminij i vanadij, a u zadnjih desetak godina izrađuju se i od cirkonijeve keramike. To su keramički zubni implantati. Cirkon-keramički materijal od kojih se izrađuju ušao je u stomatologiju prije dva desetljeća, a zbog svoje čvrstoće, odličnih svojstava te zbog visoke estetike ubrzo je naišao na visoku potražnju među pacijentima.

Što je cirkonijeva keramika?

Često dolazi do miješanja nekoliko vrlo sličnih pojmova vezanih uz kemijski element cirkonij pa se susrećemo s pitanjem što je cirkon-keramika koja se koristi u stomatologiji: metal, mineral ili keramika? Sve će biti jasnije opišemo li kako ona nastaje.

Cirkonij je metal sive boje koji se u prirodi ne nalazi u čistom stanju. Pronalazimo ga u raznim mineralima od kojih je u javnosti najpoznatiji mineral cirkon. Kako bi se cirkonij izdvojio iz takvih ruda primjenjuju se složeni fizikalno-kemijski procesi. Kroz “Van Arkelov” proces dobiva se čisti metal cirkonij, dok se kroz “Krollov” proces proizvodi cirkonij-oksid, bijeli prah koji je sirovina za izradu cirkon-keramičke protetike i drugih tvrdih keramičkih predmeta i alata.

Poput postupaka njihovog dobivanja, cirkonij i cirkonijeva keramika sasvim su različiti materijali te potpuno različitih fizikalnih, kemijskih i estetskih svojstava.

Što je cirkonijeva keramika?

  • Metalan siv izgled
  • Oksidira
  • Nije otporan na kemijsku koroziju
  • Provodi elektricitet i toplinu
  • Mekan, kovan, neotporan na trošenje

Osnovna svojstva cirkonijeve keramike:

  • Bijele boje
  • Ne oksidira
  • Otporna na kemijsku koroziju
  • Ne provodi elektricitet ni toplinu
  • Tvrda, otporna na trošenje

Prednosti keramičkih implantata

Zbog odličnih svojstava cirkonijeva keramika našla je svoju primjenu u stomatologiji. Već dugo od nje izrađujemo cirkon-keramičke krunice, a danas i zubne implantate. Iako su implantati od čistog titana i dalje standard kvalitete i vrlo su pouzdani, treba reći da se prednosti cirkonijeve keramike u odnosu na njih sve više uočavaju u nekoliko područja.

Sve više implantologa i znanstvenika kroz praksu i istraživanja potvrđuju da keramički implantati imaju veću biokompatibilnost od titanskih implantata. Srastanje keramičkih implantata s kosti također je izraženije i kvalitetnije, pa samim time i uspješnost njihove potpune integracije.

Straumann keramički implantati

Dentalni centar Videntis ugrađuje keramičke implantate švicarske tvrtke Straumann. Tvrtka Straumann, sa sjedištem u Baselu, preko 50 godina proizvodi implantološka rješenja i svjetski je predvodnik u njihovoj proizvodnji. Sva implantološka rješenja tvrtke Straumann prolaze temeljite kliničke studije, što vrijedi i za njihove keramičke implantate koji imaju doživotno jamstvo.

Besplatne stručne konzultacije

Dođite na besplatne konzultacije uz neobvezujuću ponudu naših stomatologa.

Za sva pitanja ili dogovor besplatnog termina nazovite 01/5515-300.