Call us +3851 551 5300

We are open 365 days a year!
BlogContactPrice list

Krunice za zube

Krunice za zube

Usluge

Krunice za zube

Svaki naš prirodni zub sastoji se od korijena, dijela koji ne vidimo, i krune, bijelog dijela koji vidimo i po kojem prepoznajemo ljepotu zuba. Nažalost, korijen i kruna zuba mogu oboljeti, oštetiti se, a mogu posjedovati i prirodne nedostatke koje treba ukloniti. U procesu liječenja takvih zubi može doći do raznih promjena u boji ili obliku zuba, a ponekad će to značiti da cijeli zub ili barem krunu zuba moramo zamijeniti umjetnim nadomjestkom. Za nadomještanje korijena koristimo zubne implantate, a za nadomještanje krune zuba koristimo krunice za zube, popularno zvane i ‘navlake za zube’.

Krunice za zube danas uspješno rješavaju problem estetskih ili funkcionalnih nedostataka zuba. Ubrajamo ih u fiksne protetske radove, budući da ih pacijent ne može sam skinuti i vratiti na mjesto. Njima ćemo uspješno riješiti problem krune zuba uništene karijesom, polomljene ili potamnjele zubne krune, ali i zubne krune koja ima prirodne estetske i funkcionalne nedostatke.

Krunice za zube stavljaju se na pojedinačne zube, a kada ih povežemo u niz tada zajedno tvore fiksni protetski nadomjestak koji zovemo zubni most. U Dentalnom centru Videntis nudimo dokazana i suvremena zubna protetska rješenja a pacijente koji trebaju zubnu protetiku te ih stručno vodimo zahvaljujući velikom iskustvu rada sa zubnim nadomjescima.

Kad je potrebno ugraditi zubnu krunicu?

Prirodnu krunu zuba preporučujemo nadomjestiti umjetnom ukoliko je prirodna kruna izgubila veći dio svog oblika te je zub izgubio svoju čvrstinu i funkciju. Takav zub u opasnosti je od daljnjeg oštećivanja pa i trajnog gubitka. Ukoliko zub ima samo manje estetske nedostatke oblika i boje njih je preporučljivo otkloniti ljuskicama za zube.

Ugradnju umjetne zubne krunice preporučujemo:

  1. Ako je prirodna kruna zuba dijelom ili potpuno uništena karijesom: u tom slučaju možemo ugraditi djelomičnu ili potpunu zubnu krunicu.
  2. Ako je došlo do fizičkog loma zuba: česta pojava na prednjim zubima uslijed npr. udarca, ali kruna stražnjih također se zna odlomiti kod zagriza nečeg tvrdog.
  3. Uslijed bilo kakvog drugog oštećenja krune zuba koje se ne može sanirati ispunom: materijal i primjena ispuna ograničeni su, pa je umjetna zubna krunica ponekad jedino rješenje.
  4. Ako je zub prošao kroz opsežno endodontsko liječenje koje je za posljedicu imalo uklanjanje ili funkcionalno oštećenje većeg dijela krune zuba.

Postupak ugradnje krunice za zube

Premda prirodna kruna zuba može biti uništena, na zubu je ostalo još dovoljno materijala koji će poslužiti kao temelj protetske zubne krunice. Stoga je prvi korak kod ugradnje krunice brušenje prirodnog zuba i oblikovanje baze za prihvat krunice. U Dentalnom centru Videntis prije brušenja uzimamo otisak postojećeg zuba kako bismo pacijentu mogli izraditi privremenu, akrilatnu krunicu. Ona se lagano cementira na brušenu bazu i lako ju je ukloniti.

Nakon uzimanja otiska za akrilatnu krunicu i brušenja, uzimamo otisak brušenog zuba, okolnih zubi i desni. Prema njima zubotehničar će izraditi repliku nekadašnje prirodne krune zuba vodeći računa da se dimenzijama i funkcijom savršeno uklopi na odgovarajuće mjesto te na brušenu bazu.

Unutar prva dva koraka odredit ćemo i nijansu buduće zubne krunice kako se bojom ne bi razlikovala od postojećih zubi. To činimo nijanserom, alatom koji nam omogućuje da boju protetskog rada precizno uklopimo u vaše preostale zube

Nakon izrade krunice dogovorit ćemo s vama novi termin radi probe gotovog rada. Proba će nam otkriti što još treba prilagoditi na protetskom radu kako bi se postigao savršen zagriz i osjećaj. Ako je potrebno načiniti manje korekcije to možemo obaviti i u svom dentalnom centru. U tom slučaju, nakon korekcija, slijedi trajno cementiranje; nije potreban još jedan dolazak. Ukoliko je riječ o zahtjevnijoj korekciji isprobani rad vraća se na doradu u zubotehnički laboratorij.

Vaš finalni dolazak: nakon što smo učinili sve potrebno da dobijete savršen protetski nadomjestak, od uzimanja otiska do probe, dolazite na trajno cementiranje zubne krunice. Nakon njega možete opet uživati u hrani i smijanju!

Cijeli proces ugradnje krunice za zube, od prvog do finalnog dolaska, traje tjedan ili dva, ovisno o kompleksnosti samog protetskog rada.

Materijali za izradu zubnih krunica

U suvremenoj zubnoj protetici koristimo isprobane i dokazane materijale. Oni estetski te fizičko-mehaničkim svojstvima trebaju zamijeniti krunu zuba pa su to ujedno najljepši i najizdržljiviji materijali u protetici: staklokeramika, cirkonijeva keramika (kolokvijalno “cirkon”), PEEK (poli-eter-eter-keton) i zubna keramika.

Prema materijalu izrade krunice dijelimo na potpuno keramičke ili bezmetalne krunice te na metal-keramičke krunice, gdje kombiniramo keramiku i metal.

Materijali za izradu zubnih krunica

U suvremenoj zubnoj protetici koristimo isprobane i dokazane materijale. Oni estetski te fizičko-mehaničkim svojstvima trebaju zamijeniti krunu zuba pa su to ujedno najljepši i najizdržljiviji materijali u protetici: staklokeramika, cirkonijeva keramika (kolokvijalno “cirkon”), PEEK (poli-eter-eter-keton) i zubna keramika.

Prema materijalu izrade krunice dijelimo na potpuno keramičke ili bezmetalne krunice te na metal-keramičke krunice, gdje kombiniramo keramiku i metal.

Zubna protetika pouzdano je rješenje.

Vrijeme je da se opet nesmetano smijete i uživate u hrani!

U svojoj ponudi imamo bezmetalne, titankeramičke i metalkeramičke zubne krunice i mostove. Za estetske korekcije nudimo keramičke ili kompozitne ljuskice. Dođite na besplatne stručne konzultacije i zajedno ćemo riješiti Vaš problem nedostatka zubi. Svoj besplatan termin možete dogovoriti na 01/5515-300. Imate li za nas pitanje, slobodno nam pošaljite upit.

Bezmetalne krunice za zube

Staklokeramičke zubne krunice izrađuju se od 70-ih godina prošlog stoljeća. Posjeduje visoku mehaničku čvrstoću i iznimna estetska svojstva. Od staklokeramike izrađujemo Emax i Empress bezmetalne zubne krunice koje po načinu kako reflektiraju i ujedno propuštaju svjetlost vrlo vjerno imitiraju prirodan zub.

Osobito su cijenjene za izradu frontalne regije, regije osmijeha, međutim zbog iznimne tvrdoće često ih koristimo i u stražnjoj regiji, primjerice na pretkutnjacima.

Osobit estetski efekt imaju krunice od cirkonijeve keramike koja se u zubnoj protetici koristi zadnjih 15-ak godina. Za razliku od običnih keramičkih krunica koje se peku u pećima, cirkonske zubne krunice izrađuju se preciznim CAD/CAM glodanjem iz keramičkih blokova. Riječ je o vrlo čvrstom materijalu koji ćemo često prepoznati po iznimnoj bjelini. Stoga se također preporučuje za frontalnu regiju.

Ovaj materijal baziran na polimerima već se dugi niz godina koristi u medicini za izradu protetskih nadomjestaka za zglobove i kosti. Zahvaljujući idealnim mehaničkim i estetskim značajkama sve više se koristi za izradu zubnih protetskih radova.

PEEK je jako dobro prihvaćen budući da ne uzrokuje alergije, nema okusa, lagan je i čvrst, a svoju primjenu pronašao je u izradi krunica, mostova i parcijalnih proteza.

Metalkeramičke i titankeramičke zubne krunice

Jedan od najraširenijih protetskih materijala, zubna keramika, razvijena je iz porculana te po sastavu i svojstvima nalikuje porculanu i staklu. Međutim, za razliku od bezmetalnih zubnih krunica, zubne krunica načinjene od zubne keramike nemaju odličnu provodljivost svjetla. To je stoga što im kao potpora treba metalna baza.
Metale koje pri tom koristimo razlikujemo po biokompatibilnosti, otpornosti na koroziju i dugotrajnosti. U metalkeramičkim krunicama koristi se legura kobalta s kromom, kao povoljnija varijanta, dok se u titankeramičkim krunicama koriste razne titanove legure, kao skuplja inačica.

Osnovna razlika između legura kobalta i titana je u tome što titan ima veću biokompatibilnost te se zbog toga i drugih svojstava, kao što je niska specifična težina, sve više dokazuje kao idealno rješenje. Metalkeramičke i titankeramičke zubne krunice odlikuje odličan omjer cijene i kvalitete.

Cijene i trajnost krunica za zube

Kada govorimo o cijenama, najpovoljnije su metalkeramičke zubne krunice. Nakon njih slijede titankeramičke krunice, a najvišu cijenu imaju estetski najkvalitetnija rješenja, Emax i Empress te cirkonkeramičke krunice. Bezmetalne krunice za zube svoju visoku cijenu duguju i složenijem postupku izrade i skupljem materijalu.

U Dentalnom centru Videntis dajemo 7 godina garancije na sve protetske ratove, pa tako i na krunice za zube. Uz pravilnu zubnu higijenu, međutim, sasvim je uobičajeno da protetski radovi traju 15 godina, pa i duže.

Nudimo Vam besplatne stručne konzultacije.

Nešto Vas muči ili samo želite prikupiti informacije?

Kontaktirajte nas ili dođite na besplatne konzultacije naših stomatologa.
Naš stručni tim i ljubazno osoblje odgovorit će na sva vaša pitanja.