Parodontologija

Dobrodošli u Videntis Dental centar gdje je Vaš osmijeh naša briga!

Što je parodont?

Parodont je skup tkiva koja zub drže na njegovom mjestu. Ona mu služe kao potpora i kao temelj. Među parodontna tkiva ubrajamo zubno meso (gingiva), parodontni ligamentcement zuba i kost koja okružuje zubni korijen.

Parodontno tkivo igra važnu ulogu za stabilnost i zdravlje zubi. Budući da se preko njega sila žvakanja prenosi na čeljusnu kost ono mora biti stabilno i zdravo. Dođe li do povlačenja i gubitka parodontnog tkiva zubi će se rasklimati te može doći do njihovog ispadanja.

Parodont stoga ima jednaku važnost za zdravlje zubi kao i caklina. To potvrđuje i činjenica da zubi kod odraslih češće propadaju zbog bolesti parodonta nego li zbog karijesa.

parodontologija Zagreb
paradentoza

Parodontologija: očuvanje zdravlja parodonta

Parodontologija je dio dentalne medicine koji se bavi liječenjem i očuvanjem zdravlja parodonta. Bolest koju liječi nazivamo parodontna bolest a ona se sastoji od dvije faze: gingivitis i parodontitis.

Gingivitis je blaga upala zubnog mesa (gingiva). Najčešće ga prepoznajemo po prisutnosti krvi u sadržaju koji izbacujemo nakon pranja zubi.

Gingivitis se može izliječiti, ali ako ga ignoriramo može doći do težeg, kroničnog oboljenja: parodontitisa. Njegovim dugoročnim zanemarivanjem stvara se opasnost od gubitka zubi i ozbiljnog narušavanja dentalnog zdravlja.

Više o gingivitisu doznajte na našoj web stranici “Bolesti parodonta: gingivitis“, a više o parodontitisu potražite na stranici “Bolesti parodonta: parodontitis“.

Parodontološka terapija

Parodontološka terapija može imati nekoliko faza. Ponekad već i promjena oralne higijene znatno pospješuje oralno zdravlje pacijenta. Međutim, ako to nije dovoljno potrebno je primijeniti i složenije zahvate.

U Dentalnom centru Videntis imamo mnogo iskustva u liječenju parodontne bolesti. Voditelj našeg dentalnog centra, dr. Vidović, dodatno se školovao u parodontologiji, a uz njega tu je i dr. Marof, s preko 30 godina iskustva u zubnoj protetici za koju je temelj zdravlje i liječenje desni.

Faze parodontološke terapije

Prije svega, preporučit ćemo pacijentu da među navike oralne higijene obavezno uvrsti korištenje zubnog konca ili interdentalne četkice, tuša za zube i slično. Važno je kvalitetno čistiti sve površine zuba.

Uz to, potrebno je pripaziti na način četkanja zubi: pacijent ne smije grubo četkati zube i zubno meso. Grubim četkanjem i korištenjem tvrde četkice čak i zdravo zubno meso može se povući ogoljujući zube. Stoga se savjetuje nježno četkanje mekom zubnom četkicom. Uz navedeno, pacijentu se preporučuje i ispiranje usne šupljine antimikrobnom vodicom.

Uz navedene postupke postoje i drugi kirurški i regenerativni zahvati koji se mogu primijeniti kako bi se tretirao uznapredovali parodontitis.

Važno je osim toga napomenuti da pacijenti koji boluju od parodontitisa obavezno obavljaju kontrolu više puta godišnje, prema savjetu stomatologa i parodontologa.

Povjerite li svoje liječenje nama učinit ćemo sve kako bismo vratili zdravlje vaših zubi i zubnog mesa te spriječili napredovanje parodontne bolesti.

Besplatne stručne konzultacije

Sumnjate li na oboljenje zubnog mesa ili samo želite prikupiti više informacija?

Kontaktirajte nas ili dođite na besplatne konzultacije naših stomatologa.
Naš stručni tim i ljubazno osoblje odgovorit će na sva vaša pitanja.