Popravak zuba – Karijes

Popravak zuba – Karijes

Popravak zuba obuhvaća radnje kojima saniramo oštećenja zuba. Premda se zub može oštetiti na razne načine najčešće je riječ o oštećenjima uslijed djelovanja karijesa. Popravak zuba spada među najčešće stomatološke zahvate. To je naš i vaš pokušaj da zub sačuvamo od nepovratnog gubitka.

Za početak, upoznajmo glavni razlog zbog kojeg popravljamo zube, karijes.

stvari koje možete učiniti da spriječite karijes

Što je karijes?

Karijes je jedna od najraširenijih bolesti današnjice. Uzrokuju ga kariogene bakterije a podjednako je čest kod djece i kod odraslih. Osim prisutnosti bakterija, za nastanak karijesa treba se ostvariti i nekoliko drugih preduvjeta.

 • Kariogene bakterije: one su glavni uzročnik karijesa jer proizvode kiselinu koja razara zub.
 • Loše prehrambene navike: prehrana bogata zaslađenim namirnicama i pićima pogoduje razvoju kariogenih bakterija.
 • Nekvalitetna oralna higijena: neredovito odstranjivanje kariogenih bakterija iz usne šupljine ostavlja prostor za njihovo štetno djelovanje.
 • Neredoviti odlasci stomatologu: stomatolog će na vrijeme uočiti razvoj karijesa a njegovim pravovremenim otkrivanjem šanse za spašavanje zuba su veće.

Zanimljiv podatak vezano uz karijes

Kariogene bakterije mogu se slinom prenijete s osobe na osobu. Osobito su pri tom ugrožena djeca čiji imunološki sustav još nije razvijen. Roditelji koji u ustima “operu” žlicu ili dudu djeteta nakon što padnu na pod te ih vrate djetetu, izlažu dijete opasnosti od zaraze karijesom. Zbog činjenice da je karijes prijenosan stručnjaci o njemu danas govore kao o zaraznoj bolesti.

plomba

Loša prehrana i nastanak karijesa

Premda slatkiši nisu jedine namirnice koje pogoduju nastanku karijesa, zbog velikog udjela jednostavnih šećera oni osobito pogoduju razvoju kariogenih bakterija.

Uz njih treba općenito pripaziti na namirnice bazirane na ugljikohidratima. Prilikom probavljanja u ustima pojedini ugljikohidrati razgrađuju se u jednostavne šećere te sudjeluju u stvaranju štetne kiseline za zube.

U takve namirnice spadaju sokovirazno voće, npr. banane, ali i slane grickalice poput pereca ili krekera.

Po zdravlje zubi osobito su opasne slatke namirnice koje su ljepljive, npr. gumeni bomboni. Zbog njihove teksture šećeri iz tih namirnica jače prianjaju uz površinu zubi.

Osim namirnica koje konzumiramo važno je obratiti pažnju i na način na koji ih konzumiramo. Konstantno grickanje i pijuckanje tijekom dana raznih namirnica bogatih šećerom i općenito baziranih na ugljikohidratima rezultira neprestanom dotoku svježe hrane za bakterije.

Karijes može uzrokovati trajan gubitak zuba.

Spasite zube koje još imate!

Nudimo Vam besplatne stručne konzultacije. Svoj besplatan termin možete dogovoriti na 01/5515-300. Imate li za nas pitanje, slobodno nam pošaljite upit!

Popravak zuba i uklanjanje karijesa

Zbog svega navedenog pravovremeno uklanjanje karijesa i popravak zuba vrlo su važni. Tako možemo spriječiti ozbiljnije oštećenje ili čak gubitak zuba. Karijes može ukloniti samo stomatolog. Propali dio zuba se odstranjuje, a nastala praznina nadomješta se ispunom koji se još naziva i “plomba”.

Postoji nekoliko vrsta ispuna, a najčešće primjenjujemo estetski ili kompozitni ispun. Pri tome treba napomenuti da se nekoć najraširenija vrsta ispuna, amalgamski ispun, popularno nazvan “olovna plomba”, gotovo uopće više ne koristi. Glavni razlozi zašto je u suvremenom zapadnom svijetu gotovo nestao iz upotrebe jesu loša estetska svojstva te korištenje teških metala u njegovoj izradi.

U Dentalnom centru Videntis vodimo osobito računa da naši estetski ispuni opravdaju svoj naziv. Estetski ispun izrađujemo od kompozita, materijala koji je iste nijanse kao i zub na koji se primjenjuje.

Današnji kompozitni materijal ima izvrsna svojstva i trajnost a kvalitetno izveden estetski ispun ne razlikuje se od prirodnog zuba. Pri tome vodimo računa da oblikujemo i fisure, kvržice na kruni zuba, te da zub savršeno funkcionira pri zagrizu. Zahvaljujući kvalitetnoj lokalnoj anesteziji cijeli popravak zuba je bezbolan.

Oralna higijena kao prevencija karijesa

Prirodan zub daleko je bolji od svih njegovih nadomjestaka kojima se služimo u stomatologiji. Kako bismo ga očuvali potrebna nam je kvalitetna oralna higijena. Oralna higijena je skup aktivnosti koje poduzimamo kako bismo usnu šupljinu održavali čistom s ciljem prevencije bolesti zubi i zubnog mesa. Loša oralna higijena i nastanak tih bolesti usko su povezani.

Samo redovito pranje (3 x na dan) i korištenje zubnog konca (1 x na dan) mogu osigurati dovoljnu higijenu usne šupljine. Uz to, preporučuje se i dvaput godišnje otići na kontrolni pregled i čišćenje zubnog kamenca kako bi se uspostavilo zdravo okružje za zube i desni.

7 pravila dobre prevencije:

 • Operite zube nakon svakog jela.
 • Koristite zubni konac 1x dnevno.
 • Ne žvačite po cijeli dan nešto u ustima.
 • Ne pijuckajte nešto slatko cijeli dan.
 • Izbjegavajte ljepljivu slatku hranu.
 • Za slatko odaberite voće ili cjelozrnate i orašaste slatkiše s malo crne čokolade.
 • Posjetite stomatologa barem jednom u 6 mjeseci.
karijes na zubu
Besplatne stručne konzultacije

Nešto Vas muči ili samo želite prikupiti informacije?

Kontaktirajte nas ili dođite na besplatne konzultacije naših stomatologa.
Naše ljubazno osoblje odgovorit će na sva vaša pitanja.