Welcome to website

Dentalna fobija | Videntis Dental centar

Dentalna fobija

                                                                                                                                                           Dobrodošli u Videntis Dental centar gdje je Vaš osmijeh naša briga!

Zamislite sljedeći scenarij…

Šetate ulicom i ugledate reklamnu ploču stomatološke ordinacije. Ona vas podsjeća da već dugo odgađate posjet stomatologu. Na tu pomisao srce vam počinje ubrzano kucati, oblijeva vas hladan znoj, osjećate se uzdrhtalo i mučno. Kako biste odagnali nelagodu prelazite na suprotnu stranu ulice i brzo se udaljavate.

Jeste li se prepoznali u ovom opisu? Ako jeste, moguće je da patite od dentalne fobije.

Strah od zubara

Uzroci dentalne fobije

Dentalnu fobiju najčešće uzrokuju prošla ružna iskustva kod stomatologa. Studije potvrđuju da se na ovaj uzrok može svesti čak do 85% slučajeva dentalne fobije. Pri tom treba imati na umu da se ružno iskustvo ne mora sastojati samo od fizičke boli nego i od psihičke i emocionalne, npr. u vidu ponižavanja od strane stomatologa.

Briga o zubnim implantatima

Vrste strahova od stomatoloških zahvata

Strah od stomatoloških zahvata ima razne oblike. Kad osjećamo umjereni strah od već ranije doživljenog bolnog ili nelagodnog stomatološkog iskustva to je uobičajeni dentalni strah. Riječ je o prirodnoj reakciji. Dentalni strah ne sprječava nas da održavamo dentalno zdravlje jer možemo ga kontrolirati.

Zatim postoji dentalna tjeskoba. To je strah od stomatološkog tretmana koji moramo obaviti po prvi put u životu. U osnovi, to je racionalan strah od nepoznatog. Ni ovaj oblik straha ne sprječava nas da odlazimo stomatologu i također spada u prirodne reakcije.

Međutim postoji snažan, iracionalan strah od stomatološkog tretmana koji nismo u stanju kontrolirati. On izaziva razne psihosomatske reakcije zbog kojih nismo u stanju otići stomatologu. Takav strah nazivamo dentalnom fobijom.

Pobijedimo strah zajedno!

U Videntisu dentalne strahove uspješno rješavamo posebnom pažnjom i razumijevanjem te provjerenom metodom dentalne hipnoze dostupne na hrvatskom, njemačkom i francuskom jeziku.

Ne morate živjeti u strahu od stomatologa.

Pobijedit ćemo Vaš strah zajedno!

Pozivamo Vas na upoznavanje. Doktor Vidović, naš dentalni hipnoterapeut, pomoći će Vam da učinite prvi korak i ponovno preuzmete kontrolu nad svojim dentalnim zdravljem. Stručne konzultacije kod nas su besplatne. Termin možete dogovoriti na +385 1 5515 300 a imate li pitanje vezano uz dentalnu hipnozu slobodno nas nazovite ili pošaljite upit!

Dentalna hipnoza

Dentalna hipnoza je metoda terapije kojom se svjesnim sudjelovanjem vas i stomatologa potiču unutrašnji procesi promjena te se postiže određeno stanje mira i ugode.

Tijekom samog postupka nestaju osjećaji panike i straha, zadržavate potpunu kontrolu nad svojim tijelom, uvijek ste pri punoj svijesti, svjesni svih okolnih događanja te se opušteno i bez straha možete prepustiti potrebnom zahvatu.

Dentalnu hipnozu u Videntisu primjenjujemo na odraslima, ali i djeci uz osobni pristanak i prisutnost roditelja. Više o dentalnoj hipnozi u Videntisu doznajte na našoj web-stranici Dentalna hipnoza.

Zašto se obratiti nama u borbi protiv straha od zubara?

 • U Videntisu osobitu pažnju iskazujemo osobama koje se boje stomatoloških radova.
 • Dentalnom hipnozom u našem dentalnom centru bavi se dr. Vidović, trenirani dentalni hipnoterapeut.
 • Svoju stručnost na polju hipnoze dokazali smo na mnogo svojih pacijenata, odraslih i djece.
 • Uz primjenu dentalne hipnoze izvodili smo čak i implantološke radove.

Dentalna fobija može imati sljedeće manifestacije:

 • Strah od krvi.
 • Strah od uboda medicinskom iglom.
 • Produljeno odgađanje odlaska stomatologu unatoč velikoj boli.
 • Nesanica uoči odlaska stomatologu.
 • Znojenje, drhtavica ili čak panični napadaj.
 • Osjećaj paničnog straha pri dolasku u stomatološku ordinaciju.

Posljedice dentalne fobije

Budući da osobe koje pate od dentalne fobije izbjegavaju odlazak stomatologu to nužno rezultira lošim oralnim zdravljem.

Sve se tijekom vremena manifestira poremećajima kao što su boloviproblemi sa žvakanjem i probavnim sustavom, problemi pri govoru te estetski problemi. Osim što loše oralno zdravlje ugrožava kvalitetu života, ono može pogodovati razvoju po život opasnih bolesti poput:

 • srčanih bolesti,
 • bolesti probavnog sustava,
 • infekcije pluća,
 • moždanog udara,
 • ateroskleroze,
 • pa čak uzrokovati i prijevremeni porod.
Muči vas loš zadah iz usta?
Nema razloga da živite u strahu! Pobijedite svoj strah.

Nudimo Vam besplatne stručne konzultacije.

Kontaktirajte nas ili dođite na besplatne konzultacije naših stomatologa.
Naše ljubazno osoblje odgovorit će na sva vaša pitanja.