Tko može ugraditi zubni implantat?

Tko može ugraditi zubni implantat?

Tko je prikladan za ugradnju zubnog implantata?

Pacijenti se često pitaju jesu li prikladni kandidati za ugradnju zubnih implantata. Međutim, razloga za pesimizam nema: zubni implantati mogu se ugraditi kod svakog zdravog pacijenta koji je spreman pridržavati se kvalitetne zubne higijene.

Ponekad postoje privremene zapreke koje moramo uzeti u obzir u planu implantiranja. Za sve njih postoji rješenje pa praktički nema razlog zašto kod vas ne bismo mogli ugraditi zubne implantate. Slijedi opis stomatoloških i nestomatoloških privremenih zapreka za implantiranje te kako ih rješavamo.

Održavanje implantata
zubni implantat

Nedostatak kosti

Najčešća privremena zapreka za ugradnju zubnog implantata je nedostatak čeljusne kosti. Naime, čeljusna kost je temelj koji drži kako prirodni zubni korijen, tako i zubni implantat. Čeljusna kost može prirodno biti preuska i pretanka za implantat, ali njezin nedostatak često je uzrokovan dugotrajnim nedostatkom zuba.

Naime, dođe li do gubitka zuba započinje proces resorpcije čeljusne kosti. To znači da tijelo polako razgrađuje čeljusnu kost na mjestu na kojem nedostaje zub. Nakon određenog vremena kost može postati preuska i pretanka za ugradnju implantata.

Rješenje za nedostatak kosti

Bez obzira je li riječ o prirodnom nedostatku ili je do povlačenja kosti došlo nakon dužeg nedostatka zuba implantolog će predložiti nadogradnju ili augmentaciju čeljusne kosti kako bi se stvorio temelj za zubni implantat. To je čest i sasvim uobičajen postupak prilikom implantiranja. Postoji više metoda augmentacije kosti a implantolog će odabrati onaj najprikladniji za pojedinog pacijenta.

Kako se nadograđuje čeljusna kost?

Imate li dovoljno kosti za ugradnju zubnog implantata implantolog će lako utvrditi na temelju rendgenskog snimka čeljusti. Ovisno o zatečenom stanju ponekad je moguće u jednom zahvatu nadograditi čeljusnu kost i ugraditi implantat. Time znatno skraćujemo trajanje implantološke terapije.

Za nadogradnju se može koristiti kost pacijenta (autologna kost) koju presađujemo na mjesto s nedostatkom kosti. Ova metoda daje najbolje rezultate po pitanju generiranja nove kosti. Kost se može presaditi u obliku bloka, ali i u obliku sitnih fragmenata, poput mrvica. Zahvaljujući suvremenim metodama i uređajima koje koristimo, ovaj postupak nije neugodan za pacijente te se oni brzo oporavljaju.

Osim autologne kosti, postoje odgovarajući biomaterijali umjetnog podrijetla koji također mogu generirati novu kost.

Nadogradnja umjetnim biomaterijalom za generiranje kosti.

Podizanje sinusa: Sinus Lift

Uz nadogradnju čeljusne kosti treba spomenuti i postupak podizanja sinusa, budući da je također riječ o nadogradnji temelja za zubni implantat.

Ukoliko je sinus kod pacijenta prirodno nizak te nema dovoljno kosti za ugradnju zubnog implantata dno sinusa povisit ćemo nadogradnjom kosti na tom dijelu. Riječ je također o sasvim uobičajenom postupku koji nema nikakve negativne posljedice po zdravlje sinusa i pacijenta.

Spušteni sinus stomatolog će dijagnosticirati na rendgenskoj snimci te planom implantiranja predvidjeti njegovo podizanje. Kao i kod nadogradnje čeljusne kosti, u određenim slučajevima moguće je u jednom zahvatu podići sinus i ugraditi implantat, skraćujući time trajanje implantološke terapije.

Bolesti desni

Zdrave desni presudne su ne samo za implantiranje, nego i za, primjerice, uspješnu ugradnju klasične zubne protetike. Ukoliko pacijent boluje od parodontitisa i upalnih procesa potrebno je izliječiti ta stanja prije ugradnje zubnog implantata. U suprotnom postoji velika mogućnost odbacivanja zubnih implantata, na sličan način kako uslijed parodontitisa ispadne zub.

Rješenje za bolesti desni

U Videntis uspješno liječimo parodontitis. Voditelj Dentalnog centra Videntis, dr. Vidović, usavršavao je suvremene metode za liječenje ove bolesti, a ujedno je i naš glavni implantolog. U planu implantiranja uzet ćemo u obzir je li prvo potrebno izliječiti desni kako bismo zajamčili da vaši zubni implantati budu postojani.

Zubni implantati trajno su rješenje nedostatka zubi.

Uživajte opet u omiljenoj hrani i ne skrivajte više osmijeh.

Nudimo isključivo implantate s doživotnim jamstvom. Dođite k nama na besplatne stručne konzultacije. Naši stomatolozi i ljubazno osoblje odgovorit će na sva Vaša pitanja i dati neobvezujuću ponudu. Naš savjet neće Vas stajati ništa a steći ćete vrijedne informacije. Ako ste zainteresirani za besplatne stručne konzultacije nazovite nas 01/5515-300 ili nam pošaljite upit.

udlage za bruksizam

Bruksizam ili škripanje zubima

Bruksizam je snažno, nesvjesno škripanje zubima ili pak stiskanje čeljusti tijekom sna. Može se javiti i u budnom stanju, a danas je poznato da je ovo stanje uzrokovano nakupljenim stresom, osjećajem napetosti i slično. Ta navika jako opterećuje i troši zube, daleko više nego obično žvakanje. Stoga bruksizam može dovesti do smanjene uspješnosti zubnog implantata.

Pacijentima koji žele ugraditi zubne implantate ali pate od bruksizma preporučuje se nošenje udlage protiv bruksizma. Riječ je o individualno izrađenim udlagama koje ćemo izraditi za vas a nose se tijekom noći.

Ostale zapreke za ugradnju implantata

Postoje zapreke za ugradnju implantata koje nisu stomatološke naravi. O njima isto treba povesti računa, često i uz savjetovanje s liječnicima iz drugih grana medicine.

Autoimune i sistemske bolesti te dijabetes i visoki krvni tlak mogu biti zapreka za ugradnju implantata. Je li pacijent koji boluje od ovih stanja prikladan za ugradnju zubnih implantata ovisi prije svega o njemu. Najvažnije je da pacijent kvalitetno drži bolest pod kontrolom, slijedeći savjete svog liječnika. Svaki slučaj je individualan pa je donošenje stručnog suda prije ugradnje zubnih implantata od velike važnosti.

Zbog nešto nižih estetskih svojstava ovo je najpovoljnija ali vrlo izdržljiva varijanta zubne krunice, odlična za nadomještanje pretkutnjaka i kutnjaka.

Besplatne stručne konzultacije

Dođite na besplatne konzultacije uz neobvezujuću ponudu naših stomatologa.

Za sva pitanja ili dogovor besplatnog termina nazovite 01/5515-300.