Welcome to website

Vrste implantoloških rješenja | Videntis Dental centar

Vrste implantoloških rješenja

Dobrodošli u Videntis Dental centar gdje je Vaš osmijeh naša briga!

Vrste implantoloških rješenja

Želimo li pacijentu pomoći u rješavanju nedostatka zubi potrebno je kroz analizu i razgovor odabrati adekvatno implantološko rješenje.

Kada razgovaramo o nedostatku zubi redovito je kod pacijenata riječ o jednom od ova tri problema:

 • Nedostatak jednog zuba u nizu: rješava se ugradnjom zubnog implantata s jednom zubnom krunicom.
 • Nedostatak nekoliko zubi u nizu: rješava se ugradnjom jednog ili više zubnih implantata koji nose krunice povezane u zubni most.
 • Nedostatak većine ili svih zubi čeljusti: rješava se ugradnjom najmanje 2, a najčešće 4 zubna implantata koji nose totalnu protezu.

Zahvaljujući razvoju suvremenog zubnog implantata implantološka terapija može se prilagoditi pojedincu. To znači da su implantološka rješenja u sebi fleksibilna te omogućuju individualan pristup svakom pacijentu.

Fizički i funkcionalni nedostatak zubi

Kada s vama razgovaramo o odabiru adekvatnog implantološkog rješenja u obzir ćemo uzeti kako fizičko nepostojanje zuba, tako i funkcionalni nedostatak zubi koji su preostali.

Naime, dugogodišnji nedostatak zubi može za posljedicu imati narušenu funkciju i zdravlje nekih preostalih zubi. Oni ponekad zahtijevaju liječenje pa čak i uklanjanje, jer vodeći računa o vašem cjelokupnom dentalnom zdravlju cilj nam je zajamčiti vaše dugogodišnje zadovoljstvo ugrađenim zubnim implantatima.

Fizički i funkcionalni nedostatak zubi

Ovisno o vrsti nedostatka na zubni implantat možemo ugraditi jednu zubnu krunicu, niz zubnih krunica povezan u zubni most ili pak kompletan zubni luk jedne čeljusti. Zajedničko svim implantološkim rješenjima jest da su vrlo stabilna i pacijenti se na njih lako naviknu.

Jedna zubna krunica na implantatu

Pojam “zubni implantat” označava umjetni zubni korijen načinjen od titana ili od keramike. Kako bismo pacijentu vratili izgubljeni zub potrebno je na zubni implantat ugraditi zubnu krunicu.

Zubne krunice za implantate izrađene su od materijala koji posjeduju svojstva potrebna za funkcionalno i estetsko nadomještanje izgubljenog zuba. U Dentalnom centru Videntis nudimo kvalitetna, isprobana rješenja za zubne krunice.

Načinjene od cirkonijeve keramike, izvrsno dočaravaju translucenciju prirodnog zuba, njegov estetski dojam i trajnost.

Zbog nešto nižih estetskih svojstava ovo je najpovoljnija ali vrlo izdržljiva varijanta zubne krunice, odlična za nadomještanje pretkutnjaka i kutnjaka.

Postoje dva načina kako možemo zubnu krunicu pričvrstiti na zubni implantat. Oni utječu kako na estetiku, tako i na cijenu finalnog rješenja.

 • Zubna krunica može biti na vijak i direktno se postaviti na implantat. Premda povoljnija, krunica na vijak nije uvijek izvediva. To ovisi o dostupnom prostoru među zubima i ostalim značajkama čeljusti pojedinog pacijenta.
 • Na implantat postavljamo dodatni dio, tzv. nadogradnju ili abutment, kojim se krunica i implantat povezuju u cjelinu. Nadogradnje mogu biti od titana ili od cirkona. Ove zadnje, u kombinaciji s cirkonkeramičkim krunicama, daju osobit estetski dojam.

Odabir načina pričvršćivanja krunice na implantat ovisi o osobinama zubnog niza pojedinog pacijenta. Prepoznat ćemo što najbolje odgovara vašim potrebama te jamčiti trajnost i estetiku rješenja.

Zubni implantati trajno su rješenje nedostatka zubi.

Uživajte opet u omiljenoj hrani i ne skrivajte više osmijeh.

Nudimo isključivo implantate s doživotnim jamstvom. Dođite k nama na besplatne stručne konzultacije. Naši stomatolozi i ljubazno osoblje odgovorit će na sva Vaša pitanja i dati neobvezujuću ponudu. Naš savjet neće Vas stajati ništa a steći ćete vrijedne informacije. Ako ste zainteresirani za besplatne stručne konzultacije nazovite nas 01/5515-300 ili nam pošaljite upit.

Zubni most na jednom ili na više implantata

Sve što u tehničkom i estetskom smislu vrijedi za ugradnju jedne krunice na implantat, vrijedi i za ugradnju niza spojenih krunica na jedan ili više implantata. Riječ je, dakako, o zubnom mostu koji se, za razliku od klasičnog protetskog zubnog mosta, ne oslanja na susjedne zube nego na implantate.

Za ovo implantološko rješenje također koristimo cirkonkeramičke, titankeramičke ili metalkeramičke krunice.

Zubni most na jednom ili na više implantata

Totalna proteza na implantatima

Kada pacijenti dođu s potpuno bezubim čeljustima problem nedostatka velikog broja zubi rješavamo totalnim protezama ili mostom na implantatima. Riječ je o vrlo stabilnim rješenjima pa se pacijenti nerijetko na njih odlučuju nakon više godina korištenja klasičnih mobilnih proteza. Dijelimo ih na fiksna i polufiksna protetska rješenja na implantatima:

 • Fiksne proteze All-on-4 i All-on-6
 • Polufiksne proteze na ankerima i na prečkama

U nastavku doznajte više o ovim rješenjima.

All-on-4 i All-on-6

All-on-4 i All-on-6 jesu fiksna protetska rješenja kod kojih se totalna proteza ugrađuje na 4 ili na 6 implantata. Otuda i njihov naziv: “All-on-4” ili “All-on-6”, što u prijevodu znači “sve-na-4” ili “sve-na-6”. U nekim slučajevima koristi se i 8 implantata jer što je više implantata žvačna sila bolje je raspoređena na čeljust. Veći broj implantata ujedno jamči i veću trajnost rješenja.

Ovakvo rješenje osobito je prikladno ako pacijent nema dovoljno kosti u stražnjoj regiji, što je jedna od najčešćih zapreka ugradnji implantata. Zubni implantati za All-on-4 tada se pod kutom ugrađuju u prednjoj regiji bez potrebe za nadogradnjom kosti u stražnjoj regiji.

Prednosti fiksnih proteza All-on-4 i All-on-6:

 • ugodnije za nošenje od klasičnih zubnih proteza
 • lakše navikavanje na govor i žvakanje
 • potpuna stabilnost
 • veće uživanje u hrani
 • stomatolog ih može skinuti radi kontrole oralnog zdravlja te radi čišćenja ili popravka.

Kao i u slučaju pojedinačnih zubnih krunica ili zubnog mosta, proteze All-on-4 ili All-on-6 mogu biti izrađene od akrilata*, bezmetalne keramike, kao što je cirkonkeramika, ili od metalkeramike i titankeramike.

*Akrilat je vrsta izdržljive plastike koja se može kvalitetno estetski oblikovati. Redovito se koristi za privremene protetske radove koji se ugrađuju prije trajnih. Trajni protetski radovi načinjeni su od keramičkih materijala.

All-on-4 i All-on-6
Zubna proteza na ankerima ili na prečkama

Zubna proteza na ankerima ili na prečkama

Za rješenje potpune bezubosti možemo se poslužiti i polufiksnim zubnim protezama koje se posebnim spojnim elementima, tzv. ankerima, i prečkama, pričvrste na ugrađene implantate. Zovemo ih polufiksnim rješenjima jer su spojni elementi između proteze i implantata tako dizajnirani da omogućuju skidanje i vraćanje proteze bez intervencije stomatologa. To je upravo i glavna prednost polufiksnih proteza: zahvaljujući njihovoj mobilnosti pacijent može održavati kvalitetnu oralnu higijenu.

Premda je zubna proteza na ankerima ili na prečkama polufiksna, ipak je znatno stabilnija od klasične mobilne zubne proteze, osobito kada je u pitanju donja čeljust. Za zubnu protezu na ankerima ili na prečkama obično se ugrađuje 2 ili 4 implantata a zubne krunice izrađuju se od akrilata.

Besplatne stručne konzultacije

Dođite na besplatne konzultacije uz neobvezujuću ponudu naših stomatologa.

Za sva pitanja ili dogovor besplatnog termina nazovite 01/5515-300.