Welcome to website

Zašto ugraditi zubni implantat | Videntis Dental centar

Zašto ugraditi zubni implantat?

Dobrodošli u Videntis Dental centar gdje je Vaš osmijeh naša briga!

Zašto ugraditi zubni implantat?

Zašto ugraditi zubni implantat?

Rješenju problema nedostatka zubi možemo pristupiti na dva načina:

  • klasičnom zubnom protetikom koja za potporu ima zubno meso, čeljusnu kost i preostale zdrave zube
  • ugradnjom umjetnog zubnog korijena – zubnog implantata, na koji postavljamo protetski zubni nadomjestak u vidu krunice, zubnog mosta ili proteze.

Svakako, važno je ne ignorirati problem nedostatka jednog ili više zubi, bez obzira kojem od ova dva pristupa naginjete.

Zašto ugraditi zubne implantate

Posljedice nedostatka zubi

Svaki pacijent lako će se složiti da je gubitak zuba općenito estetski problem. Međutim riječ je i o ozbiljnom zdravstvenom, funkcionalnom i emocionalnom problemu, što ćemo argumentirati.

Primjećujete li da se vaši zubi razmiču?

Uslijed prirodnog procesa resorpcije, na mjestu izgubljenog zuba čeljusna kost se povlači, a s njom i zubno meso. Ovaj proces može dovesti do niza stomatoloških problema: uslijed žvačnih sila okolni zubi počet će se urušavati prema upražnjenom mjestu što s vremenom može dovesti čak do njihova gubitka. Tome prethodi sve primjetnije povećavanje razmaka među preostalim zubima, hrana sve češće zastaje među zubima, a sve smo izloženiji i karijesu i lošem zadahu.

Mijenja li se izgled vašeg lica?

Nije nevažno spomenuti da se uslijed spomenutog procesa estetika lica također mijenja. Kod osoba kojima dugo nedostaje čak i samo jedan zub uočljivi su, primjerice, upali obrazi i druge promjene izgleda.

No, osim estetike i dentalnog zdravlja problem nedostatka zubi može narušiti još dva područja koja utječu na kvalitetu života pojedinca.

Izbjegavate određenu hranu?

Osoba kojoj nedostaju zubi s teškoćom će konzumirati određenu hranu ili u cijelosti izbjegavati neke namirnice. Prebacivat će hranu na dio čeljusti koji je čvrst i cjelovit što će dodatno pospješiti propadanje čeljusne kosti na strani koja se ne stimulira žvakanjem. Dugoročno gledano, uporno žvakanje hrane na jednoj strani dovest će do nejednakog opterećenja čeljusnog zgloba čime se narušava njegova stabilnost. Rješavanje posljedica istrošenosti i nestabilnosti čeljusnog zgloba zna do krajnosti rastegnuti područje djelovanja stomatologije, pa čak i izići iz njih.

Skrivate li osmijeh?

Područje na koje problem nedostatka zubi također vidno utječe jest emocionalna i društvena slika pojedinca o sebi. Nedostaje li nam neki od prednjih zubi, primjerice sjekutići ili očnjaci, nećemo se usuditi niti nasmiješiti pred osobama na koje želimo ostaviti dobar dojam. Širok i srdačan osmijeh može otkriti čak i nedostatak pretkutnjaka ili kutnjaka. S lošom slikom o sebi pojedinac se nerijetko ustručava od društvenih kontakata a trpi i njegovo samopouzdanje pri poslovnim kontaktima.

Zašto ugraditi zubni implantat VIdentis

Što odabrati: klasičnu zubnu protetiku ili implantološko rješenje?

Iz svega navedenog jasno je da rješenje problema nedostatka zubi nije dobro odgađati, a kamo li ignorirati. Klasična zubna protetika i implantološka rješenja dva su  različita načina obračunavanja s tim problemom, međutim, među njima postoje bitne razlike koje treba sagledati prije donošenja finalne odluke.

Zubni implantati trajno su rješenje nedostatka zubi.

Uživajte opet u omiljenoj hrani i ne skrivajte više osmijeh.

Nudimo isključivo implantate s doživotnim jamstvom. Dođite k nama na besplatne stručne konzultacije. Naši stomatolozi i ljubazno osoblje odgovorit će na sva Vaša pitanja i dati neobvezujuću ponudu. Naš savjet neće Vas stajati ništa a steći ćete vrijedne informacije. Ako ste zainteresirani za besplatne stručne konzultacije nazovite nas 01/5515-300 ili nam pošaljite upit.

Odlike klasične zubne protetike

Što se tiče rješavanja estetskih, pa u velikoj mjeri i zdravstvenih i funkcionalnih problema koje donosi problem nedostatka zubi, klasična zubna protetika još uvijek je dobar odabir. Ipak, njezina najveća odlika u odnosu na implantološka rješenja jest povoljnija cijena.

Uz cijenu, treba spomenuti da za klasičnu zubnu protetiku nisu potrebni oralnokirurški zahvati koji nalažu dugotrajan oporavak. Odluči li se pacijent za zubno protetsko rješenje sve može biti gotovo u roku od nekoliko dana, do nekoliko tjedana. U međuvremenu može čak nositi privremeno protetsko rješenje pa se čekanje subjektivno može doimati i kraćim.

Ipak, treba iskreno reći da klasična zubna protetika ima ozbiljne nedostatke u odnosu na usporediva implantološka rješenja.

Prednosti implantoloških rješenja

Temeljna prednost zubnih implantata u odnosu na klasičnu zubnu protetiku jest sljedeća činjenica, potvrđena znanstveno i u praksi:

ugrađeni zubni implantat srast će s čeljusnom kosti te s njom ostvariti zdravu i funkcionalnu cjelinu kakvu je nekoć tvorio vaš prirodni zub.

Klasična zubna protetika ostvarit će tek manju mjeru tog sklada. Osobitu manjkavost pokazuju rješenja poput zubnog mosta izvedenog u klasičnoj zubnoj protetici.

Cijena zubnih implantata
Zašto su zubni implantati dobri

Usporedba: zubni most

Primjerice, kako bismo pričvrstili zubni most, moramo izbrusiti, praktički žrtvovati, dva potpuno zdrava  susjedna zuba. Zubno meso i čeljusna kost na mjestu nedostatka zuba nastavit će se povlačiti, budući da obični zubni most s njima nema kontakta. S vremenom cijela struktura može ozbiljno izgubiti stabilnost te dovesti do gubitka i dva potporna zuba.

Potpuno suprotno tome, zubni most izveden na zubnom implantatu podrazumijeva regeneraciju čeljusne kosti te posljedično zdravlje zubnog mesa uz očuvanja zdravlja susjednih zubi.

Prednosti implantoloških rješenja

Temeljna prednost zubnih implantata u odnosu na klasičnu zubnu protetiku jest sljedeća činjenica, potvrđena znanstveno i u praksi:

ugrađeni zubni implantat srast će s čeljusnom kosti te s njom ostvariti zdravu i funkcionalnu cjelinu kakvu je nekoć tvorio vaš prirodni zub.

Klasična zubna protetika ostvarit će tek manju mjeru tog sklada. Osobitu manjkavost pokazuju rješenja poput zubnog mosta izvedenog u klasičnoj zubnoj protetici.

Usporedba: totalna proteza

Nadalje, totalne proteze na bazi klasične protetike mobilne su po svojoj naravi. Upravo njihova mobilnost često predstavlja velik izvor nelagode i osjećaja stranog tijela kod pacijenata. Ujedno su manje pouzdane prilikom žvakanja ili drugih pokreta čeljusti, osobito donje.

Za razliku od njih, totalne proteze izvedene na implantatima bilo u fiksnoj, bilo u polufiksnoj varijanti traže daleko manje navikavanja te pacijentima prilikom jela, smijanja i razgovora pružaju sigurnost posjedovanja vlastitih zubi.

Usporedba: trajnost i popravak

I na koncu, treba reći da kvalitetno ugrađeni zubni implantati uz pravilno održavanje traju doživotno. Protetska rješenja koja se na njima temelje mogu se s lakoćom izvaditi, obnoviti, popraviti ili zamijeniti, ako je to potrebno. Klasična protetika također se može obnavljati i popravljati, ali samo ako je riječ o mobilnoj protetici. Krunice i mostovi obično se trajno cementiraju pa ih je teško izvaditi i popraviti a da ih se pri tome ne uništi.

Zubni implantati Zagreb Videntis

Razlozi za ugradnju zubnog implantata

Vraćajući se na pitanje s početka možemo reći da su razlozi za ugradnju zubnog implantata sljedeći:

  • Želite fiksno rješenje koje čuva zdravlje čeljusti.
  • Želite izdržljivo rješenje koje se može obnavljati i popraviti.
  • Želite trajno rješenje koje može trajati cijeli život.

Doznajte više o zubnim implantatima i kako Vam možemo pomoći da pomoću njih trajno riješite problem nedostatka zubi.

Besplatne stručne konzultacije

Nešto Vas muči ili samo želite prikupiti informacije?

Kontaktirajte nas ili dođite na besplatne konzultacije naših stomatologa.
Naše ljubazno osoblje odgovorit će na sva vaša pitanja.