Welcome to website

Zubna proteza | Proteze za zube | Videntis Dental centar

Zubne proteze | Proteze za zube

                                                                                                                                                           Dobrodošli u Videntis Dental centar gdje je Vaš osmijeh naša briga!

Zubne proteze | Proteze za zube

Za pacijente koji imaju problem nedostatka velikog broja zubi rješenje su zubne proteze. Protezama možemo nadomjestiti bilo dio, bilo sve zube jedne čeljusti pa ih stoga dijelimo na parcijalne ili djelomične proteze i na totalne ili potpune proteze. Za razliku od implantoloških protetskih rješenja riječ je o mobilnim protetskim radovima iz domene klasične zubne protetike koju pacijent može izvaditi i vratiti na mjesto.

Zubne proteze - Videntis - Zagreb
Parcijalne ili djelomične zubne proteze - Videntis - Zagreb

Parcijalne ili djelomične zubne proteze

Ukoliko pacijentu nedostaje dio zubi, praznine možemo popuniti djelomičnom ili parcijalnom protezom. Pri tome nije nužno da se praznine nižu jedna za drugom. Ovo je prilagodljivo rješenje te jednim protetskim radom možemo upotpuniti zubni niz na suprotnim stranama čeljusti.

Ova vrsta proteze oslanja se kako na zubno meso, tako i na postojeće zube. Bitno je da zubi koji se koriste kao uporište proteze budu zdravi odnosno sanirani u slučaju nekog nedostatka, npr. parodontitisa. Ponekad je potrebno izvaditi postojeći zub jer bi zbog, primjerice, klimavosti mogao ugroziti stabilnost i održivost cijelog protetskog rada.

Prednosti parcijalne proteze

Zbog konstrukcije koja za uporište ima zdrave zube pacijenta građa parcijalne proteze složenija je od građe totalne proteze. Međutim, to joj ujedno jamči određene prednosti pred totalnom ili potpunom protezom.

 • Uz parcijalnu protezu žvakanje i govor smireniji su zahvaljujući kvačicama, metalnim elementima koji ju drže na zdravim zubima i tako protezu čine stabilnom i ugodnijom za korištenje.
 • Posebni metalni elementi djelomične proteze, upirači, dio žvačnih sila prenose s proteze na zdrave zube. To pacijentu omogućuje prirodnije i snažnije žvakanje, čak i tvrde hrane.
 • Karlo Hrvatin

  Prije svega profesionalan & stručan pristup pacijentima. Ogromno strpljenje sa najmlađima a i onim starijim koji bas i ne vole zubarske stolice. Sve pohvale i preporuke za parcijalne proteze!

 • Tin Duvnjak

  Dr. Ante Stjepan Vidović je mojoj zeni napravio savršenu zubnu protezu, covjek je legenda!!!!

 • Daniel Horvatinčić

  Pozdrav za ekipu koja pored toga što je ljubazna svoj posao obavlja krajnje profesionalno. Napravio sam totalnu protezu u Videntisu i znate što, nisam požalio!! Hvala!

 • Krešimir Šimić

  Postovani doktore Vidović, vi ste virtuoz svog posla! HVALA vam za vraceni osmijeh od srca.

 • Mislav Mihaljević

  Sve preporuke i pohvale za rad na mojoj protezi. Pristup sa ljudima, kvaliteta i strucnost na meni do sada ne vidjenom nivou... samo tako ostanite!!!

 • Mutimir Novaković

  Uvijek kvalitetna usluga sa fantasticnim i veoma predanim osobljem koje je u svakom trenutku spremno da odgovori i najtezim povjerenim zadacima kao što je bila moja izrada proteze.

 • Mateo Jokić

  Od prvog trenutka sam imamo osjecaj da sam napravio pravu odluku u izboru sada mogu reci vrhunskog stomatologa i pravog strucnjaka za ugradnju zubne proteze. Angaziran, profesionalan, ljudski. Mogu li ga preporuciti : DEFINITIVNO !!!

 • Jasmin Lovrić

  Potpuna stručnost, kvalitet i posvećenost i ljubazan pristup svakom pacijentu uz povoljne cijene proteza! Najtoplije preporuke za Videntis i dr. Vidovića!

 • Pavla Posavec

  Najdraži doktor, vrlo ugodna atmosfera. Doktora posjećujem još od djetinjstva i zahvaljujući njemu nikada nisam imala strah od zubara te sam stekla naviku da redovno idem na preglede. Hvala doktoru Vidoviću i cijelom timu, jer svaku posjetu zubaru učine ugodnom.

 • Srđan Mandić

  Doktori Vidović je jako ljubazan i strucan. Godinama vec idem kod njega, tocnije 20-ak godina i jednostavno sam prezadovoljna uslugom u Videntisu.

 • Daria Janković

  Dr Ante Stjepan Vidović je moj stomatolog dugi niz godina i biće dok god bude imala stomatološku ordinaciju u Zagrebu. Kad god odem kod njega, imam osjećaj da mu je moj najveći interes uvijek najvažniji, a ne neki trenutni trendovi koji često utiču na ljude da traže od stomatologa ono što osobno nije najbolje za njih. Prethodnih godina sam imala problema sa zubima koje je ona uspješno riješila, pa sad najčešće dolazim na kontrole i čišćenje zuba. To je super, što je utjecao na mene da dolazim redovno. Odličan stomatolog i predivna osoba. Htjela bih pohvaliti i cijeli tim koji je isto predivan - osjeti se da su super uigran tim. Simpa mi je to što kad god dođem ranije i sjedim u čekaonici, s druge strane zida uvijek čujem smijeh, pa se i ja počnem smijati – naravno, posao mora biti profesionalan, ali i pristup pacijentu je ono što me privlači. To je definitivno ordinacija koja drži do svog ugleda i pozitivnog uticaja na nas!

 • Andreja Patrick

  Dr Vidovic je najbolji stomatolog u drzavi, zivim u USA komentar stomatologa u Chicagu je bio da je ovo uradio jako dobar stomatolog!!!!

 • Borna Ćosić

  Dr Vidović je najbolji stručnjak za zubnu protetiku, toplo preporucujem ovog covjeka, zna sto radi i siguran u svoj posao. Hvala Videntis

 • Dražen Mađar

  Profesionalnost, ljubaznost, vrhunska kvaliteta potpune zubne proteze = VIDENTIS!!

Specifični dijelovi parcijalne proteze

Osim kvačica i upirača, parcijalna proteza može se na zdrave zube učvrstiti i pomoću metalnih spojnih elemenata, etečmena, ali i pomoću metalne prečke pričvršćene na postojeće zube. Osim toga, prijenos žvačne sile s djelomične proteze na zdrave zube može se načiniti i pomoću tzv. teleskopskih krunica.

Riječ je o dvostrukom nizu krunica, unutrašnjem, izbočenom nizu koji je pričvršćen na zub, i vanjskom, udubljenom, koji je dio parcijalne proteze. Nalijeganjem udubljene vanjske krunice na izbočenu unutrašnju ostvaruje se čvrsto prianjanje koje osigurava stabilnost i odličan prijenos žvačnih sila.

Iz svega navedenog očita je važnost zdravlja zubnog mesa i preostalih zubi ukoliko se pacijent odluči na parcijalnu zubnu protezu. Naši stomatolozi povest će računa da vaše protetsko rješenje postave na zdrave temelje i zajamče njegovu maksimalnu trajnost.

Materijal izrade

Parcijalna proteza izrađuje se od akrilata, što je vrsta biokompatibilne i u stomatologiji temeljito iskušane plastike. Kako bi imala dovoljnu čvrstoću i stabilnost parcijalnu protezu moramo ojačati wironitom, metalnom legurom koja se za tu svrhu koristi. To donosi još jednu kvalitetu parcijalne proteze: zahvaljujući metalnom ojačanju baza proteze manjih je dimenzija što zauzvrat omogućuje lakše navikavanje pacijenta na govor i žvakanje s protezom.

Zubne-i-parcijalne-proteze-Videntis

Zubna protetika pouzdano je rješenje.

Vrijeme je da se opet nesmetano smijete i uživate u hrani!

U svojoj ponudi imamo bezmetalne, titankeramičke i metalkeramičke zubne krunice i zubne mostove. Za estetske korekcije nudimo keramičke ili kompozitne ljuskice. Dođite na besplatne stručne konzultacije i zajedno ćemo riješiti Vaš problem nedostatka zubi. Svoj besplatan termin možete dogovoriti na +385 1 5515 300. Imate li za nas pitanje, slobodno nam pošaljite upit!

Totalne ili potpune zubne proteze

Dođe li kod pacijenta do gubitka svih zubi jedne čeljusti taj problem riješit ćemo totalnom ili potpunom protezom. Budući da pacijent više nema vlastitih zubi, kao oslonac proteze poslužit će zubno meso. Premda je totalna proteza po svojoj konstrukciji jednostavnija od parcijalne, za njezinu uspješnu izradu potrebno je u obzir uzeti mnogo važnih faktora.

Totalne ili potpune zubne proteze

Za razliku od parcijalne proteze, koja se oslanja na preostale zube, totalna zubna proteza oslanja se samo na zubno meso. To znači da će se opterećenja nastala uslijed žvakanja preko njega prenositi na čeljusnu kost. Međutim, protezu ne možemo samo tako staviti na zubno meso.

Kako pacijent nema više svojih zubi, čeljusna kost i zubno meso podložni su propadanju: čeljusna kost s vremenom se resorbira, postaje uža i niža, a zubno meso prati taj proces povlačenjem i snižavanjem. Riječ je o prirodnom procesu i tipičnom problemu uvjetovanom nedostatkom zubi.

Kost se obično povlači neujednačeno. Naime, u većini slučajeva pacijent zube gubi malo po malo pa se i kost povlači istom dinamikom, prateći tempo gubitka zubi. To rezultira grbavim čeljusnim grebenom ispod zubnog mesa i neravnim osloncem za protezu.

Na koncu, uzmemo li u obzir i to da zubno meso nije građeno za gnječenje i opterećenja kakvi nastaju žvakanjem postaje jasno da totalna proteza mora ne samo nadomjestiti izgubljene zube, nego i prevladati nedostatke kosti i zubnog mesa kod konkretnog pacijenta.

Totalna proteza-Zagreb-Videntis

Totalna proteza kao rješenje

Kako bi totalna proteza bila dugoročno rješenje za pacijenta moramo ju prilagoditi prirodnim temeljima njegove čeljusti. Prije svega, žvačne sile i opterećenja nastale žvakanjem moramo rasporediti na što širu površinu. Stoga će baza totalne zubne proteze biti znatno šira nego baza parcijalne proteze.

U slučaju totalne proteze za gornju čeljust baza će se protezati i preko nepca, a kod donje će se raširiti koliko je moguće a da pri tom ne smeta jeziku. Ima li pacijent dovoljno visok čeljusni greben, proteza će ga obuhvatiti i tako se dodatno učvrstiti.

Materijal izrade totalne zubne proteze

Totalne zubne proteze u cijelosti izrađujemo od akrilata. Ovaj lagani ali izdržljivi materijal bojom i oblikovanjem omogućuje vjernu reprodukciju izgleda zubnog mesa i zubi. Pri izradi proteze povest ćemo računa o tome da nadoknadimo visinu izgubljene čeljusne kosti pa će proteza sasvim odgovarati prirodnom izgledu vaše čeljusti.

Saznajte cijenu usluge zubne proteze

Zanima li vas cijena zubnih proteza i opcije plaćanja koje su vam dostupne? 

Prednosti i nedostaci mobilnih zubnih proteza

Glavna prednost parcijalnih i totalnih zubnih proteza je njihova cijena. Uz to, prednost je i to što se mogu brzo napraviti, a u redovitim okolnostima ne zahtijevaju ni oralnokirurške zahvate uz koje je povezan dugotrajni oporavak pacijenta.

Nedostatak mobilnih zubnih proteza, osobito totalnih, jest teže navikavanje pacijenta na govor i žvakanje uporabom proteze. Mnogi pacijenti nikad se posve ne naviknu na svoje mobilne proteze. Totalne proteze donjih čeljusti mogu biti prilično nestabilne. Donja čeljust je pomična pa proteza može ispadati ili se klimati već i uslijed govora.

Stoga pacijenti nerijetko moraju koristiti posebno ljepilo kako bi proteze učinili stabilnima, međutim, osim što to podrazumijeva dodatan financijski izdatak, ljepilo također doprinosi neprirodnom osjećaju u ustima.

Uz sve navedene nedostatke, treba upozoriti i na to da se prirodna resorpcija čeljusne kosti nastavlja. To će povremeno tražiti dorade i prilagodbe proteze kod stomatologa.

Prednosti klasičnih zubnih proteza

 • Niža cijena u odnosu na fiksna implantološka rješenja.
 • Brza izrada.
 • Nema oralnokirurških zahvata i dugog oporavka.

Nedostaci

 • Teže navikavanje na govor i žvakanje.
 • Nestabilnost i neprirodan osjećaj.
 • Moguć financijski izdatak za ljepilo.

Alternativa: fiksna implantološka rješenja

Uz mobilna protetska rješenja već niz godina nude se i fiksna, implantološka protetska rješenja. Osnovna razlika između ove dvije vrste protetike je u osloncu: mobilna protetika oslanja se na zube i zubno meso, a implantološka protetska rješenja oslanjaju se na ugrađene implantate. Uz to, razlike su i u materijalu izrade, načinu ugradnje, većoj cijeni te većoj trajnosti i kvaliteti.

Suvremena zubna protetika razvija se u smjeru fiksnih i polufiksnih implantoloških rješenja. Stoga svim pacijentima preporučujemo da u svoju odluku o adekvatnom rješenju svog problema nedostatka zubi uključe i ovu alternativu.

Besplatne stručne konzultacije

Nešto Vas muči ili samo želite prikupiti informacije?

Kontaktirajte nas ili dođite na besplatne konzultacije naših stomatologa.
Naše ljubazno osoblje odgovorit će na sva vaša pitanja.