Dječja stomatologija

Dječja stomatologija ili pedodoncija spada u dio dentalne medicine koji se bavi prevencijom i liječenjem zubi kod djece.

Osim liječenja mliječnih i trajnih zubi u djece dječja stomatologija obuhvaća i upoznavanje stomatološkog okruženja, navikavanje na stomatološke radove i edukaciju o zubnoj higijeni i zdravlju.

Prvi posjet stomatologu, kao i održavanje higijene mliječnih zubi, preporučuje se prije nego se ukaže potreba za bilo kakvim liječenjem.

Takvim jednostavnim pregledom stomatolog će steći djetetovo povjerenje i dati važne savjete za održavanje zubi.

dječji stomatolog
dječji stomatolog zagreb

Prvi posjet djeteta ordinaciji

Prvi posjet djeteta stomatologu preporučuje se već od druge godine života. Jako je dobro da dijete nekoliko puta posjeti ordinaciju bez ikakve intervencije na zubu jer će na taj način dijete steći povjerenje i pozitivna iskustva sa stomatologom.
Kako bi to bilo moguće važno je ne odgađati posjet stomatologu do situacije kada dijete trpi bol ili ima potrebu za većim brojem provjera.

Zabavan podatak:

U Videntisu naši mali pacijenti mogu se poigrati ne samo igračkama i bojicama koje imamo za njih, nego i u ruku primiti stomatološke alate. Tada je to doista dječja stomatologija!

Strah od stomatologa

Strah od stomatologa često se razvija u najmlađoj dobi. Ponekad strah od stomatologa prati osobu cijeli život. To može imati velik utjecaj na njezino dentalno zdravlje.
U Dentalnom centru Videntis specijalizirali smo se za pomoć malim pacijentima kod kojih je strah od stomatologa već jako izražen. Pri tome koristimo tehnike dentalne hipnoze.
Dentalna hipnoza spada u pomoćne metode dentalne medicine a korisna je ukoliko pacijenti imaju osobito jak strah od stomatoloških tretmana. Primjenjuje se kako kod odraslih pacijenata tako i kod djece, gdje se pokazuje osobito korisnom kada roditelji više ne znaju kako pomoći djetetu da pobijedi svoj veliki strah od stomatologa.

Mliječni zubi

Mliječni zubi počinju nicati nakon 6 mjeseci djetetova života a puni broj od 20 mliječnih zubi dijete dosegne do treće godine.

Dječja stomatologija savjetuje higijenu i liječenje već i mliječnih zubi, ne samo trajnih. Mliječni zubi prethodnici su trajnih. Kao takvi, zdravi mliječni zubi čuvaju prostor za svog nasljednika i potiču pravilan razvoj čeljusti.

Oboljeli mliječni zubi mogu prenijeti karijes na trajne zube ali i utjecati na formiranje ortodontskih anomalija. Trajni zubi resorbiraju korijen mliječnih zubi. Ukoliko se mliječni zub i dalje čvrsto drži stomatolog može pomoći u njegovu uklanjanju.

Oralna higijena kod djece

Oralna higijena sastavni je dio dječje stomatologije. Ranim dolaskom stomatologu dijete i roditelji upoznaju se i s preventivnim mjerama, poput pravilnog pranja zubi te izbora zubne četkice i paste.
U Dentalnom centru Videntis roditelje i djecu redovito upoznajemo sa sljedećim savjetima za oralnu higijenu:

  • Djeca mogu zube čistiti čim oni izniknu. Vrlo maloj djeci zubići se mogu čistiti i vlažnom gazom a kasnije vrlo mekanom četkicom koja veličinom odgovara dobi djeteta.
  • Pastu za zube dijete može početi koristiti negdje od druge godine života. Pri tom je važno da dijete prvo nauči kako ispljunuti sadržaj iz usta.
  • Pri izboru paste obratite pozornost za koju dob djeteta je namijenjena.
  • Budite primjer djeci u oralnoj higijeni. Dok su djeca mala ne treba toliko inzistirati na “tehnici” pranja, koliko primjerom pokazati da je oralna higijena nešto uobičajeno i svakodnevno.
  • Roditeljima savjetujemo da nakon što dijete opere zube provjere jesu li čisti te im malo pomognu dovršiti čišćenje.
  • S punih šest do sedam godina dijete već može samostalno prati zube, ali roditelji i dalje trebaju pripaziti čine li ona to kvalitetno i redovito.

Ostale preventivne mjere: fluoridacija i pečaćenje fisura

U preventivne mjere kojima se bavi dječja stomatologija spadaju još i fluoridacija zubi te pečaćenje fisura.
Više o fluoridaciji doznajte na našoj stranici fluoridacija zubi.
Želite li doznati više o pečaćenju fisura posjetite našu web-stranicu pečaćenje fisura.

Dođite sa svojim djetetom na upoznavanje!

Nudimo besplatne stručne konzultacije i sve informacije vezano uz zdravlje zubi kod djece

Kontaktirajte nas i dogovorite besplatne konzultacije i upoznavanje stomatološke ordinacije. Naš stručni tim i ljubazno osoblje odgovorit će na sva vaša pitanja.