Call us +3851 551 5300

We are open 365 days a year!
BlogContactPrice list

Gingivitis

Gingivitis

Usluge

Bolesti parodonta: gingivitis

Gingivitis je blaga upala gingive, tj. zubnog mesa. Uzrok upale su toksini koje proizvode bakterije u našoj usnoj šupljini. Znakovi da su naše desni zahvaćene gingivitisom jesu otečeno zubno meso, krvarenje zubnog mesa na dodir i krv u sadržaju koji izbacujemo iz usta prilikom pranja zubi.

Zdrava gingiva, ili zubno meso, svijetloružičaste je boje, čvrsta i ne krvari prilikom četkanja zubi. Oboljela gingiva je crvena te krvari i na najmanji podražaj, dok peremo zube ili dok ih čistimo zubnim koncem.

Jednostavni gingivitis može se lako i u cijelosti izliječiti. Za to je dovoljno popraviti svoju oralnu higijenu. Međutim, dugotrajnim zanemarivanjem simptoma gingivitisa izlažemo se riziku od ozbiljnijeg oboljenja, parodontitisa.

Uzroci gingivitisa

Postoji niz faktora koji doprinose razvoju upale zubnog mesa ili gingivitisa.

Glavni uzrok pojave gingivitisa je loša oralna higijena. Uslijed neredovitog ili nekvalitetnog održavanja oralne higijene u usnoj šupljini nakuplja se plak.

Plak je bezbojni sloj sline, minerala i ostataka hrane. On čini idealno stanište za razvoj bakterija koje probavljanjem ostataka hrane luče toksine. Toksini nadražuju zubno meso i tako uzrokuju gingivitis.

Gingivitis se najčešće razvija između zubi. Naime, u prosjeku tu najrjeđe održavamo higijenu pa se ondje plak najduže zadržava.

Postoje i drugi faktori koji doprinose gingivitisu a povezani su s usnom šupljinom. Primjerice, može ga potaknuti poremećaj zagriza, zadržavanje hrane među zubima, prisutnost zubnog kamenca i karijesa, ali i loši ispuni te konstantna suhoća usne šupljine (kserostomija). Ipak, to su sporedni uzroci i imaju samo sekundarnu ulogu.

Vjeruje se da hormonalne promjene također mogu uzrokovati gingivitis. Tako se gingivitis zna pojaviti uslijed puberteta, tijekom menstruacije, u trudnoći te u menopauzi.

Gingivitis može označiti ranu fazu razvoja autoimunih bolesti poput dijabetesa, HIV-a i Chronove bolesti, a može ukazivati i na druge uzroke, kao što su nedostatak vitamina C, leukopenija, leukemija, anemija, izlaganje teškim metalima, itd.

Na pojavu gingivitisa mogu utjecati još mnogi uzroci ali i razni lijekovi, npr. oralni kontraceptivi te neki lijekovi protiv epilepsije i povišenog krvnog tlaka.

Vrste gingivitisa

Za jednostavni gingivitis karakteristično je proširenje prostora između zubnog mesa i zubi. Kako oboljenje napreduje nastaje zadebljanje, crvenilo i otečenost zubnog mesa koje postaje osjetljivo i lako krvari.

Jednostavni gingivitis nije bolan i u opisanom obliku može se zadržati godinama. Obično ga i ne primjećujemo osim po krvarenju desni, međutim opasan je jer se može razviti u parodontitis.

Perikoronitis je također vrsta oboljenja zubnog mesa. Nastaje kada dođe do akutne upale gingive iznad zuba koji tek izbija. Često se pojavljuje prilikom izrastanja umnjaka a može dovesti do infekcije i apscesa.

Perikoronitis se može javljati i kasnije, nakon izbijanja zuba, te sve dok zub sasvim ne izraste a gingiva oko njega ne poprimi odgovarajuć oblik.

Za razliku od jednostavnog gingivitisa deskvamacijski gingivitis je bolan. To je zbog toga što je gingiva oštećena i nedostaje joj vanjski sloj stanica koje ju štite od čestica hrane. Zubno meso zbog toga postaje tamnocrveno, bolno i lako krvari. Deskvamacijski gingivitis često se pojavljuje u menopauzi.

Liječenje gingivitisa

Vrlo često kod pacijenata se otkriva po nekoliko uzroka gingivitisa. Stoga je liječenje individualno, ovisno o stanju i uzroku bolesti te o životnim navikama pacijenta.

Jednostavni gingivitis može se lako izliječiti kvalitetnom oralnom higijenom.

Savjeti za liječenje jednostavnog gingivitisa:

  1. promjena zubne četkice: prednost imaju sasvim meke četkice
  2. promjena načina pranja zubi: ne trljati četkicom zubno meso
  3. koristiti zubni konac dvaput dnevno
  4. čišćenje zubnog kamenca po potrebi
  5. ispiranje usne šupljine antibakterijskom vodicom.

Profesionalno liječenje gingivitisa

Složeniji gingivitis mora se liječiti profesionalno. Ako je uzrok gingivitisa sistemska bolest, prije svega treba liječiti i kontrolirati osnovnu bolest. Slično je i kod hormonalnih poremećaja.

Prvo je potrebno načiniti dijagnozu te utvrditi postojanje crvenog i osjetljivog zubnog mesa. Često se pristupa mjerenju dubine tzv. džepova, to jest udaljenosti između donje granice zubnog mesa na zubu i gornje razine zubnog mesa. Džepovi do 3 mm dubine smatraju se urednim stanjem.

Profesionalno liječenje gingivitisa uključuje čišćenje gingive, popravak ili zamjenu loših ispuna, a može tražiti i odstranjivanje viška gingive.

Uz to se može savjetovati prekid uporabe lijekova koji štetno djeluju na gingivu, naravno, uz dopuštenje liječnika koji je lijek preporučio.

U slučaju perikoronitisa potrebno je odstraniti nakupine ispod gingive koje uzrokuju infekciju, a osim uzimanja antibiotika može se prepisati i ispiranje fiziološkom otopinom te drugim otopinama.

Nudimo Vam besplatne stručne konzultacije.

Nešto Vas muči ili samo želite prikupiti informacije?

Kontaktirajte nas ili dođite na besplatne konzultacije naših stomatologa.
Naš stručni tim i ljubazno osoblje odgovorit će na sva vaša pitanja.