Welcome to website

Gingivitis | Upala zubnog mesa | Liječenje | Videntis

Gingivitis – Upala zubnog mesa

                                                                                                                                                           Dobrodošli u Videntis Dental centar gdje je Vaš osmijeh naša briga!

Gingivitis – Upala zubnog mesa

Bolesti parodonta: upala desni ili gingivitis

Gingivitis je blaga upala gingive, tj. upaljeno zubno meso. Uzrok upale su toksini koje proizvode bakterije u našoj usnoj šupljini. Znakovi da su naše desni zahvaćene gingivitisom jesu otečeno zubno mesokrvarenje zubnog mesa na dodir i krv u sadržaju koji izbacujemo iz usta prilikom pranja zubi.

Zdrava gingiva, ili zubno meso, svijetloružičaste je boje, čvrsta i ne krvari prilikom četkanja zubi. Oboljela gingiva je crvena te krvari i na najmanji podražaj, dok peremo zube ili dok ih čistimo zubnim koncem.

Jednostavni gingivitis ili upala desni može se lako i u cijelosti izliječiti. Za to je dovoljno popraviti svoju oralnu higijenu. Međutim, dugotrajnim zanemarivanjem simptoma gingivitisa izlažemo se riziku od ozbiljnijeg oboljenja, parodontitisa.

Upala zubnog mesa-Videntis

Upala zubnog mesa – uzroci

Postoji niz faktora koji doprinose razvoju upale zubnog mesa ili gingivitisa.

Glavni uzrok pojave gingivitisa, odnosno upale zubnog mesa je loša oralna higijena. Uslijed neredovitog ili nekvalitetnog održavanja oralne higijene u usnoj šupljini nakuplja se plak.

Plak je bezbojni sloj slineminerala i ostataka hrane. On čini idealno stanište za razvoj bakterija koje probavljanjem ostataka hrane luče toksine. Toksini nadražuju zubno meso i tako uzrokuju gingivitis.

Gingivitis se najčešće razvija između zubi. Naime, u prosjeku tu najrjeđe održavamo higijenu pa se ondje plak najduže zadržava.

Postoje i drugi faktori koji doprinose gingivitisu a povezani su s usnom šupljinom. Primjerice, može ga potaknuti poremećaj zagrizazadržavanje hrane među zubima, prisutnost zubnog kamenca i karijesa, ali i loši ispuni te konstantna suhoća usne šupljine (kserostomija). Ipak, to su sporedni uzroci i imaju samo sekundarnu ulogu.

Vrste gingivitisa

Za jednostavni gingivitis karakteristično je proširenje prostora između zubnog mesa i zubi. Kako oboljenje napreduje nastaje zadebljanje, crvenilo i otečenost zubnog mesa koje postaje osjetljivo i lako krvari.

Jednostavni gingivitis nije bolan i u opisanom obliku može se zadržati godinama. Obično ga i ne primjećujemo osim po krvarenju desni, međutim opasan je jer se može razviti u parodontitis.

Upaljeno zubno meso – liječenje

Vrlo često kod pacijenata se otkriva po nekoliko uzroka gingivitisa. Stoga je liječenje individualno, ovisno o stanju i uzroku bolesti te o životnim navikama pacijenta.

Jednostavna upala zubnog mesa može se lako izliječiti kvalitetnom oralnom higijenom.

Savjeti za liječenje jednostavnog gingivitisa:
  • promjena zubne četkice: prednost imaju sasvim meke četkice
  • promjena načina pranja zubi: ne trljati četkicom zubno meso
  • koristiti zubni konac dvaput dnevno
  • čišćenje zubnog kamenca po potrebi
  • ispiranje usne šupljine antibakterijskom vodicom.

Profesionalno liječenje gingivitisa

Složenija upala desni mora se liječiti profesionalno. Ako je uzrok gingivitisa sistemska bolest, prije svega treba liječiti i kontrolirati osnovnu bolest. Slično je i kod hormonalnih poremećaja.

Prvo je potrebno načiniti dijagnozu te utvrditi postojanje crvenog i osjetljivog zubnog mesa. Često se pristupa mjerenju dubine tzv. džepova, to jest udaljenosti između donje granice zubnog mesa na zubu i gornje razine zubnog mesa. Džepovi do 3 mm dubine smatraju se urednim stanjem.

Profesionalno liječenje gingivitisa uključuje čišćenje gingivepopravak ili zamjenu loših ispuna, a može tražiti i odstranjivanje viška gingive.

Uz to se može savjetovati prekid uporabe lijekova koji štetno djeluju na gingivu, naravno, uz dopuštenje liječnika koji je lijek preporučio.

U slučaju perikoronitisa potrebno je odstraniti nakupine ispod gingive koje uzrokuju infekciju, a osim uzimanja antibiotika može se prepisati i ispiranje fiziološkom otopinom te drugim otopinama.

Besplatne stručne konzultacije

Nešto Vas muči ili samo želite prikupiti informacije?

Kontaktirajte nas ili dođite na besplatne konzultacije naših stomatologa.
Naše ljubazno osoblje odgovorit će na sva vaša pitanja.